夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝你的不珍惜與後來的絕情,鍛煉了我的失望,讓我終有了放手的勇氣;讓我明白原來自己一直撞牆、來回地獄又折返人間的原因,不是我不夠努力,而是你的花花世界已經不缺我,所以你才將我給你的善良當作放縱的資本,但你要記住,在我決心轉身前,我真的給過你好多機會。

要知道,沒有一種離開是臨時的。其實一路走來,有很多次我也有衝動「放手,放開所有」,眼見我們的未來是如此難行和心累就想後退,但又有很多次倒想堅持下去,不願浪費一直的付出,結果每次掙扎掙扎再掙扎後,我還是弱弱的留了下來,繼續拼命以你為先,忘了我也是有情緒的人,即使臉上是笑,心裡卻是酸的。

我之所以被你傷過幾次後,仍然選擇堅持,因為你給了我假想的空間,讓我以為咬緊牙關就會見到好結果;因為我以為真正的感情難免經過這樣的煎熬,將來彼此的關係自會趨向穩定。

不過經歷了那麼多之後,我終於知道全部只是我的以為,甚至將我的追逐視為一種享受。需知道,等待的日子每拉長一點、挫敗的機會每增添一次,我內心的理智部分就會跟著增強一點,由最初的熱情如火漸漸變成沒情沒緒。

到了後來,我終於決定不再苦等了,不是由於不愛或移情別戀,而是由於覺得不值得了,想清了原來我一直高估了自己在你心中的位置;想清了原來我怎樣檢討錯誤、怎樣故作周全也沒用,因為我這個人根本不是你要的答案。
說穿了,我也是一個普通人,再如何愛得慷慨,心裡還是有個期望回應熱情的限期,無法一直無止境不求回報,當等待的大限到了,我就必須離開。
若我選擇了退出,請你明白,我不是以此當作威脅,畢竟說出口的風險太大了,可是往後縱然你的美好猶在、我還是希望擁有,但我會厭倦了,失去那種非要不可的衝勁。

到這一步的話,你要記住不管我好不好,世上就只有這樣愛你的我,弄丟了就會是一輩子的離別。從前打擾了,往後不會了,後來有期!

大宅

回覆樓主:

而家發現出面大把好男人等住我,哈哈

翡翠宮

回覆樓主:

幾時都係
等乜鬼,陷世界都係男人,高質亦不少

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Angleman 發表於 17-6-11 20:36
謝謝你的不珍惜與後來的絕情,鍛煉了我的失望,讓我終有了放手的勇氣;讓我明白原來自己一直撞牆、來回地獄 ...
睇你講嘅野,你似乎是小三。人夫背叛得佢老婆,
人品好極有限,
無謂浪費時間。

伯爵府

2024年龍年勳章

soso1227 發表於 17-6-11 21:03
人品好極有限,
無謂浪費時間。

真的?
點解樓主係小三?佢17 年都跟住同一個男人仲忍佢有小三! 即係佢係小三忍緊小四?

大宅

soso1227 發表於 17-6-11 21:03
人品好極有限,
無謂浪費時間。

哈哈,點解你覺得我係小三?唉,如果我係小三就唔會係度分享啦,不過而家離左婚就咩都唔係啦

大宅

RAY媽 發表於 17-6-11 21:33
真的?
點解樓主係小三?佢17 年都跟住同一個男人仲忍佢有小三! 即係佢係小三忍緊小四?
...

多謝你,可能佢有誤會姐

大宅

mini1204 發表於 17-6-11 20:46
幾時都係
等乜鬼,陷世界都係男人,高質亦不少

係,見識過後 而家先發現以前枕邊人真係不值一提

翡翠宮

Angleman 發表於 17-6-11 21:42

所有世事,包括任何人際關係都一樣
盡左力吾 work就要走
千萬吾好磨爛蓆咁 loop
所以獨立能力好重要
即走無顧慮

la_source    發表於 17-6-12 12:11
annacckong    發表於 17-6-11 21:59

伯爵府

2024年龍年勳章

mini1204 發表於 17-6-11 21:54
所有世事,包括任何人際關係都一樣
盡左力吾 work就要走
千萬吾好磨爛蓆咁 loop

完全同意。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Angleman 發表於 17-6-11 21:40
多謝你,可能佢有誤會姐

Sorry,誤會左你。
你老公仍未玩夠,
唔好勉強了,
大把好男人

瑪瑙宮

Angleman 發表於 17-6-11 20:36
謝謝你的不珍惜與後來的絕情,鍛煉了我的失望,讓我終有了放手的勇氣;讓我明白原來自己一直撞牆、來回地獄 ...

如果對方心中無你, 唔好晒時間了. 佢咁絶情, 証明最適合佢的人唔係你, 分開好過勉強在一起.

大宅

soso1227 發表於 17-6-11 22:01
Sorry,誤會左你。
你老公仍未玩夠,
唔好勉強了,

唔駛sorry,誤會姐,(emoji)(emoji)

大宅

Nancy20090615 發表於 17-6-11 22:20
如果對方心中無你, 唔好晒時間了. 佢咁絶情, 証明最適合佢的人唔係你, 分開好過勉強在一起. ...

係呀,而家各有各生活都唔錯呀

大宅

Angleman 發表於 17-6-11 20:38
而家發現出面大把好男人等住我,哈哈

恭喜你學懂放手,你前面的路一定好美好。

大宅

Angleman 發表於 17-6-11 21:42

點止不值一提,我簡直覺得係廢物中廢物,(我講我嗰個咋)。有人已為拾到寶,仲夠胆係度曬幸福,我真係真心恭喜佢。賤男人通街係,好男人都通街係,就算無男人又如何?最重要自己有本事。我最睇吾起個啲又要威又要帶頭盔概賤男人。

大宅

卡爾 發表於 17-6-11 23:53
恭喜你學懂放手,你前面的路一定好美好。

放手冇想像中咁難,而家先發現自己好傻,浪費左咁多時間,好在我有行出呢一步咋

大宅

Angleman 發表於 17-6-12 00:01
放手冇想像中咁難,而家先發現自己好傻,浪費左咁多時間,好在我有行出呢一步咋
...

其實吾踏出真係覺得難,踏出左就睇真好多嘢。例如我一走,隻狐狸精就進註,大話一個一個水落石出。我真係睇吾起呢啲賤男,夠胆有狐狸精咪乾脆離婚,搞甘多小動作,大話浪接浪,莫非都係想 掩飾自己賤格,仲賤格概就係仲要推啲責任去老婆度。其實真係無嘢好講,因為吾係狐狸精,你真係做吾到狐狸精角色,都係個句,祝福啲賤男同狐狸精白頭到老,窮到老,病到老。

大宅

卡爾 發表於 17-6-12 00:12
其實吾踏出真係覺得難,踏出左就睇真好多嘢。例如我一走,隻狐狸精就進註,大話一個一個水落石出。我真係 ...

唔知呀,之前我都會好似你咁諗,但而家可能真係放低左,反而我真心希望佢幸福既,因為始終佢之前真心對我好,我地要向前望,唔好再望返轉頭,過去左就唔好再諗,前面大把好男人等緊我地

mapp2009    發表於 17-6-16 10:07

複式洋房

回覆樓主:

傷過痛過後放手在從生,要走的路還很多,在向新目的地出發,要堅強加油

首頁

尾頁

跳至