自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇jm都係咁呀?醫生叫我食補血藥,止血藥 和避孕藥。jm們都是這樣醫治嗎?求指教!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都有肌瘤, 貧血唔算嚴重, 醫生開定止血藥, 量多先需要食, 我自己食多D補血食品咋

大宅

blackberry 發表於 17-7-31 16:59
我都有肌瘤, 貧血唔算嚴重, 醫生開定止血藥, 量多先需要食, 我自己食多D補血食品咋 ...
醫生冇叫你食避孕藥呀?你個肌瘤幾大呀?食補血食品,怕唔怕會補埋個肌瘤,令佢大得快呢?

大宅

請問點發現有子宮肌瘤架?有無咩症狀?

大宅

fungfungdrm 發表於 17-7-31 17:11
請問點發現有子宮肌瘤架?有無咩症狀?
我時常覺得肚臍隔離隱隱作痛,去做婦檢順便做超音波才發現的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lanlan001 發表於 17-7-31 17:10
醫生冇叫你食避孕藥呀?你個肌瘤幾大呀?食補血食品,怕唔怕會補埋個肌瘤,令佢大得快呢? ...
4粒, 最大5.x cm, 無叫食避孕藥, 佢只叫我每半年照一次, 我只係避免唔食乜會令肌瘤大既食物, 如海胆, 蝦/蟹羔
你個瘤幾大? 你幾歲, 醫生有無叫你割?

珍珠宮

JM你幾多歲呀? 血色素幾度呀?

大宅

blackberry 發表於 17-7-31 17:16
4粒, 最大5.x cm, 無叫食避孕藥, 佢只叫我每半年照一次, 我只係避免唔食乜會令肌瘤大既食物, 如海胆, 蝦/蟹 ...
我有一粒,2點幾cm,佢令我月經量多,醫生叫我食補血藥,止血藥,避孕藥,睇吓有冇改善。我40尾啦!

大宅

tkkmama 發表於 17-7-31 17:22
JM你幾多歲呀? 血色素幾度呀?
我40尾啦,血色素跌到8。

大宅

lanlan001 發表於 17-7-31 17:33
我有一粒,2點幾cm,佢令我月經量多,醫生叫我食補血藥,止血藥,避孕藥,睇吓有冇改善。我40尾啦! ...

我係chocolate cysts 令我經量多到貧血,我有食避孕藥,經量真係少好多。

你諗下,就算止血加補血,始終個個月都流走好多,點都快過你補到既,而且避孕藥控制hormones,會減少個瘤增大既機會

大宅

lanlan001 發表於 17-7-31 17:15
我時常覺得肚臍隔離隱隱作痛,去做婦檢順便做超音波才發現的。
Oh i see and thanks for your replied

大宅

豬b老公 發表於 17-7-31 17:36
我係chocolate cysts 令我經量多到貧血,我有食避孕藥,經量真係少好多。

你諗下,就算止血加補血,始終 ...
我就係諗緊食唔食避孕藥好,怕有什麼副作用。你食咗幾耐,有冇副作用發生呀?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lanlan001 發表於 17-7-31 16:55
有冇jm都係咁呀?醫生叫我食補血藥,止血藥 和避孕藥。jm們都是這樣醫治嗎?求指教! ...

我舊年都貧血, 鐵跌到得翻 3.5, 醫生要我即時入院接受輸血.

但我又唔覺暈, 唔知點入院, 轉睇中醫調理咗 3 個月, 之後冇再出血.

我係 2013 發現個瘤成個拳頭咁大, 一直無理.

舊年秋天大出血都唔識驚. 之後再做年檢 check 到先知貧血.

大宅

lanlan001 發表於 17-7-31 17:50
我就係諗緊食唔食避孕藥好,怕有什麼副作用。你食咗幾耐,有冇副作用發生呀? ...

食左半年輕樂偶,無乜副作用,不過好似肥左少少,幾磅only.但黎經舒服太多了,唔會痛到暈。

大宅

ian723 發表於 17-7-31 17:59
我舊年都貧血, 鐵跌到得翻 3.5, 醫生要我即時入院接受輸血.
我鐵比你更低,只有2.6,醫生又冇叫我要入院接受輸血喎!依家係咪正常返喇?冇貧血?

大宅

豬b老公 發表於 17-7-31 18:00
食左半年輕樂偶,無乜副作用,不過好似肥左少少,幾磅only.但黎經舒服太多了,唔會痛到暈。
...
咁我諗我都試吓食避孕藥囉

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

lanlan001 發表於 17-7-31 21:53
我鐵比你更低,只有2.6,醫生又冇叫我要入院接受輸血喎!依家係咪正常返喇?冇貧血? ...

嘩, 你嚴重好多喎, 而定點呀 ?

我係呀, 而家面色正常翻啦

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我都是因子宮瘤+缺鐵性貧血。
血成素去到 7
妳是否m 期很長(所以才叫妳食避孕丸當荷爾蒙藥,控制 m 來多久)我平均來7-8 日所以現在睇的醫生,從未叫我吃避孕丸。我只是頭兩天像血崩一樣,醫生只叫我吃鐵丸和止血丸

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔好以為唔暈便無事,缺鐵性貧血,會因為貧血令我們内裡機能受損,而妳也不知……
剛剛覆診完,醫生話:大量出血會令我們頭暈、心唔舒服、成日呼吸都好似唔夠氧氣咁。
咁樣~唔理,好容易會心藏衰竭而死亡!

大宅

ian723 發表於 17-7-31 22:08
嘩, 你嚴重好多喎, 而定點呀 ?
我現在剛開始食補血藥,醫生要我食3個月呀!你血正常返就好喇!👍

ian723    發表於 17-7-31 23:46

首頁

尾頁

跳至