自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

岩岩陪媽咪覆診,坐係身邊都係老人家無個後生陪,撞到個婆婆由細睇到大,眼科一定要有人陪出院,因為驚唔知途中會有咩意外,但婆婆就講仔女又返工,無人陪到,又唔想麻煩佢地…最後都要個仔黎接

唉,有時都諗好似首詩:「思爾為雛日,高飛背母時。 當時父母念,今日爾應知! 」當為人仔女同父母,好多事情睇法都大不同,唉~珍惜眼前人

講完

子爵府

TissueBB 發表於 17-5-16 15:25
岩岩陪媽咪覆診,坐係身邊都係老人家無個後生陪,撞到個婆婆由細睇到大,眼科一定要有人陪出院,因為驚唔知 ...

我會盡量抽時間陪我爸爸,有時係醫院見到啲工作人員對啲老人家啲態度唔係幾好,我都會忍唔住幫口,所以有時間我一定會陪我爸爸去覆診

sonet    發表於 17-5-18 12:49

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

如果我老咗自己行到去睇我都唔會講,唔想阻啲後生返工

sonet    發表於 17-5-18 12:50

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

岩岩陪媽咪覆診,坐係身邊都係老人家無個後生陪,撞到個婆婆由細睇到大,眼科一定要有人陪出院,因為驚唔知 ...

係呀!佢地好驚麻煩到後生, 所以搞到嚴重先出聲!唉
放下自在

水晶宮

QQfishma 發表於 17-5-16 17:59
其實可能係老人家冇話畀D仔女佢知,所以冇人嚟陪佢!

我媽咪係其中一人,所以我會影低覆診紙等自己記住!

男爵府

我奶奶正是呢種人。仔女都孝順,但佢咩都唔出聲,隻眼睇唔清楚,佢走去聽三姑六婆講搵鹽水洗眼又煲嘢飲。後來俾我哋發現,9秒9帶佢去睇醫生,係白內障,要立刻做手術,因已算嚴重。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

得咁表面就有咁既結論,唉
我阿媽都唔比我地知佢睇眼科,因為佢就係唔鐘意我地知佢咩事, 睇泥我都唔知比人背後話左幾多次
總有離別的時候

公爵府

QQfishma 發表於 17-5-16 17:59
其實可能係老人家冇話畀D仔女佢知,所以冇人嚟陪佢!

同意,我家中兩老成日都怕麻煩到我,我講極都係咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實佢地可能冇出聲..仔女根本唔知

珍珠宮

回覆樓主:

人老左就係咁。唔話比仔好女知

大宅

回覆 sjssjssjs 的帖子

我試過,爺爺去世時,我陪爸爸去拎死亡證,接待處個阿姨真係好差態度,個陣真係忍唔住鬧無人想有經驗去做死亡證,佢仲要講到我地好似好無經驗咁

大宅

回覆 QQfishma 的帖子

呢個都有機會,因為唔想仔女擔心

大宅

回覆 ypoons 的帖子

係呀係呀,個婆婆都係咁講,真係有時都諗自己到老會唔會都係咁麻煩d仔女

大宅

回覆 Fion710 的帖子

真係好孝順

大宅

回覆 monsterparentss 的帖子

我覺得老人家真係好夠膽,成日都用偏方白內障爺爺嫲嫲都做過,手尾好長,會成日流眼淚,
我估佢地眼唔清楚係以為自己老花睇唔清,無諗過咁嚴重,
所以我有咩事都一定要佢地睇醫生,好彩你地發現得早

大宅

回覆 Chowying 的帖子

都唔係既,我都係感慨下,想大家陪多d屋企老人家~眼科係真係特別麻煩,如果佢有手術/療程要做,就一定要有人陪先返屋企~
唔係放冷箭~
我細個都唔識性,唔會陪媽咪去睇,到自己試過入一次醫院,先發現自己好驚,好脆弱,所以我都有得陪都係盡量陪

大宅

回覆 water-lily 的帖子

我都盡量會同佢講拎左假,或者今日放假,唔想佢地覺得係麻煩我地,養兒1百歲,長憂99嘛~佢地怕麻煩人,我就會懶係一副唔想返工,抖下咁佢地就會無野

大宅

回覆 good_pig 的帖子

明白,唯有了解同問多句,最近接觸死亡先多感慨,無意冒犯大家

大宅

回覆 狐朦 的帖子

係呀知自己老,驚會變負擔嘛

首頁

尾頁

跳至