論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印尼工人Rosy辭職信原本寫今日Last Day,昨日又發小姐脾氣,發老脾話要今日朝早就要走。我話點解要朝早走呢?我明天 都要出糧比妳,妳要完成明天工作才能走。
她決絕地話我要聽朝早走,我賠返1日人工比妳。
我即刻答好,無問題。

到今朝早,我6點叫佢起身收拾自己行李,因我8:30要出門返工,我要睇住佢執嘢!
佢話太太我今晚走都得。
我話唔使喇!妳噚日講咗今朝走就今朝走啦!
好啦!佢執哂嘢喇!我就同佢講聽日妳去Agent到會出糧同比機票妳,妳要簽收。
佢話唔得喎!我而家走,妳一定要而家出糧比我。
我話我唔識計糧,所以要Agent計,我又無終止合約的付款收據,我聽日出比妳啦!勞工法例我可以終止合約後7日內比妳架!
佢唔肯,點都要我即刻比錢佢,重發惡鬧我。
我梗係唔理佢啦!我話我而家打去勞工處問,妳同勞工處講。(當時早上7:30左右,勞處好快有接聽)
佢就打比新嘅agent,叫Mami嘅,話佢知呢件事,話佢唔會走住,要收到錢先走。個白痴agent叫佢報警,我梗係唔驚啦!
跟著同勞工處職員聯上,勞工處好清楚話佢知,7日內出糧都無問題,佢先話唔緊要。
我同勞工處講工人而家要報警拉我,佢話警察都只會請工人離開。勞資問題唔關警察事。條友即刻話唔緊要啦!

我點會咁易放過呢個懶鬼吖!我再問勞工處佢應該今日last day,噚日話要今朝走,要唔要賠返一日通知比我,因為佢話唔肯比。職員回答佢提出就要比,懶鬼話我唔係專登講,我話佢唔好成日講完唔算數,我有Cam錄低哂,屋企亦有証人聽到妳講過的,佢先無聲出。

別墅

回覆樓主:

未完……
懶鬼之前幫我用漂白水抹嘢!點知將漂白水染咗落先生件衫到,比我發現咗,即刻比佢睇和比先生睇。先生好心痛,因係日本排隊買嘅猿人衛衣,成千一件,比佢KO咗。但我地絕對無鬧佢,佢就應承幫先生用黑色染衫劑染返件衛衣,點知不了了知。
於是我今朝要佢賠錢,最多300,佢又唔肯,話唔係專登漂到,係我要佢用漂白水抹嘢先整到。
先生忍唔住話鬼佢Rosy妳好唔專業,係香港做十幾年都做成咁。應承我幫我染又無做。
懶鬼話太太噚日要我執嘢,唔記得咗。
都呢一刻都重想賴我,想推卸唔賠錢。

於是我順水推舟,問埋勞處我可否要求佢賠錢?勞處話可以直接在她人工扣除300,如工人不服,可請工人去勞處開case。

最後,佢只能死死氣離開我家。

男爵府

嘩精彩,兼嘔血

別墅

回覆樓主:

奉勸各位,請工人一定要裝cam,廳同厨房都要,保障返自己,唔好比無良工人屈。起碼佢講過嘅說話無得唔認,無得抵賴,絕對唔使同工人客氣,唔使對佢地為家人,良心當狗肺。
只要唔犯法,做足僱主應有本份就唔使怕。
佢以為我咩都唔識,無諗過會比我扣咗佢幾百元。

hsbc005    發表於 17-5-16 22:25

大宅

回覆樓主:

樓主做得好,嗰個agent咁癈

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

真係好浪費心力同佢哋相處

子爵府

kwongsiu 發表於 17-5-16 20:19
印尼工人Rosy辭職信原本寫今日Last Day,昨日又發小姐脾氣,發老脾話要今日朝早就要走。我話點解要朝早走呢 ...
這個印姐Rosy 甚麼背景?
幾歲?香港完约?

係你屋企幾耐?

別墅

細姐姐 發表於 17-5-17 08:27
這個印姐Rosy 甚麼背景?
幾歲?香港完约?

佢護照82年,真實細啲。
香港做咗12年,前僱主做咗7年半,無要她,唔知算唔算斷約。
識講廣東話,聲稱鍾意煮嘢食,好鍾意小朋友。
見工時話自己結咗婚,有14歲仔在印尼。上工後先講同老公離咗婚。做唔夠一個月又話要6月返印尼結婚。
係我屋企做咗唔夠4個月,我4月中因復活節出門旅行,所以裝咗cam,睇到好多精彩畫面同真面目。跟著佢過幾日我回港,佢比辭職信我。

子爵府

kwongsiu 發表於 17-5-17 08:40

佢護照82年,真實細啲。
又係old seafood
樓主你好叻,真係少d 功力都唔掂!

水晶宮

回覆樓主:

好精彩!!!

你出晒d糧、機票未? 现在只係怕工人玩野, 唔去agent 度簽收, 又玩失蹤唔接电話、唔覆message!

別墅

birdbird 發表於 17-5-17 09:01
好精彩!!!

糧同機票我都未出,勞處好清楚同佢講7日內出比佢都無問題,佢為咗出糧一定要去Agent到簽收。
我做所有嘢都依足勞工法例,無位比佢屈。
加埋裝咗cam,家中有人在,佢難屈我。
佢約咗男朋友返印尼應該唔會玩嘢!
據知佢已搵到一個婆婆做新僱主。

噚日個工人係同勞處直接對話嘅!佢同職員講我成日遲出糧比佢,講咗3次,我即刻鬧佢,我話妳唔好屈我呀!如果我遲出糧比妳,電話內係勞工處職員,妳即刻同佢講,23號截糧,25號出算唔算遲,如果我無遲出糧比妳,妳向人亂講我告妳架!條8婆先收聲。攞嚟賤!

別墅

細姐姐 發表於 17-5-17 08:55
又係old seafood
樓主你好叻,真係少d 功力都唔掂!

其實我成十幾年無請海外人,經驗好少。所以都比佢偷咗嘢!

大宅

好精彩, 樓主好野!

呢D 工人一個都不能多, 佢下個僱主遇著佢真係唔好彩

別墅

係,佢地好多大話,衰又冇良心。樓主做得好

別墅

回覆樓主:

個工人Rosy家鄉係三寶壟,辭職時要求我出29或30號機票,要耶加達轉機。

我唔理佢,訂咗吉隆坡轉機,係機場瞓一晚,朝早再飛三寶壟。差價成9百幾,我包行李比佢已好好。

可能收到機票又發顛。

禁止訪問

子爵府

kwongsiu 發表於 17-5-17 10:23
個工人Rosy家鄉係三寶壟,辭職時要求我出29或30號機票,要耶加達轉機。

我唔理佢,訂咗吉隆坡轉機,係機場 ...
咪由佢顛吓囉!
我都係買依班機俾偷戒指海外印喎!冇行李,冇水,冇餐

飛KL 已經買晚上9點,去到零晨一點,坐5,6粒鐘啫!

我諗過買早D 飛KL 㗎,由佢係KL 機場玩番拾零粒鐘!

男爵府

別墅

細姐姐 發表於 17-5-17 11:26
咪由佢顛吓囉!
我都係買依班機俾偷戒指海外印喎!冇行李,冇水,冇餐

早一班機又貴啲嘛!

首頁

尾頁

跳至