親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

直航大家會㨂cx定HK express?
CX覺得太貴(因為復活節紅日),但HK express啲comment好似好差,有無人坐過HK express可以比啲意見?

禁止訪問

珍珠宮

我上年聖誕坐過快運去福岡,26/12至31/12,如果冇咩突發事佢係好正常(例如天氣),時間唔錯,冇DELAY冇CANCEL,準時,空姐地勤正常,不過冇電視冇餐(我唔介意),回港落機位置差少少,要搭幾分鐘接駁巴士回入境(我覺得唔大問題)。齋坐幾個鐘想要咩服務﹖﹖

除左呢次,我仲搭過4次快運去大阪同東京,復活節試過2次。

我諗到佢最差應該只係突發事,廉航機位係預到好炆水。

大宅

Skima 發表於 17-9-21 12:24
只有 2.5 ~ 3 Hour 機程, 不需要講什麼服務, 只需要講 $$$ 及航班時間.

價錢差幾多 ? ...

Online check價錢,2大2小,差成萬蚊
不過我未坐過HK express, 啲人講到成日delay 或 cancel flight咁,我又怕係最peak時間出發,會唔會好大機會無位比呢啲廉航泊機,delay半日都慘~ 仲要帶住小朋友、肯定無哂耐性等,跟住就好煩~

wcpcelia    發表於 17-9-21 13:49

大宅

Littlecatta2013 發表於 17-9-21 12:25
我上年聖誕坐過快運去福岡,26/12至31/12,如果冇咩突發事佢係好正常(例如天氣),時間唔錯,冇DELAY冇CANCE ...

突發事即係好似打風嗰啲受天气影響?
但聽到廉航會成日唔夠啲大公司爭,無位泊機上落客,係唔係真係會咁呢?

我見價錢有隻叫u-biz, 不過呢啲機係無business class架嘛?其實票價既最大分別係咩呢?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

分享經驗 : 上月尾打風, 我坐傳統航空公司, 無受任何影響 ;
但我同事坐廉航, 3日後先有得走 ! 重要妀佐地點 !

無事由自可, 有事起黎好煩, 買廉航要承受風險 !

大宅

而且, 有買保險有得賠又點, 但當時既假期, 行程全部打亂哂 !
有小孩及長者同行要多考慮.

伯爵府

好媽媽勳章

LittleBallBall 發表於 17-9-21 12:27
不過我未坐過HK express, 啲人講到成日delay 或 cancel flig ...

一旦有咩事要即買4張機票我都唔敢想像咩價位 

珍珠宮

回覆 LittleBallBall 的帖子

突發事o係我角度係指天氣,廉航機位預到咁炆,又冇聯營機,有咩事自然難搵機位走,我諗呢個係票價最大分別。

年半內我搭過5次快運加1次PEACH,我老公多我2-3次,未試過無位上落客,只係有時上落機位置遠D姐。仲試過比預期早半小時落機。

U-BIZ聽過未試過,冇BUSINESS CLASS。A320空中巴士3-3細機,上機一眼望哂。

珍珠宮

Skima 發表於 17-9-21 12:24
只有 2.5 ~ 3 Hour 機程, 不需要講什麼服務, 只需要講 $$$ 及航班時間.

價錢差幾多 ? ...
touch wood我搭過幾次HKE都冇嚴重delay, 真係撞彩
俾咁既價錢,我唔會預有好好既服務, 所以無特別期望. 亦唔覺得佢好差,坦白講,我搭CX同澳航都不見得佢地態度一定好好

珍珠宮

LittleBallBall 發表於 17-9-21 12:27
不過我未坐過HK express, 啲人講到成日delay 或 cancel flig ...
差一萬,我更加唔會CX,留返呢D錢,食好D,買多D好過
不過睇你COMMENT 好似都係偏向CX?

珍珠宮

Skima 發表於 17-9-21 13:05
我坐快運超過 10次, 旺季淡季都有, 去 Seoul, 釜山、羽田、名古屋、花蓮、清邁 ...
飛機一架, 只當坐巴士, ...
你好叻,識咁多野

禁止訪問

大宅

迷人pinklady 發表於 17-9-21 14:41
差一萬,我更加唔會CX,留返呢D錢,食好D,買多D好過
不過睇你COMMENT 好似都係偏向CX?
...

其實因為有小朋友同行,所以心態上係偏向cx, 不過價錢真係貴得離譜,所以又覺得唔值得咁花係cx身上。

但我本身都無坐廉航,而朋友都話廉航既座位好窄,我又怕小朋友係機上郁身郁勢、或者大聲講野嘈到其他人,所以就好15/16。

基本上覺得HKE既來回程時間都岩,但都真係擔心delay, cancel flight帶住小朋友會好呢hea~

珍珠宮

LittleBallBall 發表於 17-9-21 16:40
其實因為有小朋友同行,所以心態上係偏向cx, 不過價錢真係貴得離譜,所以又覺得唔值得咁花係cx身上。

但 ...

但我本身都無坐廉航,而朋友都話廉航既座位好窄,我又怕小朋友係機上郁身郁勢、或者大聲講野嘈到其他人,所以就好15/16。
成年人身形係乜size? 我又覺得唔算好窄. 你可以加錢坐第一行同某1,2行,係闊D (當然要計埋如果加埋呢d錢同行李,同cx差幾遠啦)

大聲講野 唔廉航都會發生架

基本上覺得HKE既來回程時間都岩,但都真係擔心delay, cancel flight帶住小朋友會好呢hea~

我無小朋友,所以諗唔到呢點呀!

你老公意見如何呀? 15/16 拋個波俾佢囉

珍珠宮

回覆 LittleBallBall 的帖子

我仔2歲幾至3歲幾去日本3次,3次都坐快運,我每次都唔嗌餐佢食,飛機餐焗住咁耐都唔係有益啦,娛樂我自己提供,復活節2次,聖誕1次。
我高大架,但唔會覺得坐位好窄。
DELAY唔係快運獨有架喎,我叔仔上年3月櫻花期前搭CX過大阪,上午DELAY到下午。我唔覺得廉航同DELAY有關係。
我9月7先搭完快運來回東京,我地同你講搭過快運幾次都冇DELAY你都係擔心,不如搭傳統航空啦,一家人去旅行時間真係好難得
CANCEL真係預唔到,傳統航空都會。
其實我都明白架,呢排快運負面野真係比較多

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

HKE依排真係比較多delay & cancelled,好似話唔夠人手,fb group有個苦主關注組,日日都有人post嘢,同埋HKE官網都有寫佢個準時率,呢排好明顯低咗好多,你自己上去睇吓。同埋佢依排delay/cancelled好多都係用operation reason,保險唔會賠。
利申:我上年&今年都搭過HKE去福岡,次次都準時,但我依家自己都真係唔敢買住,無謂日日提心吊膽驚足幾個月啦

首頁

尾頁

跳至