家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想買曼谷,不知放租率高不高?

伯爵府

garon 發表於 17-8-2 11:28

你看看這篇文, 我姪女的同學寫的。距話做完訪問都想自己買返間。

60萬買曼谷樓退休 看病也享受

http://monthly.hkej.com/monthly/article/id/1578677/60%E8%90%AC%E8%B2%B7%E6%9B%BC%E8%B0%B7%E6%A8%93%E9%80%80%E4%BC%91

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

maymaggie 發表於 17-8-2 12:02
你看看這篇文, 我姪女的同學寫的。距話做完訪問都想自己買返間。

very attractive

水晶宮

豪宅都係得幾百呎空間同住香港差唔多

子爵府

我已睇左幾個香港展銷,因為係樓花又心大心細

市中心不包承租,遠小小就包3年

子爵府

garon 發表於 17-8-2 13:48

人地話買現樓大部份已有傢俱
攞行李入住就得

伯爵府

garon 發表於 17-8-2 13:48

唔好經展銷呀, 果 d 當參考去8 卦下好啦。攞完料都要自己去當地了解下先。
我去過好多呢d , (星期六,日旺角同尖沙咀好多) 發覺都係 markup 好多的。

子爵府

yellowmama 發表於 17-8-2 14:47
人地話買現樓大部份已有傢俱
攞行李入住就得

係,所有都有裝修有傢俬的

子爵府

maymaggie 發表於 17-8-2 14:48
唔好經展銷呀, 果 d 當參考去8 卦下好啦。攞完料都要自己去當地了解下先。
我去過好多呢d , (星期六,日旺角 ...

你意思係過去揾當地agent? 怕溝通唔到。你有無去泰國揾過?

子爵府

maymaggie 發表於 17-8-2 14:48
我去過好多呢d , (星期六,日旺角 ...
佢地介紹嘅都係好豪華
好似好over...

侯爵府

可參考下、近MRT on nut ,出租比人$4000、買入價大約hkd 1.2m , 一次過比吾做按揭、2房一廳全新樓有會所有齊傢私等。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 17-8-2 15:06
可參考下、近MRT on nut ,出租比人$4000、買入價大約hkd 1.2m , 一次過比吾做按揭、2房一廳全新樓有會所有 ...

剛睇過一個新盤在 on nut Bts 附近, 距離 1200米,行路要20分鐘(所以到時有shuttle )48平两房 1.1m

但我想揾行得到bts 站的

伯爵府

garon 發表於 17-8-2 15:00
你意思係過去揾當地agent? 怕溝通唔到。你有無去泰國揾過?
我唔係睇泰國。
我睇其他國家, 之後再上網睇番同埋問下當地朋友, 發覺差價好大, 同埋好多野 AGENT 有時會吹大咗回報。所以買海外樓要小心做功課。

侯爵府

garon 發表於 17-8-2 15:33
剛睇過一個新盤在 on nut Bts 附近, 距離 1200米,行路要20分鐘(所以到時有shuttle )48平两房 1.1m

但 ...

我見on nut. 站一出、tesco對面有坐新的、寫on sale, 不過吾記得叫咩名、你可去Google map睇下。小心,吾好被騙、要做足功課飛去睇清楚先好呀。

複式洋房

隔山買牛,可以番查早2個月的信報月刋,有介詔海外置業,值得參考
香港很少銀行承造海外物業按揭,所以要預先問清楚免得手足無措

大宅

回覆樓主:

當地2手交投活躍較低 因為agent比較懶

男爵府

語言唔通, 有咩租務糾紛點算? 報稅點搞?
爲一個月4000蚊的租金要飛泰國處理事務, 回報點計?

男爵府

如果諗住租俾當地人就可以講曬氣, 因為泰國係一個好窮嘅國家, 有錢租得起你間屋嘅都會自己買, 租樓嗰班通常都係非常之低收入嘅人士, 更加唔好傻到諗住去泰國定居, 因為當地治安其實好亂, 認識嘅當地泰國人,佢哋都叫我千祈唔好諗住喺泰國定居, 佢話你當渡假久唔久過嚟玩就冇所謂,長住就真係要注意人身安全

大宅

你去泰旅group睇下就知,在泰國買樓唔係一件增值品而係一件消費品,你買咗就要預咗0回報,泰國condo不斷起新,而且租比人要包所有家電,如果你只純粹用來渡假問題不大,但泰國地大你諗住炒係冇可能,泰國政府保障人民,你買condo只是買30年擁有權,買地必須要泰國公民擁有51%土地權你只可以佔49%,換句話講如果condo土地擁有者(即發展公司)變賣土地,你果30年擁有權將會失效,而土地51%擁有者是有權變賣你的土地,除非你係定居果住,否則都幾危吓,就算你定居果度上述情況亦經常發生

男爵府

gorisscheung 發表於 17-8-5 15:35
你去泰旅group睇下就知,在泰國買樓唔係一件增值品而係一件消費品,你買咗就要預咗0回報,泰國condo不斷起 ...

唔怪之得當地人都話唔好買,原來係咁

首頁

尾頁

跳至