自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

https://www.facebook.com/4motherfather/posts/167364443870306

讀者投稿《封建思想奶奶篇》

*相信呢個奶奶的故事係2017年最爆的故事,除非唔係!*

奶奶有三個仔, 大仔結婚後想生好耐都生唔出小朋友, 我老公排第三(我地有兩個女), 二仔就有個仔。事情發生係我生完細女大約3個月。有一日,奶奶同我講︰我地鄉下呢有D 人無細路哥,佢D 兄弟會將自己生的小朋友送左畀個無得生的。好似將BB送畀阿大伯做女咁,以後就當係大伯個女,***你之後可以再生過***。反正都係送畀自己屋企人,又唔係送出去畀其他唔識的人。

我聽到的第一個反應︰你當我母雞生蛋咁生?我個寶貝黎架!第二個反應︰你呢個大伯娘唔想生仔身材走樣叫人幫你生?(好嬲好嬲,但依然要保持理智)我個下唔識反應,答佢,

我︰吓!你叫二伯送佢個仔畀大伯啦!我個女黎姐 (佢地重男輕女的) (問題︰點解係我?)
奶奶︰二個個個係仔黎架ma (shit! 重嬲!即係我個女就唔值錢,人地個仔就係命根)
我︰咁你叫二伯娘再生個畀大伯囉!(問題︰點解要係我?)
奶︰二伯娘咁大年齡啦!仲生鬼生馬咩!(就黎顛啦我!即係我係母雞嗎?)
我︰我接受唔到囉!而家咩年代呀!我唔會咁做!你睇得電視太多,而家唔會有人咁做!
奶︰我地以前鄉下好多都係咁架啦!阿哥細佬無得生, 就生左送畀佢做仔做女。反正都係自己人,唔會待薄佢。
我︰你鄉下係咁,而唔係鄉下,我唔會咁做。我個寶貝黎架!(全程勁嬲mode)
奶︰如果係bb 未出世前同你講定可能你就會捨得,而家生左,畀你見到佢先講你實唔捨得!(唔係呀化,你仲諗住生左即刻拿走個女唔畀我睇?你真係睇tbb 電視劇睇壞腦!)

我已經個心好痛,好似已經畀人搶走個女咁,好驚好嬲!我心諗無論如何我都唔會送自己的骨肉畀人。就算要左我條命都唔會咁做。就算係女, 都係我的寶貝, 我的心肝,唔好諗住搶走我個女!

當時我真係心跳加速,嬲到出冷汗,我抱住個女要即刻走,離開個到。

行到門口,奶奶又講︰阿邊個個女生左兩個都係仔,點解你生兩個都係女?

真係我今日仲有命係到同大家分享呢個故事,未被氣死都係我命大!

我笑住答︰生仔的quota畀你生晒!同埋生仔生女係睇個男架,你問你個仔點解!哼!

退一步海闊天高? 我話︰退遲一步連命根都無!Totally insane!

退一步海闊天高。

大宅

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

令我諗起周迅個套紅高娘....佢都送左個仔定女俾人養....不過現實生活中竟然有呢種人!

男爵府

回覆樓主:

好難頂

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

生仔女真係無得講...佢地果邊咁想要女 去領養囉

大宅

回覆樓主:

竟然仲有d咁嘅人(思想),你奶奶幾歲呀?80後(歲)呀?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

傳統奶奶,有咁要求,真係唔奇。中國人思想不孝有三,無後為大。。。
做新抱又唔需要咁擔心既,只要自己和老公堅持反對就可以了,冇人可以迫你做一d你唔想做既事既。當佢唱歌吧~

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mercury16 發表於 17-12-12 14:00
竟然仲有d咁嘅人(思想),你奶奶幾歲呀?80後(歲)呀?
我直頭覺得主角奶奶係石器時代周口店出口文物啦…古董黎

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

痴線!

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

比我實鬧爆佢

珍珠宮

JlIl 發表於 17-12-12 13:56
生仔女真係無得講...佢地果邊咁想要女 去領養囉
個大伯都唔急、個奶奶急…
無錯…如果真係鍾意小朋友又無得生應該去領養

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

叫奶奶自己生啦

男爵府

痴線

子爵府

回覆樓主:

成日話鄉下,咁點解要落嚟香港,叫佢死返鄉下囉。

侯爵府

回覆樓主

我有時都驚我奶奶叫我送個仔俾佢個女因為佢個女生唔出

子爵府

回覆樓主:

"好呀,我同老公傾傾先。"

交返個波比老公。 我都費時出面。

伯爵府

痴根, 晨早拍枱反面走人啦!

珍珠宮

mameme 發表於 17-12-12 14:17
痴根, 晨早拍枱反面走人啦!
比我都會咁做

子爵府

回覆樓主:

依d 99老咗無新抱就唔好喊
成日用鄉下鄉下,自己同個大仔攪生個喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

99 呢到香港喎,難道你仲喺廚房燒柴嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至