婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

伯爵府

回覆樓主

你有冇開口同佢傾下呀,坦白講,日日上去食飯,真係買送錢都蝕埋,仲要煮埋食,唔辛苦咩!你老公好唔識做!心平氣和同佢傾下,話你媽都辛苦,叫佢休息就請下外母飲茶,就算唔個個月俾家用,過時過節都俾D錢老人家買野食,氹下佢啦……

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁你唔同你老公講,佢唔識就教佢,自己哩埋驚都無用架。

大宅

回覆樓主:

咁攪笑,明知自己老公唔識人情世故都唔會提點下?男人有時冇咁細心好平常。。你應該知佢份人?

大宅

cabcabcab 發表於 17-9-6 00:04
兩公婆返工,我仔由四個月時開始在我媽屋企湊。老公成日上我媽度食飯,但每次匆匆來匆匆去。我媽一發現嬰兒 ...

你c6係咪俾左一筆家用你, 由你自行分配, 所以經你手俾左湊b錢,如果係正常呀, 男人唔想直接想同外
母有錢銀交往啫, 你解釋返你媽知就得, 佢會明白, 不過放假再請下飲茶,大家咪開心d囉

翡翠宮

回覆樓主:

你地兩位收入如何,點樣分配錢先?
你已經比左家用及揍仔錢你媽,我睇吾到你老公有乜需要再比。
過時過節另外比少少心意,你覺得需要就提下你老公囉。不過我會係嗰個月家用比多D吾會另外比,講明比佢過節。

伯爵府

回覆 cabcabcab 的帖子

我個囡都係跟公公婆婆大(去到6歲).我就唔需要俾家用外家嘅,
所以俾幾多錢完全係我自己出心.
當時我俾嘅錢夠請2個菲傭(2x年前).
bb用品我買.
另外過時過節再俾買嘢食錢.
我又唔會成日留低食飯,
老公亦從來無親手俾過錢我父母,
但大家都明白由我嚟做大家都免尷尬.
你明知老公成日上去食飯你就加多d錢俾媽媽兼講吓好說話就無事啦.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

下次你約埋老公一齊去你娘家,响佢面前㩒機,如果佢問做乜,乘機教佢,你㩒機俾家用你媽/俾$買BB要用既嘢/餸$因為成日上去食,佢如果仲唔明要負責任先講白D⋯⋯佢媽唔識教仔既咩?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

回覆樓主:

好女兩頭瞞,我唔明你幫你老公講好話有咩問題,如果係我,直頭話錢係老公俾的,叫媽媽放心,話死佬其實點好點好,不過唔識同人表達,這根本是大部份男人特性。
能教你老公識開口氹老人家就最好,唔得既就笑就得。不過我老公都唔得,我唯有講佢係老爺奶奶屋企都一樣架,唔係特別對你差 。

最緊要係老公對自己好,你會甘心情願地好女兩頭瞞。我成日在我媽面前讚老公對自己好,等媽媽放心。

子爵府

咁又未必是人情世故問題,可能你C6有時做得唔好,但之前你們不是已商討過嗎?有的話,真是可能C6以為給你的你會安排,男人真是唔想在這些事上成日講多謝,那又多謝,好婆媽的。你想的點解你唔出聲。=你都唔知C6想點,正如你C6都未必知你想點。

男爵府

回覆樓主

其實唔可以直接講咩?
同你老公講媽媽湊得好辛苦
又要俾錢買bb野煮飯
叫佢要當面講說話多謝媽媽
同埋定期俾返啲錢比外母

不過另一方面要知道你老公其實滿唔滿意你媽媽湊
等於好多99湊,媽媽根本一啲都唔滿意

別墅

回覆樓主:

如果你c6有比錢你做家用你要自行分配,除非佢一個仙都冇比你

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

但正如嫲嫲湊孫,我c6比家用,我都無再比錢99啦喎。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

我以前每晚向6299屋企食飯, 一亳子都無比過, 亦無人問我羅錢, 老公比左錢未得羅, 我只系比湊仔既錢6299, 湊仔既源頭系因為我要番工, 所以先有呢筆開支, 樓主, 你可以自己湊番, 自己煮飯, 咁未唔使比錢羅, 其實, 湊仔, 伙食你比錢未得羅, 使乜老公比喎.
呢個世界好唔公平, 女人成日向6299屋企食飯, 唔比錢就無人鬧, 男人向外父母屋企食飯, 無比錢就比人鬧

水晶宮

回覆樓主

你咪比左錢你屋企囉,點解你老公又要再比 ? 你兩個唔係一體 ? 分得甘清楚,我係個老公不如我自己食添啦。
就正如老公比家用比自己呀媽,新抱都唔會自己又比多返啦。

男爵府

男人主動比錢外母可能會尷尬d, 如果樓主認為這樣會令媽媽開心d, 不如同老公傾下叫佢孝敬下外母, 我相信老公一定無問題.

公爵府

回覆樓主:

如果咁care,你要同你老公講,又或者你幫佢做好人囉,如果平時屋企啲錢係你揸嘅,你對住你媽咪就要係佢面前美言幾句你老公

大宅

回覆樓主

你老公果邊你要教佢人情世故,叫你老公每月比多1千幾百你,你代為轉交比媽咪,另外再係你媽咪身邊幫老公落下咀頭囉。
男人無咁細心諗呢啲野架,你做老婆咪幫下手落咀頭氹下你媽咪囉。

公爵府

其實呢度好多JM話新抱唔使比錢99,咁女婿都唔使每月比錢外母啦,女婿間唔中請外母飲茶都係應該。

男爵府

回覆樓主

我兩個小朋友都係婆婆公公湊
星期一至五我同老公都上娘家食晚飯再湊返小朋友返屋低
我老公每月會俾一筆家用我
我會俾家用同湊仔錢婆婆,數目不多,老公都唔知我俾幾多。

小朋友用品婆婆用到咁上下會叫我買,如果婆婆幫忙買左/小朋友睇醫生出左錢,婆婆會集低數目我再俾返錢佢。或者俾定一千幾百婆婆備用買野。

我老公不善辭令,所以唔會同婆婆講辛苦佢幫忙湊小朋友,亦唔會俾錢婆婆。

有時我都會買下野俾婆婆公公,當係老公名義買。
因為我同老公協議自己父母自己顧。
同樣,我唔會買野俾99,老公有無買俾99,用唔用我名義我唔在乎亦從不過問。

首頁

尾頁

跳至