夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前發過幾次post了,係我不斷改進自己的同時我們的關係也是好好壞壞。其實我們真的沒有第三者,只是不知道是因為沒有愛了嗎,我們一年都甚少有一次夫妻間的親密,他寧願自己睇四仔自行解決也不會想掂我。其實這樣的婚姻是否還值得繼續?他最近想要開店鋪做生意,但是卻因為我說我無法全身投入幫忙睇鋪,因為我還要湊小朋友,我不希望小朋友一放學就只可以呆呆的坐係鋪頭等住翻屋企,係無長老幫手的情況下只有我呢個媽咪一個人湊,我可以係小朋友翻學期間去幫忙點都得,但係小朋友放學點算個爸爸就完全無考慮到。於是乎爸爸就責怪我話我不能吃苦,甘算了錢唔好搵了鋪都唔洗開了,但是這真的是我的錯嗎?難道小朋友可以無人理會?
我覺得我個心好累,如果唔係考慮小朋友我一早已經離婚,不會委曲求全的睇他面色過日子。

大宅

你向佢提出小朋友放學咁點算~ 佢比咩解決方案你?叫佢諗辦法~

伯爵府

小朋友幾大?請工人姐姐得唔得?

琥珀宮

請工人

複式洋房

同佢表白你嘅想法吧。

瑪瑙宮

佢請人睇舖唔得的? 佢都多餘, 你有乜錯, 有細路咁邊仲睇.

我有時去食粉, 兩公婆做, 兩个囝囡就成日响舖 (幼稚園的), 又嘈又四圍攪, 搵呀媽呀媽又忙, 个囝郁 d 就喊喊喊, 个男人都一日分神叫佢地唔好攪呢樣攪果樣, 睇得出个男人好錫 d 囝囡 ge , 个女人又 ok 咪得囉.

複式洋房

李咩咩 發表於 17-3-15 13:19
你向佢提出小朋友放學咁點算~ 佢比咩解決方案你?叫佢諗辦法~

我話你有無唸過個仔放學點算?距就話係鋪頭囖唯有委屈下。但是這樣不是委屈一兩日,甘樣一來便是十年八年

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-3-15 15:18
佢請人睇舖唔得的? 佢都多餘, 你有乜錯, 有細路咁邊仲睇.

我有時去食粉, 兩公婆做, 兩个囝囡就成日响舖 ...

我小朋友先四歲,如果2個人都忙碌成甘小朋友的童年又點?邊個教距讀書?帶距學嘢?日日淨係系鋪頭發呆?

瑪瑙宮

blackcarol 發表於 17-3-15 17:21
我小朋友先四歲,如果2個人都忙碌成甘小朋友的童年又點?邊個教距讀書?帶距學嘢?日日淨係系鋪頭發呆?
...

果兩个小朋友我諗一个3 歲一个4,5 歲, 著幼稚園校服的, 咪日日呆响舖頭, 擒黎擒去. 佢舖頭係全年無休, 邊有人得閒帶佢地去邊去邊, 我諗過年就放多幾日假咁架咋. 佢舖附近有畫室, 要去學都好近.

瑪瑙宮

blackcarol 發表於 17-3-15 17:21
...

咁佢咪請个 part-time, 你接放學佢就黎幫手, 唔係佢自己睇多幾个鈡收舖囉, 唔識轉彎的嗎?

男爵府

咁我又覺得開鋪呢樣野,大家需要傾下既
佢可能想做生意,等你同小朋友以後既日子好D
但當然每個媽媽仲會由小朋友個度出發著手
可以試下傾下開業初期帶埋小朋友出鋪
如果生意順利,能夠請到保姆EE / 工人姐姐
咁你咪可以陪你老公一齊打天下
其實大家都有大家既考慮,大家企硬,點都係冇結果
唔止開鋪,其實日常生活大大小小既野都係咁
一個媽媽好易照顧小朋友就忽略老公
試下問問自己,有冇咁既情形發生左??
點都好, 祝福你!

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-3-15 17:33
咁佢咪請个 part-time, 你接放學佢就黎幫手, 唔係佢自己睇多幾个鈡收舖囉, 唔識轉彎的嗎? ...

距覺得我用小朋友作為偷懶的藉口,話我同距夫妻不同心,而且我們本身感情就已經唔係甘好,名存實亡的感覺。距又想賺錢又唔捨得洗錢請人,試問邊有甘好的便宜俾你貪?距就係認為我應該放棄個仔以鋪頭為重。

子爵府

blackcarol 發表於 17-3-15 18:04
距覺得我用小朋友作為偷懶的藉口,話我同距夫妻不同心,而且我們本身感情就已經唔係甘好,名存實亡的感覺 ...

唔同步
理想生活唔一致
無得搞

瑪瑙宮

blackcarol 發表於 17-3-15 18:04
距覺得我用小朋友作為偷懶的藉口,話我同距夫妻不同心,而且我們本身感情就已經唔係甘好,名存實亡的感覺 ...

人地果兩公婆係同心, 老公渣莊, 老婆配合, 咁開得舖頭係舖頭行先架喇, d 細路就呆响舖頭玩, 做功課, 食埋晚飯老婆湊佢地走先, 佢舖頭開七收八.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-3-15 18:18
人地果兩公婆係同心, 老公渣莊, 老婆配合, 咁開得舖頭係舖頭行先架喇, d 細路就呆响舖頭玩, 做功課, 食埋 ...

開鋪真係要齊心,如果我話八點走一定俾人❌死。週末小朋友完全無曬玩樂時間,真係好可憐。我真心不想小朋友過d甘ge生活。好似無咗爸爸媽媽一樣

瑪瑙宮

blackcarol 發表於 17-3-15 18:25

開鋪真係要齊心,如果我話八點走一定俾人❌死。週末小朋 ...

兩公婆一齊做一定要同心, 唔同心點做, 又要日對夜又對日日對, 你地得唔得架? 有時各自番工都有訂抖下氣丫, 打工有紅假大假, 自己工就無.

果个女人睇落/聽落似大陸落黎, 生左兩个走得去邊, 佢一定要靠住老公行, 咁睇得出佢係個好做得的女人, 女子無才便是德就係呢種吧, 你我就唔知.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 17-3-15 18:36
兩公婆一齊做一定要同心, 唔同心點做, 又要日對夜又對日日對, 你地得唔得架? 有時各自番工都有訂抖下氣丫 ...

我都無咩才咖(emoji)不過我唔洗靠老公都可以生活得好好

瑪瑙宮

blackcarol 發表於 17-3-15 19:15
我都無咩才咖(emoji)不過我唔洗靠老公都可以生活得好好

你自己獨立到就唔好兩公婆一齊做好 d 喇, 無生意時咪一齊死, 佢無生意你都重頂到, 咁好 d 喇.

子爵府

回覆樓主:

我只能夠答你
我有朋友來自單親
來自父母分開訓的同屋主
阿爸不停出軌的中產家庭
全部人的愛情婚姻觀都係唔正常
大家都係copy父母
離婚與否,父母恩唔恩愛都有影響
未經本人同意,請勿轉載內容!

翡翠宮

你哋兩個可能要坐低好好哋溝通下大家嘅啉法