自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要戴一世?牙醫:「如果不持續戴維持器,牙齒需要重新矯正過」

[size=18.6667px]喺呢個世代,[size=18.6667px]箍牙[size=18.6667px]已經唔係啲咩特別事,相信大家身邊有唔少朋友都有箍梗,以為箍完就可以靚一世?近期就有研究發現,如果唔keep住戴矯正維持器,好有可能就要重新矯正過牙齒!

[size=18.6667px]英國齒顎矯正學會 (The British Orthodontic Society) 嘅最新研究發現,除非每晚都有戴矯正維持器,如果唔係矯正後嘅牙齒係有機會走位,大概有70%戴了矯正維持器1-2年嘅人,10年後需要重新矯正過

[size=18.6667px]根據《每日郵報》,專業牙醫警告,如果唔想矯正好嘅牙齒走位,就要成世都戴住矯正維持器,咁就跟你一世喇~牙齒矯正顧問Simon Littlewood就話,如果患者遺失或整爛咗個矯正維持器,牙齒就好有可能會走位。「過去我們曾經認為患者達到一定年齡時,牙齒最終會穩定落嚟。依家我哋知道牙齒係有可能繼續移動,就如正常老化現象一樣。」

為靚, 你願意嗎?

洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

我知 我牙大隻 門牙哨牙 我見過牙醫要我剝晒四隻智慧齒同四隻小臼齒先夠位移動夠靚 個八隻牙係完好的 而且之後戴固定器都好漫長 屋企人勸我 老左牙齒甩一隻少一隻 唔算醜樣不如諗清楚 我都好忐忑

男爵府

回覆樓主:

戴固定器只是晚上吧?
我覺得可以接受
日間靚好重要

利申: 我cool緊隱適美
戴牙套我ok的

男爵府

知,已箍完,晚晚都帶,無問題呀

wcpcelia    發表於 17-10-14 16:13

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babymj33 發表於 17-10-14 13:58
要戴一世?牙醫:「如果不持續戴維持器,牙齒需要重新矯正過」

吾一定, 我吾冼帶一世

侯爵府

2018復活節勳章

箍牙其實不一定為靚。
因為有些情形是,牙齒唔齊影響咬合,食嘢會冇咁好。

侯爵府

2018復活節勳章

bmw6828 發表於 17-10-14 14:21
吾一定, 我吾冼帶一世

我認的人,都冇人帶一世,冇問題。

珍珠宮

畀面勳章

用戶要求終止服務

回覆樓主:

晚晚带住训觉已10年
成为习惯

子爵府

回覆樓主

我係永久箍喺牙齒入後面的,不過已經甩晒啲鋼線,所以唯有補牙時補啲窿窿位。

大宅

回覆樓主:

我cool左牙已經十幾年,係頭兩年戴固定器,之後訓覺都冇戴過,啲牙冇走位

珍珠宮

願我能 發表於 17-10-14 14:58
我係永久箍喺牙齒入後面的,不過已經甩晒啲鋼線,所以唯有補牙時補啲窿窿位。
...

永久?請問永久的意思是,箍完有永久的効果,不是永久地留啲鐵勾鐵線在牙齒上吧⋯⋯?

不過我想請教一下,啲鐵勾鐵線在牙齒內側,會成日刮到條脷嗎?

子爵府

我冇cool牙, 都想戴固定器。啲牙 e 几年 有 d 走位。
心盲最可怕。

伯爵府

回覆樓主

樓主:
你只認為箍牙只為靚?
太膚淺了吧!

象牙宮

箍牙唔係只為靚,有些人係因為咬合問題,
矯正牙齒的,識好多人無長期帶固定器都無走位。

伯爵府

環保接龍勳章

Haappyy 發表於 17-10-14 14:14
知,已箍完,晚晚都帶,無問題呀

我已cool完6-7年
我晚晚都仲戴緊

子爵府

HoshiSora 發表於 17-10-14 15:06
永久?請問永久的意思是,箍完有永久的効果,不是永久地留啲鐵勾鐵線在牙齒上吧⋯⋯?

不過我想請教一下 ...

喺牙後面,同前面箍的一模一樣,只是永久箍在後面。
如果鋼線甩,會刮牙肉的。
條脷掂到會有粒野咁囉,無咩影響,但因為我懶去維修,所以最後甩晒,前後都keep到15年。

男爵府

rello 發表於 17-10-14 15:30
樓主:
你只認為箍牙只為靚?
太膚淺了吧!

果啲 CASE 無得揀啦,最好箍, 一定要箍添!!!

你太敏感了!

靚就可貪可吾貪!
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

男爵府

HAZEL920 發表於 17-10-14 14:03
我知 我牙大隻 門牙哨牙 我見過牙醫要我剝晒四隻智慧齒同四隻小臼齒先夠位移動夠靚 個八隻牙係完好的 而且 ...

要剝 8隻牙????????

聽落係有啲恐怖

水晶宮

回覆樓主:

係真係會走位

如果我知會一路戴
因為只係夜晚戴 唔咩所謂

首頁

尾頁

跳至