美容扮靚

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

有日同朋友傾開每個月用幾錢係護膚品
我發現自己由25 歲開始就試各大牌子
但買買埋埋又用唔曬
或者唔啱用
次次幾千幾千 買

各位您們有無呢個問題
好似自動自覺去買護膚品 洗錢
同埋我之前試過1000蚊買支精華

但見到有效就覺得好開心
始於護膚早d keep 先可以keep 到靚皮膚

你們有無買護膚品上引問題呀 ?

男爵府

回覆樓主:

經常,尤其見到有promotion

水晶宮

回覆樓主:

近年skincare開支好小,唔囤貨,用哂先買,洗面補濕鎖水用平野,係修護精華用醫學牌子貴d。平均兩三個月才入一次貨每次$1xxx~2xxx。
反而呢排做番facial, 呢方面比skincare開支大好多

洋房

自己DIY啦,橫掂d材料唔貴而且絕對適合敏感肌

大宅

回覆 Melodyangel 的帖子

我都係好多時見到promotion
就買定
但發覺係用唔曬
又用唔切

大宅

回覆 Elenalan 的帖子

你點樣可以忍到手唔去買?我就係成日太多存貨
之後一般都唔記得有呢d 野係到

我之前都join 左3間facial
之後發覺太多做唔曬
就專做一間先
而家反2間facial
平均消費左每間都1萬至3萬

我發覺自己真係洗好多錢係護膚
想改改壞習慣

大宅

回覆 nicegirl_taipo 的帖子

邊到有得買?同教學?

別墅

開心吸收勳章

明明屋企仲有好多存貨, 但有時見到promo又忍唔到手再買

我自己每月平均用$1500-2000去買skincare+化妝品+body care+香水

做facial/ spa就另外計

別墅

開心吸收勳章

明明屋企仲有好多存貨, 但有時見到promo又忍唔到手再買

我自己每月平均用$1500-2000去買skincare+化妝品+body care+香水

做facial/ spa就另外計

禁止訪問

大宅

dada_88 發表於 17-4-22 14:58
有日同朋友傾開每個月用幾錢係護膚品
我發現自己由25 歲開始就試各大牌子
但買買埋埋又用唔曬

好難戒,不停買買買,但我好勤力用所以都去得快。有特價又有試用裝送太大吸引喇

侯爵府

回覆樓主:

我用護膚品,係跟足佢指定既分量去用,所以一個月,真係可以用曬兩支精華,一罐面霜果種人,所以有買極都唔夠既感覺。。我囤一兩支貨係好正常,錢,我就無去計,因為加埋facial..愈計愈心痛。。但用左咁多年。。護膚品既效果係有,所以我又無諗過要去做咩改變,又或者慳D...人生,總要有野要俾自己快樂下。。我覺得護膚品既代價算好細好細。。

珍珠宮

回覆 lazywife 的帖子

水晶宮

dada_88 發表於 17-4-22 18:37
回覆 Elenalan 的帖子

你點樣可以忍到手唔去買?我就係成日太多存貨

因為睇得多成份,會研究邊d真係work, 邊d係搵笨,唔會浪費錢買貴婦brand, 買前會考慮性價比,就唔會俾d減價感謝祭吸引。
另外,用唔哂放到過期要掉,真係好浪費。skincare越新鮮用越有效,囤貨放太耐都唔fresh。

至於facial, 現在只打算做有效嘅醫學treatment, 暫時打算laser+hydrafacial+caresys冰極導入深層補濕輪住做,專心做好呢幾樣,改善膚質和打斑,係我40歲前目標。

男爵府

以前我好鍾意出去做facial,但自從塊面生疣,我覺得係因為之前做facial 啲美容院唔夠衛生而生,再加上好多間都成日sell,近幾年已唔太鍾意出去做了

反而護膚品我成日都貪心想試,見人話好又試,近日開始敏感了,而家還原基本步,用冇咁刺激嘅護膚品,唔揸太多嘢,只洗面、爽膚、乳液,日頭就加防晒

剛都開始學習正確護膚,仲睇左本書,比左正確嘅護膚觀念比我

大宅

成日買,存貨多到3~4年都用唔曬
我自己每月平均用$2000~$3000去買skincare+化妝品+body care

做facial另外計..大約1個月$1500~

男爵府

回覆樓主:

我都無認真去計, 就快用完就會買, 盡量唔囤貨!除非手頭上用左起碼有半枝, 而遇岩又有promotion好抵買先會買定。
p. s. 我同樓上jm 一樣, 好多年無再去做facial, 我都係懷疑以前晌美容院做facial 攪到塊面生疣。主要自己買mask 返黎保養+ 自己按摩

大宅

回覆 niveus 的帖子

係呀~我都係呀, 見到promotion 就會買明明大量存貨
我試過有次 買左幾支卸妝油
有支放左係櫃桶,
到我再發現時已經就黎過期

大宅

http://www.crown.com.tw/crown100/08Agu/425034.html

試下睇呢本書丫
我睇完個貨倉細咗好多

大宅

回覆 lazywife 的帖子

我生日, 節日都會去買d 哄下自己開心但我發覺自己有時 買到有D 失控
D 面膜見到抵 就買定幾十塊 100塊
我已經隔日敷 都敷唔曬
我面霜係用得最慢 , 好耐先用完1 樽面霜

精華就反而用得快d

可以1個月用完1支15ml

你有無用頸霜?定用面霜搽埋頸?

首頁
12345...10

尾頁

跳至