論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因嚟緊姐姐完約要找工人,之前的工人都有係香港工作經驗做過,我未試過請未嚟過香港的;agent介紹兩個:
1) 未嚟過香港的印印,只係印尼打過住家工幾年,30幾歲,已婚,有小朋友
2)另一個都係未嚟過香港,但係馬來西亞及新加坡打過工,40歲,已婚,有小朋友
主要湊2歲小朋友及煮飯、家務,未嚟過香港的係咪好多野都要好仔細教,agent話未嚟過會聽教D,佢建議我請係印尼打過住家工幾年那個,我自己唔知點選擇好。。。

珊瑚宮

星加坡好D。如果不是假履历
玩具萬歲!

象牙宮

PurinBB 發表於 17-4-25 07:55
因嚟緊姐姐完約要找工人,之前的工人都有係香港工作經驗做過,我未試過請未嚟過香港的;agent介紹兩個:
1) ...

理論上,
A. 印尼打過住家工幾年,30幾歲,已婚,有小朋友。好D。
如果在華人家庭, 印尼人上等家庭。更佳。
1. 華人, 有文化的印尼人, 干淨D。食也和我地九成一樣。
2. 一般性家庭 2-3小孩。 一家4-5口人。
不似 HK 雖住 5百呎, 1孩一个工人。 去你家 貧富之差, 九成不想做, 對不?

B. 馬來西亞及新加坡打過工,40歲,已婚,有小朋友 - 溝通上好D。
好多根本在小農園里干活。住家也是在附近。
CV 作假

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

1) ...

兩個都老咗d,

子爵府

1) ...
我比較喜歡Singapore 做過,起碼識小小英文,溝通容易d, 但40歲,又真係老咗d

侯爵府

回覆樓主:

2個都唔好,

第一個未做過其他國家,肯定要由頭教起

第二個太老,我印傭講佢哋40歲等於港人60歲體能,等退休

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

係, 我都覺得40歲又好似老左D,似終小朋友精力旺盛,又擔心佢體力是否OK。

大宅

回覆 ninachu 的帖子

係啊,未做過其他國家我都擔心會否教得好辛苦,始終大家生活習慣唔到,冇出國經驗,要由頭教起。所以想問下大家有冇試過請未嚟過香港做過的姐姐,係咪真係有排教

大宅

回覆 333s 的帖子

1)30幾歲這個之前僱主都係印尼人~
2)聽聞過星加坡有工作經驗,嚟香港係咪會聽教D,因為佢地那邊僱主比較嚴厲,不知是否屬實,CV有機會作假我都係咁諗...

侯爵府

PurinBB 發表於 17-4-25 13:17
回覆 333s 的帖子

我係星加坡住14年,無錯,星加坡僱主比較嚴厲,但係工人通常唔需要煮飯

侯爵府

PurinBB 發表於 17-4-25 13:17
回覆 333s 的帖子

我有印尼華僑朋友住印尼,佢請4個工人,人工約1500-1800hkd, 4個工人一人負責一樣,一個煮飯+清潔,一個司機+洗車,一個花王,一個湊bb

大宅

我請左個24歲未嚟過香港做嘢嘅印尼姐姐,非常聽話同埋純品,又勤力,但你預咗慢慢教佢廣東話,溝通上需要多啲時間

象牙宮

ninachu 發表於 17-4-25 13:21
我係星加坡住14年,無錯,星加坡僱主比較嚴厲,但係工人通常唔需要煮飯
...

買成本平D。?

食的分量也相對少…
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

333s 發表於 17-4-25 16:49
買成本平D。?

食的分量也相對少…

去food court食好平,同自己煮差唔多價錢,好多人都唔煮飯,出外食多

333s    發表於 17-4-25 16:57

子爵府

兩個都唔掂 !
1) 無出過國打工, 真係火星人, 你完全同佢溝通唔到, 除非你係 ftm, 大把時間教佢, 否則, 真係嘔血 !
2) 40歲, 年紀太大, 唔好諗姐姐40歲等同我地40歲 ! 我請過一個39歲, 新加坡 & 台灣做過, 溝通唔到 ! 年紀大, 無記性, 學習能力好低 ! 佢剩係識日日抹野 ! 最後頂唔順, 炒左 !

大宅

QQ70 發表於 17-4-25 17:07
兩個都唔掂 !
1) 無出過國打工, 真係火星人, 你完全同佢溝通唔到, 除非你係 ftm, 大把時間教佢, ...

1) 我又係擔心會教到嘔血,因我又要返工
2)40歲我都覺得佢唔知有冇力氣湊小朋友
現在請印印係咪好難?agent係咁講

子爵府

PurinBB 發表於 17-4-26 06:51
現在請印印係咪好難?agent ...

真係唔多貨, 而且6月尾, 7月佢地新年,好多都等埋過年先入 training school ! 印姐姐唔係無, 只不過揀唔落手 ! 好多香港做過, 都唔肯湊小朋友 ! 我e 家呢個上年10月尾搵,都搵左成個月 ! 最近幫屋企人搵, 都係搵左成個月先睇岩 ! 希望你都搵岩人, 切忌太心急!

子爵府

PurinBB 發表於 17-4-26 06:51
現在請印印係咪好難?agent ...
係呀!
AGENT 話而家貨少,請好難,請到個正正常常仲難!

等吓,叫AGENT 再幫你揾吓!

要返工,如屋企又冇婆婆跟住教,唔好請全新海外,真係會嘔血架!

我冇返工,之前,上一個就係全新,係馬來西亞做過,嚟到真係想一脚伸佢返印尼,佢哋係鄉下hea 慣,懶慣,完全唔明點樣打工

再上一個,40歲,Singapore,HK 經驗,唯一好處識英文,溝通容易d, 但係又係懶,體力真係唔夠,我家3層樓,佢一嚟到就同AGENT 講行到脚痛,之前,冇工人講過脚痛

大宅

QQ70 發表於 17-4-26 07:45
唔多貨, 7月佢地新年,好多都等埋過年先入 trainung school ! 印姐姐唔係無, 只不過揀唔落手 ! 好多香港 ...

想請個好真難,真係睇彩數
你們有請過20幾歲的姐姐嗎?會否又太young又唔定性

大宅

細姐姐 發表於 17-4-26 07:59
係呀!
AGENT 話而家貨少,請好難,請到個正正常常仲難!

剛已問agent叫佢再搵下
聽你講完如請全新真係有d驚,因我又要返工,冇老人家幫手,到時train佢可能都係找兩星期,真係擔心佢可能佢搞唔掂
我現在姐姐30歲尾,佢一時時冇記性,唔知佢真定假,還是搵藉口話唔記得,所以我成日叫佢寫底,但佢自己有時又唔寫。太老又真係擔心佢體力,有冇請過後生20幾歲,會否又唔定性?

首頁

尾頁

跳至