網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

年年都係有物流出事集運出事,十間有九間都唔夠地方同人手應付突然暴增既貨量,拒收同唔見貨係雙十一都唔係未聽過,點解大家仲會買急用或者貴野?我一係買幾百蚊貨,唔見就算,一係就叫賣家兩,三星期後先出貨,重要野就十一月前買,一係就十二月中後先買,咁就放心得多。

翡翠宮

回覆樓主:

我凑下熱鬧都有買少少,最重要有耐性,唔好急,保持輕鬆心情。

maymaggie    發表於 17-11-23 22:54
pansy888hk    發表於 17-11-23 20:55

大宅

回覆樓主:

其實我係湊熱鬧 人買我又買 ,雙11我唔識搶紅包,又唔係平好多,E+集運亂曬籠,14號簽收的貨都未入倉,見過鬼怕黑,以後唔會再喺雙11買野

pansy888hk    發表於 17-11-23 21:08

大宅

回覆樓主:

反而E+有野想買都唔敢買,要避開雙11集運爆倉高峰期……

珍珠宮

mickey2013 發表於 17-11-23 20:21
年年都係有物流出事集運出事,十間有九間都唔夠地方同人手應付突然暴增既貨量,拒收同唔見貨係雙十一都唔係 ...
..........我都係超怕貨倉塞爆OR 唔見貨的可怕事件~~所以有親呢D 淘寶優惠日,我都係唯有做忍者, 避之則吉~~

別墅

回覆樓主:

我都係1件都冇買,放曬落購物車,2點諗住去比錢已經少左幾樣,唔夠人搶。最後冇買到
依家見咁多人話未收到貨更加唔買住!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主

我一向會避開呢d大時大節,十一月頭先淘咗轉,但臨到雙十一時見到有d收藏&購物車寶貝有平幾多下,所以膽粗粗淘咗5單,一個星期就可到官集自取,上嚟先知道咁大鑊,先知道自己好好彩
不過我又有嘢趕趕地淘,今日又開始咗

子爵府

回覆樓主:

雙十一預左要比平時較遲少少才收到貨,但只要控制到在確認收貨前收到貨,我覺得ok。

淘寶生意越做越大,我也估唔到今年大得每個集運倉都到依家還是繼續高峰期。

相比往年,今年我真係平左好多,
買二百多蚊,最後只支付雙位數字,而且雙十一過後還收到在一間舖中獎,任揀一件貨可有免單。

我唔會因為雙十一而多購,只會因為需要而購。

pansy888hk    發表於 17-11-23 23:22

珍珠宮

tensi819 發表於 17-11-23 22:11
我一向會避開呢d大時大節,十一月頭先淘咗轉,但臨到雙十一時見到有d收藏&購物車寶貝有平幾多下,所以膽粗 ...
OH~~你的貨那麼快到呀? 真好彩啦, 是否用SF? 因為我忍左10幾廿日, 好辛苦要買冬天大褸呀! 可能準備淘了

珍珠宮

畀面勳章

pansy888hk 發表於 17-11-23 23:24
OH~~你的貨那麼快到呀? 真好彩啦, 是否用SF? 因為我忍左10幾廿日, 好辛苦要買冬天大褸呀! 可能準備淘 ...

我用4PX呀,我等都等到佢官集前日再出返,先開始繼續淘,希望都順順利利

珍珠宮

畀面勳章

ko3go 發表於 17-11-23 22:42
雙十一預左要比平時較遲少少才收到貨,但只要控制到在確認收貨前收到貨,我覺得ok。

淘寶生意越做越大,我 ...

我都無因為雙十一而專登搵嘢來買,係見近期收藏&購物車有d嘢雙十一平咗幾多下,所以先快手淘咗咋

珍珠宮

tensi819 發表於 17-11-25 01:38
我用4PX呀,我等都等到佢官集前日再出返,先開始繼續淘,希望都順順利利
...
OH~~唔多明咩叫: 官集前日再出返? 點出返? THANKS

珍珠宮

畀面勳章

pansy888hk 發表於 17-11-25 01:54
OH~~唔多明咩叫: 官集前日再出返? 點出返? THANKS

早幾日官集果度無咗4PX,得返中通or順豐咋,4PX fb話暫停幾日,即係停接新單,應該係要嚟集中清理返之前雙十一d貨
佢23號開始有返,我又開始咗淘

你等十幾廿日,都係4PX嗎?

男爵府

雙十一其實真係有吸引的, 不過你就要自求多福啦,因為第一輪發到貨, 都可以正常入庫及物流都算正常, 但並非第一時間下單或店家發貨慢, 你就有排等, 因為一進入高峰期, 所有都曷多向性的, 連所反應就曷所有物流都慢晒甚至死埋, 跟手就到集運商, 因為客戶的貨到唔到, 自然唔會出, 於是積埋積埋, 都差唔多到晒, 又集中在一起, 貨又多又同時要出, 可能係平時最高客量的幾十倍, 點做?所以大家都要有心理準備, 呢D所謂節慶日, 有排先收到貨.

珍珠宮

tensi819 發表於 17-11-25 02:12

早幾日官集果度無咗4PX,得返中通or順豐咋,4PX fb話暫停 ...
OH~~明白,原來是無左4PX選擇~ 咁祝福佢快D清咁D貨啦~
我就一向用開SF既...........

我說等左廿日,其實係等緊各大貨倉唔好堆積或是來HK時唔好再查咁多車, 咁我先夠膽再淘野啊,唔係等D貨來HK.........HAHA

珍珠宮

畀面勳章

pansy888hk 發表於 17-11-26 00:14
OH~~明白,原來是無左4PX選擇~ 咁祝福佢快D清咁D貨啦~
我就一向用開SF既...........

哦,咁你都忍手忍咗好耐喇喎

我已經又再淘咗了,有三單已簽收入咗倉,仲有三單未到丶簽收丶入倉

珍珠宮

tensi819 發表於 17-11-26 17:42

我已經又再淘咗了,有三單已簽收入咗倉,仲有三單未到丶簽收丶入倉: ...
是呀,都忍左好耐了,昨夜終於出動,雙11後復出, HAHA,不過而家都係攬收中.........
OH~你買咁多野既?

子爵府

tensi819 發表於 17-11-26 17:42

我已經又再淘咗了,有三單已簽收入咗倉,仲有三單未到丶簽收丶入倉: ...

我雙11有1單要發 呢兩日再加單湊多少少 呢兩日拍嘅全部簽收入左庫 今日又加多1單 希望都係咁快

珍珠宮

畀面勳章

pansy888hk 發表於 17-11-26 18:50
是呀,都忍左好耐了,昨夜終於出動,雙11後復出, HAHA,不過而家都係攬收中.........
OH~你 ...

購物車&收藏長期好多嘢

pansy888hk    發表於 17-11-27 20:57

珍珠宮

畀面勳章

peppamo 發表於 17-11-26 20:04
我雙11有1單要發 呢兩日再加單湊多少少 呢兩日拍嘅全部簽收入左庫 今日又加多1單 希望都係咁快
...

係,今次同一日拍6單,4單正常入埋倉,有1單派送咗2日淘寶都未更新,但上網track佢又話4PX已簽,今朝問了淘寶CS佢查完又叫我問4PX,但4PX又話未收無資料叫我叫賣家催快遞,問賣家睇都無睇過,之後我再問快遞,佢又話卸貨後未入倉啫,所以其實問來都無用,頭先見好似終於簽收咗

首頁

尾頁

跳至