醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

如要在家中安裝扶手給老人家的話, 是否要先搵職業治療師提供意見? 主要是想在厠所同企缸裝, 但唔肯定裝邊款同邊個位置安裝比較合適. 問吓大家意見.

侯爵府

最好問職業治療師。計計位置。

旺角新填地街,很多扶手賣的。我買意大利的pba. (google : pba grab rails/ 義大利 PBA 無障礙)

這個牌子,做很多政府傷殘projects的。安裝的螺絲,也是不同!防滑,防靜電,也鋼水十足!我用了四年,新的一樣。

它比一段扶手貴。最平的,約$1000入門。(大陸的,$200多元)。

另一個牌子,是德國的HEWI,我忘了在那兒看過。

=======
千萬不要買免鑽牆的!我買過3 個,個個也不ok! ( 個個也非taobao的,約$400-600@) .

========

問問專業人仕的意見。

大宅

hker 發表於 17-11-2 13:57

旺角新填地街,很多扶手賣的。我買意大利的pba. (google : pba grab rails ...
請問是否醫院覆診時叫醫生轉介職業治療師上門度位? 須要付費嗎?取得意見再自己去買? 安裝費另計?

侯爵府

gogo802 發表於 17-11-2 18:22
請問是否醫院覆診時叫醫生轉介職業治療師上門度位? 須要付費嗎?取得意見再自己去買? 安裝費另計?
...
我不知啊!

我媽那時在醫院的,醫院安排好一切。有人上來的。(我們要自費,那時我們屋改動很大,也有起重架的)

========
我爸現在,我是自己做的。

(有申請社區服務的,好像也有人上來看?不如,問問就近的社工先。)

======
我知真善美有安裝服務,好像$300 一次。要問問她們。

youtube也有video:

======
我們時時說的輪椅王,可用醫療卷的(要約當值職業治療師; 也要患者一起去)。想買便椅,可看看。

水晶宮

gogo802 發表於 17-11-2 18:22
...

你問醫院姑娘, 話想約物理治療師(應該係職業治療師)做家訪。 睇下屋企要點整加/減設施去配合病人回家後生活。

上星期醫院職業治療師黎我阿爸屋企睇, 我同傾左1.5小時。 佢地(2個師徒)1個量度位置, 1個同我傾了解狀況。 而我亦都有提出自己意見想法。 其實有d地方我打算裝扶手, 但其實唔適合或唔需要。 我自己打算增添設備(扶手, 便椅, 沖涼椅, 輪椅....)都有影左相係手機。 即場比職業治療師睇, 佢就即時比意見反應我。大家都有商有量, 點樣令到病人回家覺得舒服及對佢有幫助。

所以你問下姑娘, 叫佢幫你搵醫院物理治療師/職業治療師。之後職業治療師會打電話約你。
天空之城, 快樂之地

大宅

多謝二位意見, 我再問吓老人中心同醫院, 請他們安排.
老人家已出院, 屋企已有用開的便椅(也可作浴椅)和輪椅, 這些都不用買了.
主要是想安裝扶手, 加多樣安全設施, 始終老人家年紀大, 體力只會越來越差.

大宅

gogo802 發表於 17-11-3 14:57
多謝二位意見, 我再問吓老人中心同醫院, 請他們安排.
老人家已出院, 屋企已有用開的便椅(也可作浴椅)和輪椅 ...

印象中可以要求治療師部門比相關信件給你, 之後去房屋署申請[公居], 再約見房署職員睇位, 按裝及物料都不用收費。

大宅

粉紅虎 發表於 17-11-4 20:15
印象中可以要求治療師部門比相關信件給你, 之後去房屋署申請[公居], 再約見房署職員睇位, 按裝及物料都 ...

補充, 我講梗,住公居,

大宅

粉紅虎 發表於 17-11-4 20:17
補充, 我講梗,住公居,
明白, 謝謝你.

子爵府

親子王國15週年勳章

hker 發表於 17-11-2 13:57

旺角新填地街,很多扶手賣的。我買意大利的pba. (google : pba grab rails ...

我之前都有裝第一個架

大宅

今日返醫院覆診, 已請醫生轉介職業治療師幫忙提供意見, 現在再等電話約期.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

hker 發表於 17-11-2 21:08
我不知啊!

我媽那時在醫院的,醫院安排好一切。有人上來的。(我們要自費,那時我們屋改動很大,也有起重 ...

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我婆婆家佢都係買料自己裝

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我都係在旺角自己買扶手搵師傅安裝,又快又可以揀啱自己嘅,價錢都唔貴,幾百蚊,最緊要老人家有需要,可以即刻用!

別墅

我問咗老人家咩位方便佢, 自己裝咋

大宅

職業治療師已完成家訪及建議, 已購買扶手, 現等師傅覆安裝日期.

大宅

dingding1234 發表於 17-12-17 00:25
我都係在旺角自己買扶手搵師傅安裝,又快又可以揀啱自己嘅,價錢都唔貴,幾百蚊,最緊要老人家有需要,可以 ...
聽講單安裝扶手的細工程無師傳願意接, 怕買咗搵唔到人裝, 所以打消呢個想法.八卦吓, 你幾百蚊是連工包料? 裝幾多支? 是否不鏽綱?

大宅

edk688 發表於 17-12-17 14:36
我問咗老人家咩位方便佢, 自己裝咋
我屋企無工具, 所以索性俾師傅做.

大宅

親子王國15週年勳章

gogo802 發表於 17-12-18 14:53
聽講單安裝扶手的細工程無師傳願意接, 怕買咗搵唔到人裝, 所以打消呢個想法.八卦吓, 你幾百蚊是連工包料? ...
我識D師傅, 如果你唔係同佢買, 佢唔肯只做安裝, 因為佢賺少咗

首頁

尾頁

跳至