婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經見到杯水黃黃地色, 覺得奇怪, 問左99幾次, 佢都仲係話水, 我仲以為係咪D 水變左, 到我要拎起黎飲, 佢先話係糖水, 激到我即刻入房喊, 不停喊左成個鐘, 傷心既係99 已經破壞左係我對佢既信任, 我之後仲點信佢...

最慘現階段仲要比佢湊... 我崩潰喇......

好想辭職自己湊返, 但情況唔許可.....

我可以點做?

男爵府

做咩你要喊...啲老人家係好奇怪架...
我仔一歲出去茶樓佢比片皮鴨佢食囉...比我會即刻出聲,

別墅

當時我都有即刻話: 唔得架!
老公都有幫口話: 呀B喉嚨咁多痰, 你仲比佢飲糖水..

因為仲要一齊住, 我真係唔想破壞大家既關係, 所以無再嘈落去, 但我真係好傷心, 咁搞法好驚會有抑鬱...

喊係因為擔心黎緊既日子仲要比佢湊... 對佢完全失去信心... 唔知呀B 又會點樣被佢對待...

侯爵府

回覆樓主:

我聽朋友講3個月bb好似連水都唔建議飲,因為肝腎未發育完成。

先唔好諗到太轉牛角尖,可以俾一些書籍資料c6睇同老公講解一下,叫老公平心靜氣講解兒科醫生的建議給99聽。同99講大家都想為左粒孫好既,(如果佢唔自我中心)99唔會唔聽。

下次99再犯就要c6語氣凝重認真處理。
妳自己都要開始有兩手預備,一係自己請姐姐搵外母自己湊,一係自己忍左去當睇唔到

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

別墅

Huuu 發表於 17-4-3 11:53
我聽朋友講3個月bb好似連水都唔建議飲,因為肝腎未發育完成。

先唔好諗到太轉牛角尖,可以俾一些書籍資料c ...

多謝你既建議,我會返去睇返d 育兒書籍,然後同老公睇,再叫佢認真同99 講。

我媽媽同我住得太遠,搭車要1個鐘,唔想佢辛苦,或者可以搵鐘點褓母幫手。

我會盡量控制情緒,但一諗起就好傷心,好想流眼淚,我知我要堅強先有力量照顧BB(emoji)

侯爵府

2024年龍年勳章

佢點解要餵糖水?為BB好(叫C6耐心解釋), 因為貪得意(叫C6罵爆,認真對待事情,BB唔係用黎玩既,同時自己搵定姨姨湊)

別墅

hkgra 發表於 17-4-3 12:09
佢點解要餵糖水?為BB好(叫C6耐心解釋), 因為貪得意(叫C6罵爆,認真對待事情,BB唔係用黎玩既,同時自己搵定姨 ...

我無問佢點解,因為已經嬲到問唔出口,我會叫老公同佢解釋清楚。

而家要搵搵睇下有無鐘點褓母,可以幫手湊,因為無辦法請姐姐,屋企無多間房比佢住...

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Dec16mama 的帖子

搵姨姨,放工自己接番~

別墅

hkgra 發表於 17-4-3 12:16
回覆 Dec16mama 的帖子

搵姨姨,放工自己接番~

都係搵d 湊開BB既姨姨會安心d

大宅

Dec16mama 發表於 17-4-3 11:29
已經見到杯水黃黃地色, 覺得奇怪, 問左99幾次, 佢都仲係話水, 我仲以為係咪D 水變左, 到我要拎起黎飲, 佢先 ...

黃黃地嘅水,我怕唔止係普通糖水,係蜜糖水
bb咁細唔食得蜜糖,你要問清楚99因咩要餵糖水,同嗰杯糖水點解黃黃地,係咪蜜糖,如果係,你要解釋返俾99知,蜜糖入面有bb未分解到嘅成分,飲咗好易出事,小則敏感,大則中毒

侯爵府

hkgra 發表於 17-4-3 12:09
佢點解要餵糖水?為BB好(叫C6耐心解釋), 因為貪得意(叫C6罵爆,認真對待事情,BB唔係用黎玩既,同時自己搵定姨 ...

以前d人冇知識俾廣告誤導,bb養得大要飲 得力素 葡萄糖,冇錢買得力素 就自己買沙糖開水俾bb飲
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Huuu 的帖子

唔排除為BB好,因為無知識~

翡翠宮

咪問清楚佢點解要餵糖水, 佢一定有原因. 要知原因先可以拆解.
喊乜鬼.

侯爵府

Dec16mama 發表於 17-4-3 11:29
已經見到杯水黃黃地色, 覺得奇怪, 問左99幾次, 佢都仲係話水, 我仲以為係咪D 水變左, 到我要拎起黎飲, 佢先 ...

少少糖水一次半次唔緊要,問奶奶為咩比bb飲糖水,再解釋飲糖水對bb既壞處,相信佢錫bb唔會再有下次,唔好激動,慢慢同佢分析弊處。

男爵府

hkgra 發表於 17-4-3 12:44
回覆 Huuu 的帖子

呢d咪叫做愛你變成害你囉
黃色嘅糖水
一係就蜜糖水
一係就黃糖開嘅水
如果屋企冇黃糖就好大機會係蜜糖水
唔係嚇你
最好唔好比蜜糖佢地食
好易中毒

子爵府

回覆樓主:

黃黃地糖水驚係蜜糖!一歲以下食蜜糖好危險!因為蜜糖入面好多對bb有危險既細菌,特別係肉毒桿菌!

就算係砂糖水都唔係小事,3個月咁細既bb器官未發育好,突然間要身體分解咁多糖絕對唔係一件小事。你要小心留意住bb有咩唔舒服既反應。

可見你奶奶毫無湊b常識,將bb交比佢照顧好危險,呢次你話左唔好比bb飲「糖水」,點知奶奶又唔識d咩,下次又會比咩bb食/飲係我就唔會比奶奶湊.....

bb得4個月奶奶話比蜜糖水、花旗參水,8個月要食大人餸、10個月要食酒樓餸、飲藥材湯,全部答bb唔食得又係都話要比bb食,好在我囡係自己湊唔肯比奶奶抱

別墅

cchwin 發表於 17-4-3 12:30
黃黃地嘅水,我怕唔止係普通糖水,係蜜糖水
bb咁細唔食得蜜糖,你要問清楚99因咩要餵糖水,同嗰杯糖水點解 ...

多謝你既回覆,真係要嚴肅d 同佢講,亂比野佢食好易出事!我要更加小心睇住佢點湊!

別墅

Huuu 發表於 17-4-3 12:38
以前d人冇知識俾廣告誤導,bb養得大要飲 得力素 葡萄糖,冇錢買得力素 就自己買沙糖開水俾bb飲 : ...

飲呢d 產品都起碼要1-2歲啦,而家先得3個月,真係比佢嚇壞!

別墅

hkgra 發表於 17-4-3 12:44
回覆 Huuu 的帖子

都唔出奇,以為對BB好,害佢就真!

別墅

mini1204 發表於 17-4-3 12:47
咪問清楚佢點解要餵糖水, 佢一定有原因. 要知原因先可以拆解.
喊乜鬼.

我今晚嘗試冷靜d 問佢..
因為實在忍唔到,可能自己太過緊張,所以大喊

首頁

尾頁

跳至