網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我之前都在京東買過超過10樣貨品,今次終於有一單貨在京東買的吸塵機械人,是京東自營商品,在27/6早上8點付款,說當天發貨當天收到,因我的集運倉在東莞,物流資訊顯示預計27/6送達,但物流資訊一直沒更新,今天仍停滯在27/6狀態,我每天都跟京東客服查詢,他們不斷叫我等待,話在催促,29/6追他們,他們又說30/6會收到,而且話有專員聯絡我,之後又話我電話聯絡不了,總之每日如是,他們不會在網中對話說明我的訂單狀況,一定要轉去專員電聯給我,很麻煩!問商店,店果邊又話係京東配送,所以他們都沒權去查看!
因來來回回都不知道為什麼我的貨在27/6早上9時之後就沒有最情況,所以昨晚頂唔順按了取消單,不知會否成功取消,現時仍在申請中!

翡翠宮

回覆樓主:

你個情況好啲,起碼話未簽收,取消訂單就算,我618買嘅小熊榨汁機話簽收咗但集運無收到,我唔知集運定京東出問題,首先我叫集運幫我搵下,另一方面我用京東app搵配送客服反映問題。

佢哋啲客服係有分級,起初係答啲普通嘢叫我聯絡下配送員,我打咗無乜用,配送員話送咗,唔太幫到手,之後升級另一客服做核實,最後留電話有專員打畀我,再送一部過去,結果第二日集運收到。

以下對話係最後一關客服對話了,當然都搞咗三幾日。

珍珠宮

回覆樓主:

請問京東可在play商店DL?

翡翠宮

sochui 發表於 17-7-1 10:44
請問京東可在play商店DL?

官網down
m.jd.com

play store好多大陸apps都無,其他我幫襯開嘅1號店、當當、蘇寧等等……百無。

珍珠宮

lyh80115 發表於 17-7-1 10:48
官網down
m.jd.com

要用大陸電話登記?怎付款(無銀聯信用卡)?

翡翠宮

sochui 發表於 17-7-1 10:54

香港手機號登記都得,大陸號更好。

除銀聯信用卡,可以淘寶買京东e卡,但多限制,只可支付自營商品;如有大陸銀行卡及手機號,就可以用京東支付、微信支付及銀聯支付。

銀聯信用卡……可以考慮出番張,中銀還人仔卡數最方便,内地網購非常有用,唔止京東用到,淘寶、1號店、當當、國美、銀泰、小米、我買、折800、海王星辰藥店……等等多不勝數,淘寶外全無手續費,淘寶就限時免如中銀免到8月底+10倍積分。

大宅

lyh80115 發表於 17-7-1 10:41
你個情況好啲,起碼話未簽收,取消訂單就算,我618買嘅小熊榨汁機話簽收咗但集運無收到,我唔知集運定京東 ...

京東送貨好少可有問題

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-1 10:41
你個情況好啲,起碼話未簽收,取消訂單就算,我618買嘅小熊榨汁機話簽收咗但集運無收到,我唔知集運定京東 ...

咁客服係咪聯絡你香港電話號碼?

翡翠宮

tennylai 發表於 17-7-1 14:14
京東送貨好少可有問題

係呀,可能618勁忙易出錯,又可能請咗啲新手臨時外援……

翡翠宮

momofish2002 發表於 17-7-1 14:24
咁客服係咪聯絡你香港電話號碼?

我留咗大陸手機號,第二日有打畀我,你留香港號?

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-1 14:47
我留咗大陸手機號,第二日有打畀我,你留香港號?

我都係大陸手號,但唔知點解佢哋話搵唔到我!
宜家要等睇下取消成唔成功!好似要24小時!
仲未批核!

大宅

我又分享下~ 不過呢個唔關'京東'事, 係舖頭問題

我在三間舖分別買飾物, 3間都收到啦

其中一間買左條手鏈個款收到唔係圖中既款,客服話圖款冇貨,自動幫我'升級'左 (事實上條鏈多左幾粒珠, 佢成本係貴左 (999銀, 重量影響價錢))
我話佢冇貨又唔通知, 或者我寧可補錢要其它呢, 我就係鍾意圖款, 個升級款 我話我冇可能退貨, 香港退貨運費好貴, 講左一輪 (果下真係好嬲, 因為貨不對辦又唔通知)
後來客服話免費送條俾我買既手鏈價值更高既手鏈。係前幾日先發生,未知道佢會寄d咩黎。
論結果我係著數左 (因為銀飾都值錢),但我其實都係鍾意原本想買果款多d, 我問佢仲唔會有貨佢話唔會啦, 同埋會通知倉同事冇貨啦, 但又仲未下架lor

ps 如果買時已知冇貨, 我應該都係加錢買佢其它野, 因為我享用左跨店7折個京東618優惠

珍珠宮

xueyu 發表於 17-7-1 20:13

什麼是跨店7折?

翡翠宮

sochui 發表於 17-7-1 20:16
什麼是跨店7折?

喺參與嘅店鋪買滿三件或以上,全部打7折,跨店即係唔洗同一間店買晒。

京東、當當、蘇寧都有類似活動,618我同同事夾份買咗啲襪、底底,全部7折,再用優惠券;舊年618我就享受咗蘇寧跨店3免1買藍牙耳機。天貓好似比較少有跨店活動。

珍珠宮

lyh80115 發表於 17-7-1 20:28
喺參與嘅店鋪買滿三件或以上,全部打7折,跨店即係唔洗同一間店買晒。

京東、當當、蘇寧都有類似活動,61 ...

長智識。
你對各間網購,好熟行。

子爵府

sochui 發表於 17-7-1 10:54

如果用iphone, 可以用apple pay比錢!

子爵府

xueyu 發表於 17-7-1 20:13

我618都有單跨店3樣野7折,但係app當比錢時short short地,之後用電腦開再比錢,成功咗,不過第2日睇返張單取消咗,我都無按過取消,客服完全唔知咩事,我收到中銀短訊扣咗我RMB370,竟然客服話無扣數,我後來隔幾日查返中銀見到京東退返數,但客服都係咩都唔知!
所以如果唔係真係好抵減好多,我會去返天貓買野算,因京東有事好多時都問唔到野!

翡翠宮

momofish2002 發表於 17-7-1 21:22
我618都有單跨店3樣野7折,但係app當比錢時short short地,之後用電腦開再比錢,成功咗,不過第2日睇返張 ...

永遠係邊度抵邊度買!可以再玩多啲,仲有好多網站,1號店都唔錯呀,減起價嚟又好癲,下下199減100,公牛轉插平均8.5人仔,後來都搵唔番咁平。

京東嚟講,試過好多次我上午八九點落單,當日黃昏到集運倉,當日集運發貨,效率超高,即使今次有件貨有啲煩都唔會話唔再用,始終有佢嘅優勢。

我喜歡乜嘢網都試下,我認為淘寶天貓獨大對消費者無好處。

子爵府

lyh80115 發表於 17-7-1 21:38
永遠係邊度抵邊度買!可以再玩多啲,仲有好多網站,1號店都唔錯呀,減起價嚟又好癲,下下199減100,公牛轉 ...

1號店超平喎,我以為只賣食品!

子爵府

回覆樓主:

攪咩依幾日京東咩圖都load唔到?

首頁

尾頁

跳至