論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

聽得太多agent同工人夾埋玩野,搞到大家俾完萬幾又俾萬幾都未找到好工人,個人認為,既然請工人都係靠運,洗乜經agent,不如自己找,必要時先找agent做手續搞visa,都係幾千蚊唔會過萬,但點都平過經agent塭工人!!
我自己經d facebook group請左個姐姐,好好運,個姐姐真係要俾90分,我有2個小朋友,家務同照顧小朋友都做得好好,都好有愛心,玩電話都好自律,做野都好企理!

只要係d group度post話要請工人,大把姐姐塭你interview,海外本地乜都有

大宅

回覆 tingdaplace 的帖子

which group?

珍珠宮

tingdaplace 發表於 17-7-13 12:07
聽得太多agent同工人夾埋玩野,搞到大家俾完萬幾又俾萬幾都未找到好工人,個人認為,既然請工人都係靠運, ...

可以分享那個group嗎?我怕呢啲姐姐會要求多多,唔知要加幾多人工才請到呢?

大宅

我join左3個group
hong kong domestic helpers
hong kong domestic helper jobs
hk domestic helper jobs
我又冇試過佢地講價
反而用果d咩apps咩apps果d就真係要求高,又要一個人一間房,又要5-6kk 人工咁

大宅

睇你要搵乜嘢工人,嗰啲group主要係賓賓較多

大宅

呢樣岩,賓賓較多

大宅

聽得太多agent同工人夾埋玩野,搞到大家俾完萬幾又俾萬幾都未找到好工人,個人認為,既然請工人都係靠運, ...

同意呀!我都係經呢啲group搵工人,有60-70個申請人。雖然係要時間自己慢慢選擇、約見、聯絡,不過依家用Facebook messenger 視像interview好方便,電話都唔使交換。

4年前經朋友介紹嘅agent搵工人,點知agent教工人講大話,俾個完全冇經驗嘅海外工人我,所以而家我都唔係好信啲agent。

另外,呢啲group可能有不少外國人會員 從interview中得知有overseas經驗嘅工人可以揀工 而我自己就會揀只有本地經驗的工人 避免同人爭。

我嘅申請人當中 有兩個8月完約 (我target9月完約)搵唔到工要返菲律賓

別墅

5 年前我經..網上 hongkong.asiaxpat ... 要求好高, 有D要7千蚊, 有D要獨立房, 又問有無老人家一齊住...

wcpcelia    發表於 17-7-14 10:08

侯爵府

呢d姐姐普遍都勁揀工、好多人工要5千以上。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆 SaBB 的帖子

又唔係咼,我係facebook group見左好多個都冇揀工冇話要加人工反而要俾錢先有得你睇果d apps同網站,果度d工人就超揀工同有小小經驗都叫價叫到5-6k

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

我覺得係撞手神, fb我出過po, 多數係overseas有興趣, 又多僱主出5,6k, 仲有每年ticket bonus, 反而用比錢app, 我同屋企人都揀到! 屋企人果個已開工, 做野勤快, 不錯呀!我果個未到!
放下自在

大宅

tingdaplace 發表於 17-7-13 15:09
我join左3個group
hong kong domestic helpers
hong kong domestic helper jobs

我果個都系 FB 找到的,一個月唔使,己遁正途 到我家上工。醒目 爽手,兼有時間觀念。

侯爵府

回覆樓主:

我喺facebook出post搵, 好多公主走嚟話法例規定合約寫明僱主必須提供零食, 咖啡,生果, 如果吾提供就要比 food allowance等等……仲叫我去領事館/入境處睇清楚份合约,我相信佢哋理解能力好差,英文水平好低,亂up誤導其她 helpers.

本地做過嘅真係好難無被寵壞,佢哋要求多多但做嘢就求求其其, 最好淨係出糧吾駛佢做。

其實最好請海外無喺香港做過,起碼無得比較。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

princesscupcake 發表於 17-7-14 00:44
我喺facebook出post搵, 好多公主走嚟話法例規定合約寫明僱主必須提供零食, 咖啡,生果, 如果吾提供就要比 ...
無用丫, 佢地黎左HK開頭都OK架, 無耐就借錢.......煩到所以都係撞彩
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 17-7-14 00:47
無用丫, 佢地黎左HK開頭都OK架, 無耐就借錢.......煩到所以都係撞彩 ...

係,起碼乖三個月,但本地可能一星期已現型。

大宅

回覆樓主

我都係fb搵過,結果無人應徴,因為我寫左ftm

大宅

回覆 cattz288 的帖子

係撞手神呀所以我既原意係,塭agent又係靠運,仲要驚agent同工人夾埋玩野,倒不如用facebook呢d唔洗錢既途徑去塭工人
因為我可以係facebook請到好工人,所以大家都有機會,因為所有途徑都係靠運,但勝在唔洗錢又大把人俾你in
經agent既揀既工人一樣會揀工, 一聽到我有兩個小朋友,即係冇人見

大宅

我FB 請過一個完約兩年,玩了我一個月便返屋企,一早唔打算留係香港就咪玩嘢,自私精,佢地冇成本架,全部顧主輸晒,走之前話幫我搵工人,低能。

男爵府

tingdaplace 發表於 17-7-14 07:37
回覆 cattz288 的帖子

係撞手神呀所以我既原意係,塭agent又係靠運,仲要驚agent同工人夾埋玩野,倒不如用 ...

請問你揀完姐姐係搵agent 搞手續嗎?

大宅

回覆 llcheng2 的帖子

係呀

首頁

尾頁

跳至