夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同老公拍拖10年,當中經歷過背叛再係番埋一齊,以為所有風浪都過曬會安定,但囝囝係14年出世,出世之後我地經常因為照顧問題日嘈夜嘈,另外自從囝囝出世我地就無性生活,因爲同囝囝訓唔方便,而佢亦無要求過,呢幾個月因爲佢番多左夜班,番屋企時間更小,我懷疑佢有小三同佢嘈,嘈完之後佢話佢唔介意分開自己一個,又話如果我想,叫我可以搵過第二個,佢只當我係個囝阿媽,又係咁數我不是,我真係好傷心,唔想頭家就咁散,另外大家數完其實佢表明佢無小三,只係頂我唔順,我而家仲可以做d咩⋯⋯

子爵府

回覆 wkengi 的帖子

現在你要先冷靜下來,不要去做一個整天哭泣的怨婦,想想自兒子出世後,你們夫妻有多少時間是可以聊天溝通?夫妻的感情已經變淡,在日積月累的爭吵中已經把僅存的感情都揮霍了。所以先要做好自我檢討,想想過去三年裡究竟由何時開始夫妻兩人無法再好好說一句話?想想你自己可以先做甚麼改變?想想你丈夫今次所說不滿,當中有多少可以先自行改過來?
現在孩子三歲了,看看可否安排他一個人睡?這也是令你們夫妻之間可以有獨處的時間。在平日相處間向丈夫展示你的改變,不再去埋怨,不壐去投訴,而是給他看到你對他的關心,同時也找機會放下孩子給親人照顧,兩夫妻去去旅行增進感情。既然你丈夫說沒有其他女人,就不要杯弓蛇影,用正面方式去想事情,他願意透靈心中所想其實也是一件好事。

當夫妻的感情到了冰點,人往往會亂說話,不要太介懷他說只當你是孩子的母親一詞,與其糾結在他的說話,不如先踏出一步改變自己,讓自己變得更好,讓他看到一個會在他回來對他笑,會關心他體貼他的妻子,最重要是先要修補好大家的關係,你做了你應該做的,其他的就看你丈夫如何反應,畢竟要夫妻可以走下去,必要兩個人一起努力。

這個時期是很難捱,切記不要委曲求全,不要忘了好好愛自己,唯有你變得有自信懂愛自己,才可以重新吸引你丈夫的注意。
mc <()>

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

你老公話頂你唔順,其實即係咩問題?想挽救只有‘改’。
第一様就要同個仔分房睡,男人一定有生理需要,冇可能次次都食自己,點食幾十年呀?有一天要外求都好正常

複式洋房

回覆樓主:

因為屋企得1房1廳,根本無可能同囝囝分房訓,我地自從個囝出世已經成日嘈,真正開始無計傾大約係7月大家嘈完一次,我番左外家3日開始,果時係因為個囝百厭,我鬧個囝,佢就同個囝講佢媽我又發癲,所以我先嬲到走,但佢又認為我一走了之,不負責任,之後我地就越黎越無話題無計傾,經過今次,直情去到冰點,我沉日同佢嘈,覺得佢當我生囝機械,生完個囝我就咩都唔係,佢自己都話,佢係一定以個囝為先,話我連自己個囝呷醋,佢根本唔願意離開個囝一刻

複式洋房

FennieMan 發表於 17-11-20 16:05
你老公話頂你唔順,其實即係咩問題?想挽救只有‘改’。
第一様就要同個仔分房睡,男人一定有生理需要,冇 ...

佢話我成日買好多野(玩具),屋企已經細,仲比我搞到屋企好亂(但其實每日都有鐘點黎執屋),話我成日顧住扮靚,啲化妝護膚品周圍都係,搞到佢好煩,仲有話我問長問短,成日亂唸野,動不動發佢皮氣.......但佢識我以黎我已經係咁,生個囝前我無問題,生完我就有問題,我真心唔明

大宅

BK Milk勳章

wkengi 發表於 17-11-20 20:01
佢話我成日買好多野(玩具),屋企已經細,仲比我搞到屋企好亂(但其實每日都有鐘點黎執屋),話我成日顧住扮靚 ...

你明知你自己一向係咁你都唔改下??
到佢頂唔順同你講,你就覺得你自己一向都係咁大脾氣,所以更加可以理所當然??
到你爆佢,唔滿意佢時,佢咪一次過爆返你囉(emoji)

明唔明?
或者你沒有時間去了解你老公。
當然我更加唔會知道你們的狀況,只是憑你幾句說話,但是,問題係你覺得生囝前係咁,咁難道有了小朋友後,你不應該成熟一點嗎??或者佢頂你唔順好多野加埋呢樣野囉

珍珠宮

減齡達人勳章

佢話我成日買好多野(玩具),屋企已經細,仲比我搞到屋企好亂(但其實每日都有鐘點黎執屋),話我成日顧住扮靚 ...

得罪講句,你都幾港女

明知屋企已經細,仲要成日買玩具,就算有鐘點執屋,都要搵位擺架! 問長問短,成日亂唸野,動不動發佢皮氣.......你唔覺得有問題咩?

你都識講以前啦!人會成長,你都做咗媽媽,係咪無論思想上,行動上,都應該成熟一點?

複式洋房

FennieMan 發表於 17-11-20 22:27
得罪講句,你都幾港女

明知屋企已經細,仲要成日買玩具,就算有鐘點執屋,都要搵位擺架! 問長問短,成日 ...

其實如果我港女,我唔會拎自己啲錢比佢投資買樓,我唔會啲樓無名無我份都幫佢供,有時我都好無奈,佢有2層2房1廳ge屋,但我地成家住另一間1房1廳,因為我要輪班番工,知道自己無時間打理屋企,所以自己拎錢出黎請鐘點,有時我真係唔知佢做緊咩,所以多口問,可能咁對佢黎講已經係好大壓力,不過呢一切都唔重要,呢幾年我有時都懷疑我係唔係根本用錢先留得住個家,我唔想頭家散,所以我都盡量順佢意,至於護膚品已經係我唯一鐘意ge野,所謂ge多,只係占左衣櫃2個層格咁大把,平時衫都唔買多件,省省埋埋唔係比外家就係比佢,講起都有啲心酸

水晶宮

wkengi 發表於 17-11-21 00:40
其實如果我港女,我唔會拎自己啲錢比佢投資買樓,我唔會啲樓無名無我份都幫佢供,有時我都好無奈,佢有2層 ...
無名無份做咩幫佢供呀 ? 3年前幫佢架?

親身仔都不如近身錢, 咪做傻事呀 JM

下次要走都拖埋阿仔走啦, 自己一個走如果佢都想既咪正中佢下懷囉......

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實如果我港女,我唔會拎自己啲錢比佢投資買樓,我唔會啲樓無名無我份都幫佢供,有時我都好無奈,佢有2層 ...

你C6曾有小三,佢有兩層大D嘅樓唔一家三口住,夾硬全家迫一房一廳,
但你出錢幫佢買樓,幫佢供樓,仲要冇你名!
你搵錢買玩具俾女丶買野俾自己,
有幾大罪呀?
你老公三年都唔要性,我懷疑佢有小三或叫雞。
三年,點忍呀,你小朋友咁細,
你最多三十幾,點忍以後幾十年。
就咁睇,呢個男人信唔過。
樓主,你要對自己好D。

大宅

又一個港媽

複式洋房

回覆樓主:

我同佢一齊10幾年,根本無唸過同佢計較,所以佢每次買樓首期唔夠我都會幫手比啲,2公婆唸住有信字就ok,加上啲樓佢出大份錢,我每次都係幫手比幾萬到十萬,佢唔講我亦無要求加我名,我同佢有左小朋友時唸住結婚,但咁岩屋企有白事,所以連註冊擺酒都無,都係一個信字,之後亦不了了次,其實呢個家都係靠個信維持,而家咁,我都唔知可以點,佢同我講無小三,我信,不過我唔知下一步應該點做,其實我知大家都有不足,只係佢而家眼中只有個囝,而我只係個囝阿媽,佢表明唔理我去留,我真係好傷心,咁多年黎,我無要求佢照顧過我,我所有野都係自己努力比自己ge,我想留住個家因為唔想小朋友係破碎家庭大

複式洋房

回覆樓主:

我有主動同佢傾過,佢只係講左上面對我ge不滿,話我想留就留,我想走就走,反正佢自己一個覺得更安靜更舒服,亦唔介意我搵第二個,我唔知仲可以點同佢講落去,不過佢大部分時間可以都會陪住個囝,只係佢已經漠視我呢個媽媽

水晶宮

回覆樓主:

分身家

男爵府

wkengi 發表於 17-11-21 16:52
我同佢一齊10幾年,根本無唸過同佢計較,所以佢每次買樓首期唔夠我都會幫手比啲,2公婆唸住有信字就ok,加上 ...

唉......呢個世界邊可以講個信字嫁,呢個世界講白紙黑字嫁嘛

翡翠宮

回覆樓主:

講到咁,你真係無乜好做

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

即係你地冇註冊,只係男女朋友關係?

琥珀宮

以前,而家
未婚,已婚
miss,ms
少女,少婦
兩個人,三個人

剩係咁都已經唔同啦

琥珀宮

咁你老公又奇怪喎,唔夠住點解要逼細屋?人哋無得㨂就話啫,你哋有得㨂喎,點解要逼細屋住?逼得開心就話啫,又唔係開心

複式洋房

tansyneko 發表於 17-11-21 20:42
咁你老公又奇怪喎,唔夠住點解要逼細屋?人哋無得㨂就話啫,你哋有得㨂喎,點解要逼細屋住?逼得開心就話 ...

呢1房1廳間屋係我公司附近,當年買呢度係就我半夜放工快啲番屋企,之後就一直住,生埋小朋友就變左唔夠住,但佢已經無再打算搬,加上而家啲關係咁,其實我地無註冊咩都無,佢確實可以話同我分開就分開,雖然我照顧自己,經濟上係絕對係無問題,如果要分開,我都有能力自己另外置業,只係小朋友得果3歲,我唔想小朋友有影響,想佢係健全ge屋企大

首頁

尾頁

跳至