論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

(有D長)
由我BB出世個日開始我姐姐就黎到我屋企...第一次請姐姐..無咩經驗..覺得姐姐離鄉背井..做佢雇主應該都好好對人...所以無限太多規矩比佢...心中只希望佢搞掟個BB同某通清潔就OK....
姐姐黎頭幾日...就話自己有風濕..夜晚唔掟得水..姐係所有要洗既野都唔可以夜晚做...成日遲起身...我返佐工都未起身...我為佐等佢日頭有精神幫我照顧BB..夜晚一收工就接個BB同我訓..晚晚BB起身2-3次都無叫過佢起過一次身...但都仲起唔到身...慢慢我發覺屋企好DIRTY...問返原來一星期先清潔一次..甚至之後唔提就話唔記得...記性差到同一樣野講半年先記得..食野方面話自己敏感..唔係咩都食得...我地平時食個D佢話唔食得..一定要煮完我地個餐自己再煮..仲要只可以食雞肉..冰鮮都唔得..如果提供唔到就一日到黑提出FOOD ALLOWANCE(仲要係屋企煮埋)...要我地提供天然沐浴露話敏感..當然無理佢...湊BB方面鍚個BB既..但勁懶...唔同BB沖涼...唔同BB擦牙洗面..原因係唔記得...冬天唔BB去公園唔同BB去PLAYROOM..原因係佢好凍...仲成日叫佢做返D野就黑面..基本每日都黑面..等等哩個工人太多野...我都忍佐年半..因為我怕下一個都係賭博...之後發現佢有精經質問題...話我成日害佢...例如電話打黎只聽到長嘟聲話係我故意整佢頭痛...仲有用廚房刀切LEMON膚面..面出現敏感就話係我故意用刀切辣椒辣佢..問題係我全日都無入過廚房...本身想點都完埋約先..但我既家庭已積累太多太多唔開心..之後炒佐佢...佢走個刻..我成個人輕鬆佐...哩個工人請得好失敗...但有趣既係.....佢已經秒速搵到新工...真心替下個雇主擔心..

大宅

回覆樓主:

好變態,佢第一黎香港?

別墅

babyjjj 發表於 18-1-3 15:06
好變態,佢第一黎香港?

男爵府

畀面勳章

炒得好,佢咁做野法,好快又畀下個僱主炒﹗

珍珠宮

alice3937 發表於 18-1-3 14:56
(有D長)
由我BB出世個日開始我姐姐就黎到我屋企...第一次請姐姐..無咩經驗..覺得姐姐離鄉背井..做佢雇主應 ...
印定賓?

你講後面個D.....直情似有妄想咁wor

象牙宮

aptcan 發表於 18-1-3 15:11
炒得好,佢咁做野法,好快又畀下個僱主炒﹗

人家不怕炒, 有一个月 hea 有糧出。
而且不怕沒人要。

除非雇主.... 能提供惡劣的工作表現, 态度, 當工人再申請簽證, 人境處會再 review.

wcpcelia    發表於 18-1-4 10:45
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

mrschocolate 發表於 18-1-3 16:12
印定賓?

你講後面個D.....直情似有妄想咁wor

別墅

333s 發表於 18-1-3 16:43
人家不怕炒, 有一个月 hea 有糧出。
而且不怕沒人要。

我只系覺得新雇主連炒既工人都敢請,好佩服

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

(有D長)
由我BB出世個日開始我姐姐就黎到我屋企...第一次請姐姐..無咩經驗..覺得姐姐離鄉背井..做佢雇主應 ...

你都好忍得,忍佢一年半!

每日唔準時起身,夜晚唔濕得水,日日要食新鮮雞? 我覺得佢係玩嘢囉!

佢係菲律賓,做總統夫人呀!

別墅

細姐姐 發表於 18-1-3 18:04
你都好忍得,忍佢一年半!

每日唔準時起身,夜晚唔濕得水,日日要食新鮮雞? 我覺得佢係玩嘢囉!

一諗起下個萬一對bb唔好就會叫自己忍耐下,加上兩公婆都返工,請個新人都要請假教,不過慶幸自己終於清醒,

男爵府

alice3937 發表於 18-1-3 18:22
一諗起下個萬一對bb唔好就會叫自己忍耐下,加上兩公婆都返工,請個新人都要請假教,不過慶幸自己終於清醒 ...
嘩你真的極品好人。睇完我覺得我姐姐都唔是咁差。

象牙宮

alice3937 發表於 18-1-3 17:13
我只系覺得新雇主連炒既工人都敢請,好佩服

假如炒佢, 又去信入境處, 可能有作用性。
你去信不提工人怎么坏, 更別說啦。

新雇主連炒既工人都敢請,好佩服! 原因:
雇主們心理, 信工人, 多于雇主同胞。同情工人多于同情雇主。

假如我說工人點衰, 點坏, 難道你會信我么?
任何雇主反應必是我對工人很差。工人才會如此。

那些常上网搜索工人衰事, update 工人, 或親身被工人欺, 都會明白其它雇主苦衷…

想更明白外傭, google, u tube 搜索, 各式各樣工人真人真事。由不同雇主提供。
是或非須自己去尋找答案。 方法是: 网上 searching 就是那么簡單。

你工人叫咩名?
曾在那里工作過?
為何那么目中無人?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

寶石宮

2023年兔年勳章

(有D長)

樓主算好彩 佢無學E姐

男爵府

佩服咁耐先炒,又有人肯哽喎,請人時點解會揀佢㗎?將此舖copy一份俾入境未?

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

樓主不如開名啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

填入境處 ID 407E 表格, 順便寫埋終止合約原因, 你可以將你以上POST COPY 出黎 FAX 埋比佢地.
主 賜 平 安

子爵府

回覆樓主:

樓主好慘忍到咁耐已好難,炒得好!個工人似有精神問題

首頁

尾頁

跳至