自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我同男友都覺得呢段感情好平淡。
我地好似冇共同語言,我的興趣佢唔喜歡,佢的興趣我又唔喜歡。
總覺得心靈上冇交到心,好似冇咩好傾咁
我唔太識表達個種感覺,即係好似正常情侶諗到對方會覺得好sweet, 好想見,但我地見面雖然都係睇下戲,食下飯,但就覺得好悶。
我地long d 左5年,呢個感覺一直都有,其實又係唔係關long d 事?我地大概一到兩個星期見一次左右。
但我有時又諗,好多夫妻結婚後,何嘗唔係你有你忙,我有我精彩。但大家關係如何keep?
我唔明點解好似我地愈走愈遠?定係大家唔肯行出呢一步,去改變?

子爵府

回覆樓主

即係有時,我唔開心,想佢安慰我,但佢就係安慰唔到個個點上。

子爵府

回覆樓主:

將來結婚再遇到個真係有feel 既仲死。分手啦

子爵府

fishfish121 發表於 17-12-4 10:24
將來結婚再遇到個真係有feel 既仲死。分手啦

其實依加我地都仲愛對方。只係唔明點解感覺咁遠

男爵府

好多夫妻結婚之後,是可以有共同目標共同價值觀,而且可以好長久愉快的。重點是要找對人。

伯爵府

其實long d唔係應該見面時更加興奮,更想見到對方咩

心靈交流唔到,見又見唔到,其實分開下可能更好

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:25
點解你有呢個感覺, 但仲覺得係愛?
我同我男友大家興趣都唔一樣, 但冇你呢個感覺...
我同我ex就有你講果種感覺, 最後都係頂唔順分手...

子爵府

你估我唔到 發表於 17-12-4 10:29
點解你有呢個感覺, 但仲覺得係愛?
我同我男友大家興趣都唔一樣, 但冇你呢個感覺...
我同我ex就有你講果種感 ...

因為我地仲想一齊,會掛住對方。但就係心靈上好遠咁

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:31
因為我地仲想一齊,會掛住對方。但就係心靈上好遠咁

心靈上好遠, 係咪覺得對方唔明白你, 唔了解你? 或只係流於表面的理解 (即係鐘意食咩, 鐘意做咩之類表面既野)

有時拍耐左都會冇咁多激情, 如果情況可以試下搞多d一班人既活動, 可以係幾對couples一齊出黎玩, 又或者係你地再加其他單身/coupon mix埋一齊玩....我覺得會開心D同埋冇咁悶.

你話安慰果D, 有時男人同女人思考模式係唔同, 你話佢知你想佢點做, 唔好覺得要講到出黎就冇癮, 你講完, 日後佢識做, 你果陣就有癮。

水晶宮

你#1和#2個post 咁講,根本已經係非常淡薄,可有可無。但突然又話好愛對方,睇你的描述又完全唔係咁樣。

相處感覺如何,愛定唔愛,呢d你要問自己。分咗手,可能有排都會單身,未必有更好的。但繼續落去,如果你講#1係事實,亦等同雞肋,無乜意義。

男爵府

回覆 cuccw 的帖子

係,吾知點解你會好掛住佢,好想見到佢,同佢一齊。我同老公一起超過27年都還有這種感覺!
吾知點解佢在身邊就有種安穩和舒服的感覺。
我想你要好好想想你的將來,
或許他不是你的Mr Right!

子爵府

你估我唔到 發表於 17-12-4 10:37
心靈上好遠, 係咪覺得對方唔明白你, 唔了解你? 或只係流於表面的理解 (即係鐘意食咩, 鐘意做咩之類表面既 ...

yes, 好表面。好似大家共同話題唔多。好悶咁

但又唔係唔愛對方,似結婚超多年個d 夫妻,生活有佢,傾計內容又係d 家務事

公爵府

大富翁 發表於 17-12-4 10:11
總覺得心靈 ...

咁你覺得他有咩優點?

子爵府

Tyasnm 發表於 17-12-4 10:39
回覆 cuccw 的帖子

係,吾知點解你會好掛住佢,好想見到佢,同佢一齊。我同老公一起超過27年都還有這種感 ...

我有呢種感覺。冇見佢會想見佢。同佢一齊好舒服好安心。我自己都覺得自己好奇怪

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

未結婚, 你形容到D關係同樓下看更差唔多, 咁要黎做咩?
結咗婚, 對一世, 人生苦短, 婚姻苦長, 何其苦悶
你若盛開, 蝴蝶便來!

用戶要求終止服務

大富翁 發表於 17-12-4 10:25

唔岩就係唔岩架啦搵到個岩既人係會覺得自己同對方好合拍,呢世都唔會想再搵其他人,望住佢就覺得足夠,呢d就係所謂既soulmate

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

大富翁 發表於 17-12-4 10:11
總覺得心靈 ...

會唔會係相處得耐左,所以有呢種感覺?

不如嘗試搵d大家既共同興趣,例如:行山、跑步等,睇下會唔會有多d共同話題

再唔係,嘗試製造d小驚喜、小浪漫,或者去下旅行尸,提升下大家既感情

既然大家仲愛對方,就唔好輕言放棄,加油

子爵府

katherine.k 發表於 17-12-4 10:42
咁你覺得他有咩優點?

佢有責任心,有計劃,係一個可以依靠的男人。

子爵府

J.c.baby 發表於 17-12-4 10:42
唔岩就係唔岩架啦搵到個岩既人係會覺得自己同對方好合拍,呢世都唔會想再搵其他人,望住佢就覺得足 ...

真係夾唔到嗎?有愛但不是靈魂伴侶

子爵府

ting11741181 發表於 17-12-4 10:42
會唔會係相處得耐左,所以有呢種感覺?

不如嘗試搵d大家既共同興趣,例如:行山、跑步等,睇下會唔會有多 ...

會唔會先解決左,異地呢個問題會好d ?其實只要大家有心,我真心想行落去

首頁

尾頁

跳至