自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170331&guid=56503467&category_guid=6996647&category=instant

被指網站名稱與無綫電視品牌「myTV SUPER」相似的成人網站「myAV SUPER」,日前收到無綫發出的律師信指控抄襲侵權,要求改名。「myAV SUPER」凌晨發新聞稿回應事件,批評無綫的指控沒有理據,強調域名註冊一向採用先到先得方式,「假如TVB覺得有關域名會令人聯想到TVB旗下的mytvsuper,理應把有關域名預先註冊。」

「myAV SUPER」又反駁其網站商標設計排版、配色、形狀及字型都與無綫的商標不盡相同,而且網站名稱及標誌已清楚提及AV及使用電影分級制度中的第三級標誌以作識別,認為並不足以構成抄襲。網站更揶揄無綫的律師信錯漏百出,「包括把我們的網址寫為wwww.myavsuper.com、註冊寫為注冊及兩行寫為两行,更一度懷疑是虛假電郵。」

「myAV SUPER」又引用網上數據指,其網站的全球瀏覽量排名一直比無綫的「myTV SUPER」為高,「有關指控嚴重損害我們的聲譽,希望TVB能收回有關言論及向我們道歉。」

子爵府

TVB真係小器

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

真係樣衰到核爆

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實domain name的確係先註冊先得, 所以好多企業都會一次過買埋同自己域名相類似的其他域名, 以防其他企業註冊~~

至於my TV Super個logo, 如果TVB比my AV super 早進行商標註冊, TVB的確可以依法律途徑要求對方更改的~~

侯爵府

好嘢...AV 成巴兜埋TVB 到...

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

tvb 無註冊商標,以為出下律師信嚇下人啦~ 點知而家做av都可以好惡
我是一隻喵

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

鬼叫佢地當初漏波, 無買埋D 相近既域名咩!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實最無聊係bk投訴果位jm

yui1625    發表於 17-3-31 13:45
Dwmn    發表於 17-3-31 13:16

別墅

siu花花 發表於 17-3-31 11:27

咪係囉……
my “a”v super,my “t”v super,個a字同個t字響 keyboard爭九丈遠,可能佢個仔有心打錯都唔定

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

siumeow 發表於 17-3-31 11:26
tvb 無註冊商標,以為出下律師信嚇下人啦~ 點知而家做av都可以好惡
AV行業應該好好賺, 而且做到好大先咁惡, 好似日本AV出晒阜, 賺全世界既錢就算政治, 外交風波, 最多都係封殺D大片, 冇乜聽過封殺AV

珍珠宮

anita_yps 發表於 17-3-31 11:35
AV行業應該好好賺, 而且做到好大先咁惡, 好似日本AV出晒阜, 賺全世界既錢就算政治, 外交風波, 最 ...

聽講av 論壇係全世界最和平的論壇
永遠唔會有罵戰
所有reply 都是多謝樓主分享、一世幸福、全家有好報之類

spunsugar0926    發表於 17-3-31 14:49
tester5    發表於 17-3-31 14:21
LL1999    發表於 17-3-31 13:18
davywm    發表於 17-3-31 12:15

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

感覺就好似去“肯德基”投訴,點解有間“肯得雞”咁
我是一隻喵

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

aliensss2008 發表於 17-3-31 11:40
永遠唔會有罵戰
所有reply 都是多謝樓主分享、一世幸福、全家有好報之類 ...

仲無分種族國界,都好友愛, av面前,人人平等

LL1999    發表於 17-3-31 13:19
davywm    發表於 17-3-31 12:15
我是一隻喵

公爵府

2024勳章

咪係, 真係好無聊

男爵府

JennK 發表於 17-3-31 11:33
咪係囉……
my “a”v super,my “t”v super,個a字同個t字響 keyboard爭九丈遠,可能佢個仔有心打錯都 ...

九成九佢老公成日上呢個鹹網,咁咪打頭幾個字自動pop up出黎。係管就管下佢條佬先啦。

Dwmn    發表於 17-3-31 13:15

子爵府

aliensss2008 發表於 17-3-31 11:40
永遠唔會有罵戰
所有reply 都是多謝樓主分享、一世幸福、全家有好報之類 ...

別墅

小家台

子爵府

畀面勳章

永遠唔會有罵戰

首頁

尾頁

跳至