自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

別帶嬰幼兒去旅行 作者:鄧銘心

(原文刊於06/07/2017《頭條日報》)

今時今日香港比較富庶,不少家庭每年舉家去一次或多次旅
行,有不少孩童幾歲人仔已坐過無數次飛機。尤其那些兩歲
以下的嬰兒,不用買機票,不少家長為此帶着嬰兒同行,滿
足自己去旅行之餘又可以不用和嬰兒分開而玩得心掛掛。

實不相瞞,筆者和丈夫都不太喜歡舟車勞頓、是不特別偏好
去旅行的異類。回想還未有小孩子的那些年,兩公婆放假最
開心就是宅在家裏煲偶像劇,連煮食都懶最好叫些外賣,就
可以幾日幾夜不出街!但這種沒日沒夜的放任,隨着孩子出
生已成絕響。

話說回來我們不主張帶同幼兒甚至嬰孩離家遠行,先不說要
帶齊奶粉尿片等一大堆必需品,有些甚至要帶同工人姐姐出
門。如僱主肯帶同工人姐姐沿途照顧還算好,最不該是出動
家中長輩同行實質要幫手帶孩子,最終辛苦了老人家。我的
母親大人一向醒目,湊小孩去旅行這等苦差事,她已一早發
聲明不會參與。

丈夫身為醫生,認為嬰兒頭顱及骨骼太軟,身體不太適合承
受高空與地面不同的氣壓差距。其次是本來極需要安全感的
嬰兒,何必要莫名適應兩地溫差時計,或許現在未有醫學證
明這樣對嬰幼兒有甚麼長遠不良影響,但君不見幼兒在航機
上總是渾身不適,哭鬧不停,就知他們多無辜白受罪,還騷
擾機上的乘客,抱歉萬分。到達當地,得要花不少心力照顧
嬰兒,未必能盡情享受旅遊的樂趣。

如非必要,嬰兒還是留在家裏比較好。

想去旅行散散心,我和丈夫是兩個人拍拖去,也真夠忍心地
讓孩子們留港,咱們家兒子七歲前是沒去過外地的!

[純粹個人睇法,不喜勿插!]

同小朋友去旅行其實都係一件好開心好享受嘅事。個世界咁大,有好多嘢比佢地自己親身去探索去發掘去感受去體驗,比起睇書睇戲睇電視去學番o黎來得更實在,印象更深刻。

成篇嘢嘅重點在哪?我睇到嘅重點咪就係佢有個做醫生嘅老公,所以講嘅嘢一定係啱!仲有,

「回想還未有小孩子的那些年,兩公婆放假最

開心就是宅在家裏煲偶像劇,連煮食都懶最好叫些外賣,就
可以幾日幾夜不出街!但這種沒日沒夜的放任,隨着孩子出

生已成絕響。」

好似怪緊個仔出世搞到佢地冇哂自由咁,其實佢地係咪唔應該有小朋友至o岩。

APIGMA    發表於 17-7-8 10:08
leung2888    發表於 17-7-8 09:07

男爵府

連自己都話「或許現在未有醫學證」,就唔好亂up!佢想囇自己老公係醫生啫

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主

我覺得起碼bb識行同可以跟大人食野先好帶去旅行。

zjz    發表於 17-7-7 17:01
Chirley    發表於 17-7-7 16:23

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

當然,如果有醫學證明,我就唔會帶。但佢原因擺明係唔識湊
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

"丈夫身為醫生,認為嬰兒頭顱及骨骼太軟,身體不太適合承
受高空與地面不同的氣壓差距。"

成篇文,只有呢句覺得可能有點道理。

佢自己唔想帶佢嘅事,人哋父母帶得掂亦無問題。唔好講到帶埋長者去,目的就係幫手照顧幼兒,有人真係想一家老幼一齊開開心心去旅行架~

meow_day    發表於 17-7-7 17:27
Chirley    發表於 17-7-7 16:24

水晶宮

蘋果mama 發表於 17-7-7 14:01

咩人黎架?因為嫁左醫生就有根據?

大宅

回覆樓主:

睇完篇野,真係'鄧'佢小朋友慘,爸媽寧願自己去旅行都唔願帶佢去。

可能作者父母係有抗拒,但親身經驗話我知,祖父母係好enjoy同bb一齊去旅行,呢個三代一同去旅行既經驗好寶貴,辛苦當然有,但係你問佢地會唔會再去,我話佢地一定會。

pigpig_mimi    發表於 17-7-7 15:58
唔係怪獸    發表於 17-7-7 14:59
蘋果mama    發表於 17-7-7 14:24

大宅

Gvmama 發表於 17-7-7 01:23
睇完篇野,真係'鄧'佢小朋友慘,爸媽寧願自己去旅行都唔願帶佢去。

可能作者父母係有抗拒,但親身經驗話我 ...
我都好期待出年同我阿爸阿媽三代同堂去旅行!

大宅

蘋果mama 發表於 17-7-7 14:25
我都好期待出年同我阿爸阿媽三代同堂去旅行!

係好開心架,大家一齊相處幾日,日日都見到個孫

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

想去旅行散散心,我和丈夫是兩個人拍拖去,也真夠忍心地
讓孩子們留港,咱們家兒子七歲前是沒去過外地的!>

公爵府

回覆樓主:

佢哋自己鍾意宅姐,唔洗叫人跟,同意樓主,重點在??雖然得都讚成大啲先去旅行會難忘啲

男爵府

回覆樓主:

有時網上既野,睇完都要自己分析一下,有啲人好奇怪,自己覺得係咁就好似想全世界人跟著佢做,講到好似一帶個小朋友去旅行就九死一生咁,香港人,好心放鬆啲啦
我阿囡兩歲,已經去左五,六次旅行,無佢講到好似死人lum樓咁

"實不相瞞,筆者和丈夫都不太喜歡舟車勞頓、是不特別偏好去旅行的異類。"===好心呢條友學下點尊重人啦,我自己都唔太鐘意旅行,但講到鐘意旅行嗰啲係怪物咁,呢條友有強逼症

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

蘋果mama 發表於 17-7-7 14:01

筆者都話自和先生都不太喜歡旅行。。。又點會鍾意帶小朋友旅行呢?
不過佢絕對有權發表自己意見,需唔需要聽又是另一回事了。

男爵府

canteen31 發表於 17-7-7 14:09
連自己都話「或許現在未有醫學證」,就唔好亂up!佢想囇自己老公係醫生啫
...

同感。

珍珠宮

回覆樓主:

冇乜科學根據,觀點就係人都有啦。

小朋友1歲後就跟我哋去玩,而家紀念冊都話最鍾意旅行

珍珠宮

seasky21 發表於 17-7-7 14:36
有時網上既野,睇完都要自己分析一下,有啲人好奇怪,自己覺得係咁就好似想全世界人跟著佢做,講到好似一帶 ...

冇錯,我不止不怕,仲會同小朋友一齊辛苦,冇錯,因為我去旅行不是享受,只係想睇多 d不同嘅嘢啫

無必要強迫別人同自己一樣吧

琥珀宮

milk323 發表於 17-7-7 14:10
我覺得起碼bb識行同可以跟大人食野先好帶去旅行。

咁就差不多,起碼唔使帶奶粉先

男爵府

babytt2 發表於 17-7-7 14:55
冇錯,我不止不怕,仲會同小朋友一齊辛苦,冇錯,因為我去旅行不是享受,只係想睇多 d不同嘅嘢啫

無必要 ...
咪係囉...鬼唔知阿媽係女人咩...食殘廢餐最舒服..咁但係唔係人人享受做廢人架麻....同阿囡去旅行真係辛苦過番工,但見到佢好開心囉。啲人話佢會唔記得。年紀太細,嘥錢,有道理架,咁你咪唔好帶囉。我就唔覺得係嘥咁我咪帶囉。
其實所有野都係選擇,但有時好多人都用自己把尺去量度人,人地做啲唔係自己認同既野就代表人唔啱。連基本尊重人既禮貎都無,又有偏見,仲點覺得你有獨立既分析能力吖。
所以其實網上有好多廢up,要靠自己去分析。

大宅

回覆樓主

未見過有新聞嬰兒搭飛機會個頭會爆,d骨會斷

蘋果mama    發表於 17-7-7 15:02

首頁
12345...8

尾頁

跳至