自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

話說如花唔打算再係而家間公司度做,

咁我已經係呢間公司做夠5年,

按勞工法例,我離職時應該有長期服務金,

但係由於我份工係合約制,

即係每年要簽一次新合約,

咁我問過公司既HR,佢話我地係合約制,

唔屬於連續性僱傭合約,所以唔會有長期服務金,

所以我想問下各位熟勞工法例既jm,

我地合約制,屬唔屬於連續性僱傭合約?

如果唔屬於,咁係咪就唔會有長期服務金?

如果去到勞工處,會唔會有得拗?

多謝各位jm解答

子爵府

回覆樓主

自己唔做
有長期服務金嘅咩??

男爵府

回覆樓主

自己離職冇長期服務金架,公司炒嘅話合約制都應該要俾,付合連續聘用條件就得

子爵府

water_ma 發表於 17-6-28 21:23
自己唔做
有長期服務金嘅咩??

我完左今年張合約,佢無搵我續約,咁算炒定自己離職?

子爵府

halthepooh 發表於 17-6-28 21:23
自己離職冇長期服務金架,公司炒嘅話合約制都應該要俾,付合連續聘用條件就得
...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果想知確實答案,直接去勞處問會較穩妥。

但因為外傭都係用同一套勞工法,以我所知,外傭都係行合約制,每兩年一個約,佢地一樣得到長服,遣散等保障,但合約制如果外傭主動要求不續約,就算做夠5年,都會失去享有長期服務金的福利,哩個情況同你主動唔續約,係相類同,所以有機會失去長服,除非係僱主主動唔同僱員續約,就要俾長服。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ting11741181 的帖子

只要合約合付418條件, 完約係要俾長服金。418=連續4星期, 每星期工作滿18小時

1314625    發表於 17-6-29 14:24

禁止訪問

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-6-28 21:29
如果想知確實答案,直接去勞處問會較穩妥。

咁真係好彩,我一直都被動地等,無主動搵過老細話唔打算續約

子爵府

巴非特 發表於 17-6-28 21:30
咪同政府工既合約制一樣簽完一年就完~

係,但係我已經係呢間學校連續做左5年,即係我每年簽1份,共簽左5份約

子爵府

VMKS 發表於 17-6-28 21:30
回覆 ting11741181 的帖子

只要合約合付418條件, 完約係要俾長服金。418=連續4星期, 每星期工作滿18小時 ...

咁即係我打去勞工處,其實係有得拗?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己離職係無長期服務金呀!如果有,我都走左啦

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

End of contract都要比長服, 你做夠5年應該有, 我公司都係合約制一樣要比長服同事。
連續性合約係好似上面位jm所講, 符合418條件就已經係

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ting11741181 發表於 17-6-28 21:31
咁真係好彩,我一直都被動地等,無主動搵過老細話唔打算續約
...

佢唔續你,有冇書面正式通知你? 要有啲證據喺手,到時追討會容易啲。

勞署網頁資料:

在甚麼情況下,僱主需向傭工支付長期服務金?

答: 如傭工連續為僱主工作不少於5年,而他/她:
-遭解僱或僱傭合約在期限屆滿後不獲續約**,而解僱或不獲續約並非基於嚴重行為不當或裁員的
原因 ;
-由註冊醫生或註冊中醫證明不適宜擔任現時的工作,並提出辭職;
-年齡為65歲或以上,因年老而辭職; 或
-於在職期間死亡,僱主便須向傭工支付長期服務金。

[size=10.000000pt]**[size=10.000000pt]若僱主在合約期滿之前不少於[size=10.000000pt]7[size=10.000000pt]天,以書面要求傭工續約或以新合約重新聘用,而傭工不合理地拒絕該項要求,則傭工無權獲得長期服務金。

同樣哋,僱主無理拒絕續約或以新合約重新聘用,僱員都可以追討長服。

琥珀宮

ting11741181 發表於 17-6-28 21:27

但你話自己唔打算再係而家間公司度,可能你曾經比過呢個message 公司,就唔搵你傾續約,當你自己離職。

合約制員工都有長期服務金,所以屋企外傭都有

子爵府

carrie_piglet 發表於 17-6-28 21:40
End of contract都要比長服, 你做夠5年應該有, 我公司都係合約制一樣要比長服同事。
連續性合約係好似上面 ...

但係我地既HR話我地每一年既合約係由8月15日開始到下一年既7月14日,而7月15日到8月14日既人工係bonus,所以佢話我地唔算係連續僱傭合約,我都覺得好奇怪,所以要問清楚各位勞工法例高手

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 17-6-28 21:43
佢唔續你,有冇書面正式通知你? 要有啲證據喺手,到時追討會容易啲。

勞署網頁資料:

無比書面通知,同埋我地既HR話我地每一年既合約係由8月15日開始到下一年既7月14日,而7月15日到8月14日既人工係bonus,所以佢話我地唔算係連續僱傭合約,我都覺得好奇怪,所以要問清楚各位勞工法例高手

子爵府

木土土 發表於 17-6-28 21:47
但你話自己唔打算再係而家間公司度,可能你曾經比過呢個message 公司,就唔搵你傾續約,當你自己離職。

...

我無比過呢個message公司(我做學校的),一直都係諗住佢搵我,我就拒絕佢,如果佢唔搵我,就完左張約就算,最後係佢一直都無搵我傾新約

用戶要求終止服務

畀面勳章

ting11741181 發表於 17-6-28 21:47
但係我地既HR話我地每一年既合約係由8月15日開始到下一年既7月14日,而7月15日到8月14日既人工係bonus,所 ...

你張約個合約期點寫?

琥珀宮

ting11741181 發表於 17-6-28 21:47
但係我地既HR話我地每一年既合約係由8月15日開始到下一年既7月14日,而7月15日到8月14日既人工係bonus,所 ...

你自己睇番份合約開始及結束日期啦,若真係佢講既8月15日開始到下一年既7月14日,咁每年合約係斷開,不算連續性,唔會有遣散費或長期服務金

首頁
12345...12

尾頁

跳至