自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我對食嘢興趣不大,食黎食去都係嗰d;
唔鍾意舟車勞頓,坐長途機咪搞;
覺得去旅行仲攰,我由執行李開始已覺得疲累;
自由行既話係完全唔想plan行程買機票住宿仲要格價;
有鼻敏感,空氣溫度濕度有些微改變已經要攬住厠紙做人兼食藥,食左藥又會眼訓;
無興趣血拼,屋企乜都有;
唔值,一家4口去即使近近地都要花5位數字,留喺香港有排洗;
我只需要一個人靜靜地抖幾日,其實番娘家,什至喺香港住酒店都已經好好。

但係,朋友好奇怪點解我會唔鍾意去旅行,我要好刻意解釋;同朋友聚會,佢地可以一年飛4-5次以上,我就完全搭唔到嘴。

其實,去旅行究竟有咩好?

cpy0112    發表於 17-3-10 21:25

珍珠宮

beautymimi 發表於 17-3-10 17:08
覺得去旅行仲攰,我由執行李開始已覺 ...
你下下都要一拖三, 又要就學校假期當然無癮啦.. 我而家單拖都敢飛, 唔駛就學校假期, 閒日一千幾百的機票..幾盞呀..

珍珠宮

回覆樓主:

駛乜解釋,直接答每個人價值觀唔同咪得囉~

大宅

多數係從眾效應,人有我有的心態

wcpcelia    發表於 17-3-11 20:47

男爵府

我老公都系唔鐘意旅行,距去到一個陌生地方系會全程戒備留意會唔會有突發事件發生,唔同我全程興奮完全冇危機意識,距媽請距去旅行都唔去,只希望系熟悉環境有自己獨處空間,每個人性格喜好唔同,所以大家應該彼此尊重
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

讀萬卷書,不如行萬里路

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

理解,我對旅行都好一般,唔仲意搭車搭飛機,去酒店又訓唔著,成晚眼光光,不過就好仲意睇旅遊特輯,所以都答到咀
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

水晶宮

攰。懶。熱又嫌熱凍又嫌凍

Yibu    發表於 17-3-10 18:43
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

又要使錢又會食多好多嘢
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

如果唔使錢, 我好鍾意。
我完全唔介意你所講既嘢

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

我好鍾意旅行,但係唔知點解越黎越唔想去…好驚住酒店覺得酒店啲被鋪好污糟…
想問下有冇人去旅行會自備被鋪枕頭

子爵府

吾想執野,吾想諗行程,吾想搞好多野

男爵府

cmting 發表於 17-3-10 17:37
吾想執野,吾想諗行程,吾想搞好多野

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

我有朋友以前都唔鍾意, 去到生保地方瞓唔到,又水肚不服

但會去台灣追星

但而家都會一年去一次

水晶宮

回覆樓主:

我唔鍾意去旅行嘅原因。。。。。要plan行程

所以我鍾意去來去去果幾撻地方, 免煩

大宅

2024年龍年勳章

用好多錢

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 beautymimi 的帖子

其實唔鐘意去旅行既人總有一些原因,好似我同事佢其實都唔介意去旅行,但係就唔想住酒店,因為佢怕見到鬼(其實佢無見過)。我就好鐘意去旅行,又唔會介意執野,做埋導遊PLAN行程,其實係性格黎既,因為我由細到大都好鐘意四圍去,自己都好後悔無入行做導遊。

子爵府

Explore the world
世界好大
外國好靚
風景如畫
係香港真係睇唔到

食野shopping果d其實就其次
好多野香港都食到買到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

懶,潔癖,喼重,食物唔合口味,氣候,安全etc.
諗黎諗去,都係香港好。

伯爵府

我鐘意去旅行,增廣見聞,呢個世界好大,要親身去感受下

我上司就唔鐘意去,佢話旅行覺得好累,佢又唔鐘意睇景點又怕洗錢,話留係酒店就最好

首頁
12345...7

尾頁

跳至