醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好意思,有d 野想問下大家!
話說媽媽是長期病患者,每個星期都要回醫院洗血(一星期3次),而且不定期覆診。由於行動不便,而且身體虛弱,所以每次都一定要有家人/工人全程陪住才可。

我爸爸仍有工作,但每次都儘量陪媽媽,不過公司已經開始有微言。而我和老公都要番工, 有工人, 但要照顧6歲的兒子,所以亦不可以每次都請假。有時候阿e既工人都會過來帶一帶媽媽覆診,但上個月卻走咗佬,連唯一back up都無埋.....

我想問, 有無一d服務可以帶老人家去醫院並幫她安排好及接送? 謝謝!!!!!

yingyingcao1122    發表於 17-8-2 23:18

象牙宮

陪診員@60/hr

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

請問在那裡可以找到?可以由到屋中接送嗎?
謝謝!!!

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

請問你在那區?

大宅

回覆 lamlam2410 的帖子

黃埔....

珊瑚宮

为什麽不直接請個工人比媽媽

陪诊應断鐘计。50至80元一個钟。去洗血起碼五至七個钟。洗緊血個陪诊只係齋坐5個钟。咁就五六百元一天。不化算
玩具萬歲!

珊瑚宮

陪病人去医院。净靠工人未必掂。一定要加一個家人

二人合作
玩具萬歲!

珊瑚宮

東華三院好似有比錢陪診服務
玩具萬歲!

大宅

Smallcon 發表於 17-7-20 10:31
話說媽媽是長期病患者,每個星期都要回醫院洗血(一星期3次),而且不定期覆診 ...

妳可以在google打陪診員,有好多agent 網站,或搵下九龍區的社企。

我間院有家人在勞工處貼紙仔請陪人,淨係黎陪下老人家,都請到啲家庭主婦做。

大宅

回覆 ET19 的帖子

唔該晒各位!!!!

複式洋房

Smallcon 發表於 17-7-20 10:31
話說媽媽是長期病患者,每個星期都要回醫院洗血(一星期3次),而且不定期覆診 ...

先打去社署,你住的地區係邊一個N G O負責老人的社區服務(即送飯那類)!再自行聯絡該N G O你想要老人陪診服務

大宅

doudou_ma 發表於 17-7-20 16:24
先打去社署,你住的地區係邊一個N G O負責老人的社區服務(即送飯那類)!再自行聯絡該N G O你想要老人陪診 ...
IH 人手短缺,沖涼送飯都唔夠人做,有D 同區有DECC 做linkage的都係搵DECC 招募義工幫佢地隊team~!
反而早前社署出的「長者服務劵」,錢跟人走概念,即經資產審查後社署會評估每個case資助額同每月自負的金額,比D社區長者去報下D 自負盈虧的日間中心服務,但好少人知個計劃分左2種,部份承辦機構除了日間中心服務外,可以做混合模式,即上門又有,去中心都有,可以有陪診服務的。當然,人地中心做得自負盈虧,可以根據返自己人手同服務情況決定接唔接妳生意。

據我所知計劃更新左,但申請服務劵亦截止左。不過樓主可以search下了解現時自己果區有無呢D承辦的機構,有的話在下一輪申請就可以把握機會。反正D服務劵最後無使用到的無野要交代,聽聞最多意見調查下,而有拎左的人話「服務內容未切合需求」。又唔使比錢,係審查果下可能煩D。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

睇公教報見到廣告
愛德循環運動可安排義工陪診
收番車馬費就得

伯爵府

google打「勞聯」
過好,每一天!

侯爵府

回覆樓主:

家福會有

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

長遠計,請個姐姐陪覆診,照顧會好好多

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

大宅

回覆樓主

請姐姐啦

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

Max20080525 發表於 17-10-30 17:42
請姐姐啦

珍珠宮

ET19 發表於 17-7-20 18:02
IH 人手短缺,沖涼送飯都唔夠人做,有D 同區有DECC 做linkage的都係搵DECC 招募義工幫佢地隊team~!
反而早 ...

首頁

尾頁

跳至