自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨晚,東張西望講街市用擴音器宣傳的舖頭,音量完全不顧及街坊鄰里,真是有冤無路訴。
您會依然光顧這些舖頭嗎?

象牙宮

回覆樓主:

邊度平靚正就買邊間!蟻民唔會煩咁多野,邊個會為下我地蟻民著想呢

大宅

回覆 無話可說 的帖子

如是,那怕只是今天幾舖。
不久,整個街市都會每舖一個擴音器。
有時,超及市場或小店,如只貴一、兩元,我會選擇小店,以免造成壟斷,最終受害依然是我們這些蟻民。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happyfeet 發表於 17-3-2 13:09
回覆 無話可說 的帖子

但....現在好像是小店用擴音器吧?(emoji)(emoji)

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

happyfeet 發表於 17-3-2 12:46
昨晚,東張西望講街市用擴音器宣傳的舖頭,音量完全不顧及街坊鄰里,真是有冤無路訴。
您會依然光顧這些舖 ...
成日經過呢D鋪頭覺得好擾民.

wcpcelia    發表於 17-3-2 16:50
ada0707    發表於 17-3-2 14:50

象牙宮

happyfeet 發表於 17-3-2 13:09
回覆 無話可說 的帖子

街市入面唔會有,只會係街邊!

公爵府

2018復活節勳章

無話可說 發表於 17-3-2 14:31
街市入面唔會有,只會係街邊!

旺角街市有

大宅

唔洗去深水埗,唔洗上淘寶果間

wcpcelia    發表於 17-3-2 16:50

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果係街坊,住樓上樓下長期比佢影響到,一定唔會幫襯,只想佢快d摺

但如果唔係住附近,影響到自己都係一兩分鐘嘅事,老實講只會睇價錢同好唔好食而買,無考慮過因為嘈音而唔幫襯

公爵府

回覆樓主:

唔會,根本就嘈到冇心機買

象牙宮

2024年龍年勳章

我買開眼鏡間鋪,佢隔離就是“妹”檔,個個星期賣唔同嘢,個喇叭好鬼嘈,難為眼鏡鋪職員,日日聽幾個鐘。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

又嘈又煩, 唔會幫襯.

子爵府

華華子 發表於 17-3-2 14:08
但....現在好像是小店用擴音器吧?(emoji)(emoji)
呢間好似唔係小店. 冇記錯係集團式, 每個街市都起碼一半係佢哋集團 (好似係上年良景邨打人嗰個集團). 佢哋普遍價錢低D去搶客, 同埋咁多間舖都係用差唔多ge舖名裝飾 (綠色牌, 橙色牌咁). 冇記錯之前深水埗公和隔離, 想用平價搶客ge亦係呢個集團, 而家敗北就換咗同一集團賣菜.

子爵府

咁講擾民, 旺角行人專用區都唔會差得去邊.

上星期去西洋菜街X舖買電話, 條街有一男一女唱到走晒音, 又大聲, 我都聽唔到個sales講乜. 我同舖頭sales講真係難為佢哋, 佢哋話已經習慣呢D嘈音, 呢D歌由唔識唱變到一聽melody就哼

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ccli629 發表於 17-3-2 15:21
呢間好似唔係小店. 冇記錯係集團式, 每個街市都起碼一半係佢哋集團 (好似係上年良景邨打人嗰個集團). 佢 ...

oh.... 原來是集團式嗎?知唔知係邊一間?

我以為係小店, 因為電視影住個間係菜檔, 我以為係小店tim

水晶宮

cathrynnn 發表於 17-3-2 14:53
唔洗去深水埗,唔洗上淘寶果間

肥x開倉

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

水晶宮

唔會,行過都煩

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

華華子 發表於 17-3-2 16:41

我以為係小店, 因為電視影住個間係菜檔, 我以為係小店tim

呢D無限loop! 好似有人不停係你耳仔頌經!D隔離舖人咪好慘?。

子爵府

華華子 發表於 17-3-2 16:41

集團名就唔知, 但係旗下有豆腐x義, 包點先x. D菜檔, 你睇招牌同豆腐x義, 包點先x嗰D好類似, 一睇就知同一集團 (雖然唔同名)

首頁

尾頁

跳至