親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

成日去開西貢,介紹比大家參考下,一家大細都啱

洋房

回覆樓主:

首先講講交通:
入西貢不外乎兩條路,

一係由彩虹入( 建議喺彩虹地鐵站c2出口搭綠色van仔入西貢)

一係由西沙公路入(沙田新城市搭巴士299x)

不過請注意,逢親週末或假期,由彩虹入西貢基本都會塞車,已到黃昏走時都係一樣 大塞車,所以,如果方便的話,盡量喺沙田西沙公路入,就唔會塞車啦

micmicfym    發表於 17-4-12 13:17

洋房

回覆樓主:

自己揸車人士請注意,市中心麥當勞嗰兩個停車場通常都爆滿,而且時租非常之貴,假期要34蚊一個鐘,請有心理準備,而且仲要好逼,咪錶更加唔使諗,大排長龍,所以唯有泊遠小小,警署附近有一個細的停車場, 香港學堂嗰度都有一個,仲有打哥爾夫球嗰度都有

洋房

回覆樓主:

去到西貢碼頭 ,其實可以欣賞好多唔同嘅狗寵物,因為一到假期, 其實好多愛狗嘅發燒友都會帶啲狗仔出嚟行 ,我自己都鐘意狗,所以覺得好好睇,各適其適,有大有細,啲小朋友實好鍾意, 所以如果你都鍾意狗的話,一定唔好錯過

洋房

回覆樓主:

跟住講下食嘢呀,食街嗰條巷仔有間車仔麵叫松記,味道都唔錯,大大碗,好多款餸菜都ok嘅,不過要預價錢貴些少,三四個餸大約50蚊上下一碗, 不過全女班乾淨嘅,同埋佢租咗幾個舖位,車仔麵嚟講叫超多位能,不過假期都係人山人海㗎喇, 呢個係全西貢嘅問題

洋房

回覆樓主:

跟住仲要講下雞粉,我就好鍾意食雞粉,雞飯都ok,入面好多款送嘅,有豉油雞翼、鹵水牛展、炸鹹豬肉、札肉,樣樣都好食,雞飯辣醬好食,粉辣汁都係好好食,因為泰國人整,但係條巷有兩間,近碼頭啲嗰間係清淡啲嘅,我就鍾意另一間,味道比較濃

男爵府

介紹唔特別

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

大宅

花師奶23 發表於 17-3-15 14:59

好有心, 多謝推介, 我都想放假帶小朋友去西貢行下, 謝謝

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝分享, 講開d 青春回憶返晒黎. 不過我少去西貢食野, 成日都係麥記之後去搭車行山.

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

花師奶23 發表於 17-3-15 14:59

多謝分享,因住得唔近西貢,所以好少去,係有次睇扒龍舟及坐船去半月灣游水,下次或者會去獅子會自然教育中心

洋房

talkative 發表於 17-3-15 19:54
泰國嘢,巷仔既旺泰都好好食。

我都覺得 巷仔間旺泰真係唔錯 價錢 雖然比起以前加咗價 但都冇加一 對比其他都仍然算係平 而且味道幾好食 串燒炒粉麵炒嘢係最好 湯麵就比較清

洋房

oceandeepsea 發表於 17-3-17 10:02
多謝分享,因住得唔近西貢,所以好少去,係有次睇扒龍舟及坐船去半月灣游水,下次或者會去獅子會自然教育 ...

其實仲可以去打高爾夫球 假期就唔知幾多錢 但行一就幾抵喎 因為百幾蚊 包咗船飛 過到去仲有個免費嘅自助中午餐 同埋有得打練習高爾夫球 都係百幾蚊一個人 真係算好低能 環境又清新 未試過既可以考慮下

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

洋房

oceandeepsea 發表於 17-3-17 10:02
多謝分享,因住得唔近西貢,所以好少去,係有次睇扒龍舟及坐船去半月灣游水,下次或者會去獅子會自然教育 ...

獅子會真係好值得去 我都去過兩次 一邊都幾大廈 又有得睇下啲食物點種 同埋有唔同嘅展館 最正係可以免費泊車 小朋友去係幾開心的

洋房

talkative 發表於 17-3-17 14:04
食粉的話,我老公會要冬陰公湯底,佢話好正

冇錯 非常認同 佢呢間啲冬陰功真係好好味 我以前有食過佢啲咖哩炒蟹 味道非常好 不過真係幾貴下 都唔係好捨得食

洋房

回覆樓主:

跟住想講下飲茶 其實喺碼頭嗰度 基本得三間酒樓 全記 通記 洪記, 三間之中 我只會揀傳記 因為覺得係最乾淨 其他真係好有保留 但係我發現 行一同假期嘅價錢係爭好遠嘅 生日平好多 抵飲好多 對比你深 8月 係平好多好多 另外仲有一間叫永和酒樓 喺西貢舊墟入面 不過我基本上飲斟茶都係去全記

洋房

回覆樓主:

跟住講嚇甜品 我諗大家都之西貢係有間滿記甜品 其實呢間就係第一間滿記甜品 係重點嚟嘅 不過唔使多介紹啦 相信大家都有試過滿記甜品 另有一間係 市場街嗰邊 叫甜源居 我就冇乜點食嗰間 不過見都好多人去 大家有興趣試新嘢探險嘅 可以去試下喎

洋房

回覆樓主:

跟住 又想同大家講下 西貢碼頭 向燒烤大王方向 其實有個沙灘仔 嗰度係可以租獨木舟嚟玩 好平㗎咋 50蚊咁上下 玩一日 假期唔知幾多 係超多人喺嗰度游水 玩水上活動同埋帶啲狗去游水 小朋友係好開心嘅

首頁

尾頁

跳至