自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他又忍了,自己走開。 玩捉棋時,我要求參與,並且事先說明規則,但不久後對方都變臉,搶走曬D棋,棋盤都搶埋。 我只好說:「不遵守規則就不能玩了,把棋給回我吧。」結果那位4歲多的小孩答:「我唔會比返你的。」那一臉不屑的表情真的讓我無言。

其後她用霸道的方式逼我仔同佢玩,我仔完全當佢冇到,她行過來我仔就走左去。 但有時還是被她捉到然後搶玩具,我仔唯有不理睬他自己玩其他東西,而她就一臉得意的樣子望著我個仔⋯⋯

對方家長在以上情況下並不插手,最多只是說一句「讓下弟弟啦。」

老實說,我很不想再招呼這個小孩⋯⋯
但有時作為朋友,又會想是不是要提醒他們注意小朋友的品德? 但對方又可能覺得我多事⋯⋯

換著是你們,會怎樣處理?

男爵府

回覆樓主

留名學野

但我會講(溫柔而堅定):「大家一齊玩,搶玩具發脾氣,我就會收玩具啦」

公爵府

衛英姿 發表於 17-10-30 14:07
留名學野

但我會講(溫柔而堅定):「大家一齊玩,搶玩具發脾氣,我就會收玩具啦」

講左成晩⋯⋯
該收的都收了⋯⋯
但佢當我透明。 我總不能把所有玩具全收進房中,我屋企冇咁大地方⋯⋯
剛剛我仲發現佢畫花我仔係牆嗰啲Poster⋯⋯

男爵府

moma1023 發表於 17-10-30 14:03
上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他 ...

呢d情況其實好多時都會發生 我會首先教自己個女同果位小朋友講"唔可以咁樣, 我地一齊玩/輪流玩" 如果果個小朋友仲係咁我就會好惡咁望住佢 (通常d小朋友就會驚 唔敢再亂黎) 如果都冇用既話我就會出口 同佢講唔可以咁做 再唔聽 我就會同我朋友講叫佢控制下自己個小朋友。

男爵府

moma1023 發表於 17-10-30 14:14
講左成晩⋯⋯
該收的都收了⋯⋯
但佢當我透明。 我總不能把所有玩具全收進房中,我屋企冇咁大地方⋯⋯

唯有約去公園玩

男爵府

回覆樓主

我都有同樣情況,而且很不幸地,個小朋友係我老公姪女,我囝兩歲幾,佢五歲幾,性格十分霸道,爭寵,嫉妒心重,例如我囝玩緊,佢就一定要爭,爭到掉埋一邊,但唔比我囝,爭唔到就發癲碌地大喊。
有時我囝想同99玩,佢就一定唔比,話99鍚我囝唔錫佢,平時99湊佢,我囝一星期見一次最多幾個鐘咋,咁都要爭寵
我買左兩份禮物比佢同我囝,佢係要我囝果份,我囝唔比竟然一巴打埋去,然後掉爛我囝玩具簡單係童年陰影
我既解決方法係減少佢地見面次數,但避唔開一定要食飯時我就一定人貼人咁睇實我囝,我係度佢無咁大膽,一爭野即時抱走我的囝,其實好煩架,想好好地食飯都唔得
不過我覺得,細路唔教好,將來都係父母受返,而且小朋友成長過程總會遇到呢種情況,唯有教小朋友點處理。
我叫我囝有人打佢就大叫唔好打我,然後走開,話比老師/媽媽聽,一昩忍,對小朋友都唔好,忍得多比人蝦慣個人無自信。
只生唔教既父母多的是,唯有教好自己小朋友,好的品德性格係從小開始

珍珠宮

回覆樓主:

我冇小朋友,但都遇到c6朋友既小朋友,又唔係曳,係頑皮囉,兩個瘋狂跳sofa..,一個家長唔理,另一個家長有出聲,事後c6知我介意,佢有直接同朋友講下次黎唔好跳sofa,佢地好多年好朋友就唔怕直接講。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ricky0223 發表於 17-10-30 14:24
我都有同樣情況,而且很不幸地,個小朋友係我老公姪女,我囝兩歲幾,佢五歲幾,性格十分霸道,爭寵,嫉妒心 ...

好恐怖喎,我驚我會忍唔住話佢
總有離別的時候

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

首先我一定唔會幫人教仔

我可能都係惡人樣,所以小朋友通常見到我都唔敢

但如果真的遇上呢類小朋友,第一次見面我會自己同自己小朋友玩,唔比果位小朋友有機會埋我小朋友身再蝦人,等走了之後會教導自己小朋友下次要點處理(多數教去拉對方家嚟處理攞返被搶的玩具)

講真世界人渣多的是,保護不了那麼多,盡早教會孩子如何公平又有禮地處理才是上策

正面啲諗,人渣見得多,識得處理,到學校面試時遇上小霸王都唔會受其影響出局

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

moma1023 發表於 17-10-30 14:03
上星期C6朋友一家來我家玩,他們的小朋友很霸道,沒有禮貌。 我仔仔被搶玩具,他忍了;在公園玩被推撞,他 ...

唔會 , 佢父母都覺得無問題 , 所以唔會出聲 , 免傷感情 , 但以後唔會再招呼返屋企玩 。

伯爵府

回覆樓主:

我會叫自己個仔玩第二d, 佢自己玩飽佢
人地個仔唔鬧得唔發得火

大宅

回覆樓主

父母都未出聲我唔會出聲

男爵府

回覆樓主:

如果佢父母都吾出聲教,我吾會幫人教仔,因為外人教一次半次根本起吾到任何作用。

我會盡量避免見面,以後亦吾會請佢黎我屋企玩

piklam1    發表於 17-10-31 12:49
boccioni    發表於 17-10-30 19:20
tom_s18    發表於 17-10-30 15:43
mother904    發表於 17-10-30 15:24

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會唔出聲,但自己會不停咁同佢個仔玩,等佢係我嘅"掌控範圍"
扮到自己好中意同佢玩
有咩唔對路都可以即刻阻住/制止/推開。。。。。。。
然後就扮嘢話一係落街食飯,一係去公園玩

之後。。。。。絕對唔會再請佢上黎

男爵府

回覆樓主:

唔啱玩,唔會再約。
我會堅持我講過既,會收哂玩具, 鎖住仔房, 開套卡通一齊睇算數。
人地父母唔同我教法,唔會理,以後再見都收起玩具。

珍珠宮

我都有同樣情況,而且很不幸地,個小朋友係我老公姪女,我囝兩歲幾,佢五歲幾,性格十分霸道,爭寵,嫉妒心 ...
即係你姪女升左你個仔一巴?
如果你仔係我老豆個孫,以我老豆咁火爆嘅性格,實升返個姪女十巴,買一送十喎

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔會再招呼返屋企玩
ToBy GiNNy VinCent

公爵府

好恐怖⋯⋯
佢父母完全不擔心自己小朋友的嗎?

公爵府

vincentoby 發表於 17-10-30 14:47
唔會再招呼返屋企玩

呢個我肯定⋯⋯

我仔貼在牆上的poster佢好珍如拱壁㗎,貼左上牆一年多日日睇,一個角落頭都冇爛過,現在比人畫花曬,心痛死我地。 我仔剛剛發現都火,但佢試用擦膠慢慢擦,希望擦乾淨。

哎,如果再請佢地來,我仔同我翻枱都似

大宅

回覆樓主:

呢d由細縱慣既,同佢講乜都晒氣,仲要唔驚人,真係慳番啖口水好過,唔會再邀請上屋企,一定都會減少接觸次數

首頁

尾頁

跳至