自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果工作量, 做的野一樣,人工一樣,福利都一樣,你地會要manager 定leader? 但辭職的話manager 要2個月通知而leader 就1個月通知, 你地會要咩title?

大宅

julilee 發表於 17-7-11 09:15
如果工作量, 做的野一樣,人工一樣,福利都一樣,你地會要manager 定leader? 但辭職的話manager 要2個月通 ...

梗係manager, , 挨一排,出到去叫價不再一樣
必要時, 出面搵到好工再補錢走,

girlbear    發表於 17-7-11 12:00

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

manager

珍珠宮

如果工作量, 做的野一樣,人工一樣,福利都一樣,你地會要manager 定leader? 但辭職的話manager 要2個月通 ...

manager for sure!

wcpcelia    發表於 17-7-11 09:51

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你覺得有幾多公司肯等你兩個月?定到時buy out?

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 17-7-11 09:35
manager for sure!

x2

男爵府

回覆樓主

Manager

大宅

babe2010 發表於 17-7-11 09:40
你覺得有幾多公司肯等你兩個月?定到時buy out?

我都咁諗, 其實如果manager , 我又underpay, leader 係彈性d 的, 不過想問多d 人

大宅

想就manager,唔想走 都係manager, 最後答案

男爵府

BK Milk勳章

julilee 發表於 17-7-11 10:00
我都咁諗, 其實如果manager , 我又underpay, leader 係彈性d 的, 不過想問多d 人
...

個人意見,既然工作-樣,見工同佢講就可以,我覺得除咗title,主要睇新老细buy唔buy你,唔buy咁title係咩都無用,當然不能相差太遠,你覺得萬多元嘅manager人地點睇?

禁止訪問

別墅

我的育兒心得勳章

manager

公爵府

回覆樓主:

manager 你underpay 更加要 manager ,第日轉工叫返高個價

大宅

yauwingkiki 發表於 17-7-11 10:22
至少都要senior

按美國的玩法, lead = assistant manager

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Manager
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

babyco 發表於 17-7-11 10:27
manager 你underpay 更加要 manager ,第日轉工叫返高個價

其實我有一間大mnc 的offer, 同樣的人工只係人地的regional senior role, 同埋我唔係好大鬥心,我唔想上,目前人工可以了,寧願慢慢加,所以唔知要唔要,因轉工如唔想做manager 又被問點解點解

大宅

babe2010 發表於 17-7-11 10:21
個人意見,既然工作-樣,見工同佢講就可以,我覺得除咗title,主要睇新老细buy唔buy你,唔buy咁title係咩 ...

我多數做美國公司,所以lead 再上都係manager, 目前我唔打算轉工了,但2個月太耐對我來講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

manager 大路d。 leader 係美國野,未必等如manager, 而且其他人未必識。

大宅

回覆樓主:

而家D公司開到D title 好誇,所以title 同人工必須掛鈎

大宅

baby0525 發表於 17-7-11 11:38
而家D公司開到D title 好誇,所以title 同人工必須掛鈎

咁我唔係果d 萬幾元的manager, 我睇過都好接近, 我係用同行的大mnc去比較, 我知道舊公司的manager 都冇咁高tim....

首頁

尾頁

跳至