自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

1). 機票是否她自己比錢?
2). 佢放假回鄉期間, 是否僱主照出糧比佢呢?

謝謝解答.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

1). 機票是否她自己比錢? --- 雇主比
2). 佢放假回鄉期間, 是否僱主照出糧比佢呢? --- 話明有薪假期, 當然係有糧出啦
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

1. 要睇佢完約未,若佢未完約,如只做左 1 年,想放 7 日大假返鄉下,機票佢自己俾,因為合約只包來回機票 (計完約),如佢完約兼續約,就你有責任包佢機票返鄉下,至於回程返香港,係 for 下一張約,你信佢會返黎既,就包佢返黎,如果你擔心而又想保障自己既,可叫佢俾住先,真係返黎續約既就先俾返錢佢

2. 有薪假係要俾糧,你可跟平時出開糧既日子去俾,勞工處要求出糧日子,7 日內去俾,當然都係視乎你同佢既關係想唔想提早出糧

最後,有問題最好打去問勞工處

伯爵府

回覆 c9ha 的帖子

唔該晒, 佢做咗年幾, 佢第一年的7日有薪假未放的,
而第2年的有薪假我打算預支比佢一次過放,
咁機票即係佢自己出啦?

到出年佢正式完約時, 我才有責任比機票或錢代機票佢, 係咪咁?

謝解答.

伯爵府

vickymok717 發表於 17-4-5 12:00
1). 機票是否她自己比錢? --- 雇主比
2). 佢放假回鄉期間, 是否僱主照出糧比佢呢? --- 話明有薪假期, 當然 ...

唔係窩,機票唔係雇主負責㗎窩應該。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

第二任媽媽 發表於 17-4-5 12:25
回覆 c9ha 的帖子

法例無預支假期架,佢完約再追你比番佢都得架
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

伯爵府

回覆 c9ha 的帖子

你呢個case張機票來回都係距自己負責的。除非係完約你要俾張機票距返去,然後下一個約你續距的話就要俾返機票距返黎。

但有薪假期你係需要照出糧。如果你工人係預支未來一年的假期,我會先扣起個幾日既糧(預支個幾日),起碼到距返黎先會俾距。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

法例係兩年約完左包送佢返原居地, 如果佢中途要往返, 來回都係佢自己比, 完左約果程先係你比, 如果佢係用有薪假, 當要出糧, 你MARK低佢放左幾多日要佢簽收. 完約時咪扣返已放左既大假.....

男爵府

溫馨提示,放假前記得要佢打避孕針。

伯爵府

回覆 hoho1119 的帖子

THANKS!

伯爵府

回覆 廷廷媽 的帖子

THANKS!

伯爵府

回覆 大豬既老婆 的帖子

THANKS!

男爵府

畀面勳章

回覆 c9ha 的帖子

比着我,我唔會預支第二年假期比佢,會叫佢一係留返第一年的7天假同第二年一齊放兼我買機票比佢。一係自己買機票放第一年的7天假

大宅

回覆樓主:

唔預支下年年假,當no pay leave, 下年完約先補番錢

子爵府

畀面勳章

離題想請教下

關於工人機票,我姐姐五月做夠兩年續約,打算暑假回鄉十幾日,我上Cebu Pacific網訂機票,價錢來回大概$1700但不包行李,算貴嗎?我需要買埋行李費給她嗎?行李費每程20kg大概150蚊

謝謝!!

伯爵府

甄太太 發表於 17-4-5 13:21
離題想請教下

關於工人機票,我姐姐五月做夠兩年續約,打算暑假回鄉十幾日,我上Cebu Pacific網訂機票,價 ...

$1700來回都可以接受丫,我覺得。
行李費,我個人覺得如果你滿意姐姐表現,就幫距俾囉個$150,最多你要距自己出住先,再返到黎就俾返距。距地兩年先返鄉下一次,好難唔帶行李,你唔俾其實我估計距自己都要俾。

子爵府

畀面勳章

大豬既老婆 發表於 17-4-5 13:36
$1700來回都可以接受丫,我覺得。
行李費,我個人覺得如果你滿意姐姐表現,就幫距俾囉個$150,最多你要距 ...

我有打算幫佢俾,但我覺得不需要俾足兩程,一程都夠啦,問佢會邊一程帶比較多行李,佢又話無野帶番鄉下。我話甘不如回程幫你俾行李費,佢又唔答我,真係吹漲:" />

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

甄太太 發表於 17-4-5 13:21
離題想請教下

關於工人機票,我姐姐五月做夠兩年續約,打算暑假回鄉十幾日,我上Cebu Pacific網訂機票,價 ...

如果覺得姐姐做得都 OK , $150 我會俾。

伯爵府

甄太太 發表於 17-4-5 13:41
我有打算幫佢俾,但我覺得不需要俾足兩程,一程都夠啦,問佢會邊一程帶比較多行李,佢又話無野帶番鄉下。 ...

如果距咁既態度,我就唔會幫距俾。
距或者無行李呢,我唔會好似要求距俾我幫距俾錢咁囉。

珍珠宮

回覆 c9ha 的帖子

佢冇要求預支第二年年假, 就唔應該由你決定俾唔俾, 因為幾時放有薪假係佢個人意願。
所以你應該揸正做,
1)應扣返EXTENDED PERIOD嘅錢, 當佢NO PAY 兼同佢簽好同意安排。
2)佢主動話用埋第二年假, 咁佢寫&簽俾你。

首頁

尾頁

跳至