樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人於網上租賃系統看中了一所以"荔枝角四小龍*碧海藍天*三房單位"業主招租 (如有雷同,實屬巧合) ,此樓宇建築面積為785呎的3房(1座4X樓高層H室),並於6月約業主(網上名: T, 自稱張太)上門看單位,並於7月初再看單位。 7月初業主口頭承諾,並在whatapps同意租賃單位價錢、交鎖鑰日期及起租日期。

業主一直拖延簽約日期,但承諾願意簽約日即時交鎖鑰。在這兩月,我不斷與業主保持聯絡,避免租賃出現問題,並吹速業主簽約事宜,但業主一直用不同原因說未能簽約 (包括家人入院、不在香港、一家五口在外國等standby機位回香港中、今天通知妳明天有數小時簽約時間,但從沒有確實時間.....等等等),業主像很有誠意,一有消息會即時聯絡我。 我們並與業主說會盡能力配合簽約、交鎖鑰。

但於交鎖鑰前4日零晨收到業主whatapps說未能簽約,並請我們另找單位。 我們慘被拖延2個月後,竟然在交鎖鑰前4日收到這如此不幸消息。

這是我們第一次嘗試使用網上租賃和業主自讓盤,但想不到結果會是如此。此業主的租賃"荔枝角四小龍*碧海藍天*三房單位"於網頁中,仍是"待租"狀態。各為準租客,為避免再受害,真的要小心小心,必須要求業主先簽合約,避免被無良、不負責任的業主一直拖延而損失寶貴時間,以至不必要的損失。

別墅

搵到更高價的人租所以一直拖?

大宅

回覆樓主:

交鎖鑰前4日零晨業主whatapss通知我⋯
而較早前因未能決定簽約,我也沒有預備這段時間處理租務/開門讓租客看單位。為了不讓大家帶來不必要的壓力,要麻煩你們找別的租盤了,不好意思。

我只覺得被業主狠狠地玩了兩個月.....未能決定簽約,就唔好放上網,亦不要給我們上單位看,亦不應給我們每月租金價錢、交鎖鑰和起租期。
真係前言不對後語

大宅

Tutorteacher 發表於 17-8-3 11:50

太不負責任,"錢"可以蒙蔽所有口頭與whatapps內容承諾。

只可說,佢有樓係手,佢大哂!拖延我,佢無損失,只是我們這群租客慘被剝奪保貴時間。

大宅

Victory1 發表於 17-8-3 11:49
本人於網上租賃系統看中了碧海藍天一所建築面積758呎的3房單位 (1座4X高層H室),並於6月約業主(自稱張太) ...

你見佢係咁拖唔肯簽就要有兩手準備,合約一日末簽,所以野都可以變

大宅

drwhm 發表於 17-8-3 12:54
你見佢係咁拖唔肯簽就要有兩手準備,合約一日末簽,所以野都可以變

只可說我們太天真!心信業主有良知,沒想過結果會這樣。

大宅

回覆樓主:

真的太天真喇,未簽約大家講個信字?
業主拖簽約就同佢講自己搵第二間啦,市場咁多租盤。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

佢之前都pm過我,佢係sale賣呀,如果樓價跌咁點,1就1,2就2啦,唔經地產都有風險
想認識多啲屯門友

大宅

小平媽媽 發表於 17-8-3 16:38
佢之前都pm過我,佢係sale賣呀,如果樓價跌咁點,1就1,2就2啦,唔經地產都有風險
...

即是不止我一個是受害者?⋯真係無諗過啲人會咁不負責任。

大宅

Victory1 發表於 17-8-3 11:58

於2/8零晨業主whatapss通知我⋯

我也覺得他過分,但可能他根本未準備好租間屋出去,或是自己住等原因。
但無論如何,都唔好無聲無色的唔理別人、唔回覆別人,拖人地時間,有咩好處呢?
損人不利己!!

複式洋房

我都試過啦, 話一個星期覆我, 我隔日WHATAPP表示我好有誠意, 有咩可以再傾, 同埋我都幾急, 佢無覆過我, 然後最後一日才覆我己租左比人, 我問考慮D咩, 佢話對方出多我500, 我話我都可以甚至多D, 佢話己經簽左喇!!!

人地開價高D你租比人我唔怪你, 但係你連約都簽左, 點解唔早D覆我? 我本來都有幾個其他盤可以接受, 不過當然價錢高D, 就係等你覆我無晒。

自此我明白我太天真, 同埋D人真係好自私, 自己保留選擇權到最後一刻, 一D都唔諗下人地

大宅

小平媽媽 發表於 17-8-3 16:38
...
根本唔關經唔經地產

熱主要拖唔簽約都無法.

樓主太天真啦.

若然樓主想租, 點解唔早早落訂?

熱主見錢就唔會咁易反口.

大宅

一日未簽約, 租客都可反口唔租呀, 大家一路睇囉.

大宅

星塵 發表於 17-8-3 19:17
我都試過啦, 話一個星期覆我, 我隔日WHATAPP表示我好有誠意, 有咩可以再傾, 同埋我都幾急, 佢無覆過我, 然 ...

我其實一直都有與業主保持聯絡的,佢都一直話會簽約⋯但愈近交鎖鑰日期,就愈不回覆⋯

但事情真的很類似,會不會是同一個業主呢?!

侯爵府

Victory1 發表於 17-8-3 13:30
只可說我們太天真!心信業主有良知,沒想過結果會這樣。

真係唔好慳佣金而直接同業主deal 。由你這個個案如果經AA ,見到業主唔肯收訂金,唔肯簽約就會提醒你。

大宅

高羊 發表於 17-8-3 19:18
根本唔關經唔經地產

熱主要拖唔簽約都無法.

我們願意簽約,亦願意落訂,只是業主一直用不同原因說未能簽約,但承諾簽約後可即時交鎖鑰。

大宅

bks2014 發表於 17-8-3 21:56
真係唔好慳佣金而直接同業主deal 。由你這個個案如果經AA ,見到業主唔肯收訂金,唔肯簽約就會提醒你。
...

真係一定要有agent先得。如果簽了約,並落了訂,業主才銷聲匿跡,我仲大件事。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

業主一曰未簽約都可以反口
只怪自己太儍了

大宅

moyan 發表於 17-8-4 00:16
業主一曰未簽約都可以反口
只怪自己太儍了

我們一直要求業主簽約,他用不同原因推,但又說簽約時一併交鎖鑰⋯沒想到真是一個陷阱。

大宅

Tutorteacher 發表於 17-8-3 11:50

估計佢係一直拖梗,等更高價租客出現....

首頁

尾頁

跳至