自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我真係唔知價,今年小朋友升小一, 讀津校,買書要$17XX 。
收到書單時, 不禁驚訝。 因為我升中一,即廿年前,係$2200 。
原來而家小學都咁貴了......

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

開學仲有一堆什費…衫褲鞋襪,文具書包…
不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貓頭雀 發表於 17-7-2 23:45
我真係唔知價,今年小朋友升小一, 讀津校,買書要$17XX 。
收到書單時, 不禁驚訝。 因為我升中一,即廿 ...

2千5
下學期仲有6本
約600補充

男爵府

$1900

子爵府

好似有分上下學期要買二次書

男爵府

回覆樓主:

上學期書1700
簿費400

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

七百幾。

我覺得相比起幼稚園,便宜多了。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

kitty0288 發表於 17-7-3 00:34
好似有分上下學期要買二次書

我...無留意係咪仲有下學期
好金呀
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

是是但但 發表於 17-7-3 00:40
七百幾。

我覺得相比起幼稚園,便宜多了。

七百
你小朋友間學校非常正呀
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

貓頭雀 發表於 17-7-3 00:48
下 我...無留意係咪仲有下學期
好金呀

差不多到聖誕節時收入通告要安排交$

大宅

回覆樓主:

上學期$2300,下學期都要$1900
,未計雜費

wcpcelia    發表於 17-7-3 10:18

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

好似千三

男爵府

回覆樓主:

私小三,書:$4500(全年), 簿:$4250 x 2(上下學期)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

因為每科一年書分拆開4, 5本!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

貓頭雀 發表於 17-7-3 00:48
下 我...無留意係咪仲有下學期
好金呀

未必係×2, 因為有d學校上學期已買大部分既書同作業
放下自在

子爵府

咁貴!!上下學期咪成3千幾!!

子爵府

上學期千二連簿

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我地都係讀政府免費學校,一個學期18xx,開學後還要買幾百元習作(不係補充)

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ironmanmama 發表於 17-7-3 07:34
咁貴!!上下學期咪成3千幾!!

差不多4千,書商將本教科書分abcd冊

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

上學期一個$2020,一個$1788

首頁

尾頁

跳至