懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

見到都有sis開貼講關於關愛座問題 不過我既問題正好相反 未懷孕之前 我從來都唔會坐關愛座 就算係普通位 見到有需要既人士都一定讓座 雖然我都覺得讓座呢樣野好主觀 冇話一定要讓 但都係唔好意思繼續坐係度
依家懷孕初期 成日唔舒服 所以一有位我一定即刻坐(習慣性避開關愛座) 但係好幾次都會有老人或者小朋友企係側邊 我因為好攰 所以都冇起身
話說琴日就有個大概5,6歲小朋友一入車廂 就話點解冇位(冇人起身) 佢亞媽就話無嗮啦 但係又自己一路玩手機冇理個小朋友 一開車 小朋友有d企唔穩 郁黎郁去 又周圍望話想要坐 呢個時候我開始好尷尬 因為件衫比較寬鬆 同埋初期唔顯肚 所以其實應該唔會有人覺得我係大肚 我側邊坐住果d都係年紀有咁上下既叔叔嬸嬸
如果係平時我一早已經彈起 但依家我都唔想起身企係度
有同我老公講呢個問題 佢就話唔好太擔心 身體唔舒服就應該要坐 但我真係覺得好尷尬
有冇sis遇過呢d問題呀 系唔系我諗多咗?

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我唔會讓細路,點解細路咁需要坐?

大宅

nicyeung 發表於 17-8-8 12:35

同意
五歳識行識走

大宅

回覆樓主

成日見到d人讓細路,個爺爺麻麻就幫佢揹書包企係度,真係好有問題,我唔明點解要咁縱,應該教育佢地讓長者

複式洋房

身體唔舒服就唔好讓了,始終我地要保護BB

大宅

回覆樓主

細路除非手抱,或者3歲樓下,唔係一般都唔會讓

大宅

回覆樓主

香港的教育已變質,而家d人坐地鐵見到45吋腰的大肚婆都可以唔讓座,望你一眼就算,但繼坐。因此我唔覺得樓主有需要去讓比一個行得走得的小朋友,無需尷尬

子爵府

nicyeung 發表於 17-8-8 12:35

X2

老弱婦孺....孺 排最後

從來唔會讓俾小朋友

尤其呢啲出聲想坐

我愈唔會讓....

我依家七週 知道咗都盡量有位就坐
同我妊娠反應都大
成日易暈易嘔
我都會唔好意思如果有人有需要
不過自己知自己事
保護自己同bb最重要

男爵府

Ember 發表於 17-8-8 12:58
細路除非手抱,或者3歲樓下,唔係一般都唔會讓

同意

別墅

回覆樓主:

自己身體緊要啲,初期係最需要休息,有陣時太唔舒服直情想叫人讓俾我坐

男爵府

回覆樓主

我初期大肚有位就坐,會直接坐關愛座,我初期陀得唔穩,情況比較嚴重,成日要出去睇醫生打安胎針,無理由為左怕人地講,唔顧肚入面嗰個條命。
讓座係手腳健全健康嘅人就應該做,唔係只係有需要坐關愛座嘅人要讓比另一個有需要嘅人,不過精力充沛無時停嘅細路我都唔會讓座...

男爵府

tomato_olivia 發表於 17-8-8 12:19
見到都有sis開貼講關於關愛座問題 不過我既問題正好相反 未懷孕之前 我從來都唔會坐關愛座 就算係普通位 見 ...

自己都唔舒服肯定唔會讓座,就算尷尬都冇辦法

複式洋房

tomato_olivia 發表於 17-8-8 12:19
見到都有sis開貼講關於關愛座問題 不過我既問題正好相反 未懷孕之前 我從來都唔會坐關愛座 就算係普通位 見 ...

坐低左D人個個做低頭族,冇人會留意有冇大肚婆...
如果繁忙時間,就算而家6個幾月見肚、我都預左冇位坐
只好凡事小心、扶實,唔好俾人撞

大宅

我習慣坐交通工具戴口罩,原本目的係抗菌,不過當真係有需要坐係度又遇到樓主嘅情況都冇咁尷尬,可以比人知自己唔舒服,或者比人影相放上網批鬥都冇人認得

子爵府

小朋友精力旺盛,我唔明點解要讓,我地細時都冇人讓架啦
況且佢媽都唔理佢,亦冇向你施壓,你唔使介懷喎

複式洋房

回覆樓主

我而加15週,出街多數call車,坐的士。因為地鐵成日無位坐,啲人未必讓,我一企得耐就會頭暈。再加上,而加啲人坐地鐵,當人係沙甸魚咁,係咁推你入去。我覺得如果可以我會保障自己坐的士,係我避開呢啲人

大宅

小朋友不在我會讓座的名單之內

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔讓,細路老奉坐嫁?就算我無懷孕都唔會讓,何況有左?

大宅

回覆樓主

除非手抱bb, 細佬一定唔讓。唔好講話6個月,我而家37w都唔一定有人讓,望一望你個肚就算。所以有位我就坐,無位就搵個安全位自己保護自己

首頁
12345...6

尾頁

跳至