婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個月來經很少,今個月由2号到宜家未停,應該去睇中醫定西醫呢?诜唔洗等停左先睇……

大宅

appleklw 發表於 18-1-15 22:08
上個月來經很少,今個月由2号到宜家未停,應該去睇中醫定西醫呢?诜唔洗等停左先睇……
...

我又係4號嚟到而家,上個月無嚟tim。好煩啊!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

我1號,5號血崩,8號去急症淨係開止血藥我食,10號去左睇婦科,照到我有瘜肉,但我今日仲未停哂.....你地有無去睇醫生?

大宅

sze811 發表於 18-1-16 12:38
我1號,5號血崩,8號去急症淨係開止血藥我食,10號去左睇婦科,照到我有瘜肉,但我今日仲未停哂.....你地有 ...

未呀

大宅

回覆樓主:

應該睇婦科定係普通科先啦?

複式洋房

回覆 appleklw 的帖子

血崩 ah ! 之前表姐都是血崩 , see 西E give「止血葯」, 食完好一陣 , 轉頭又衰番 , 重好似有好多副作用 ; 后來 see 中E , 睇左好耐都 未断尾

最后表姐個大陸朋友睇果EC 叫食 " 十全大補湯+逍遙散" , 同時做埋艾灸就好快好 。表姐真的好快好番 , 而十重有埋 B , 八個月 la !

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

appleklw 發表於 18-1-16 13:48
應該睇婦科定係普通科先啦?

你流到今日都未止應該去婦科睇下檢查下咩事先應該

大宅

appleklw 發表於 18-1-15 22:08
...

去婦科照下照聲波,子宮有息肉/朱古力瘤都會血崩!

大宅

cacamon 發表於 18-1-16 20:00
去婦科照下照聲波,子宮有息肉/朱古力瘤都會血崩!

好擔心我唯有喺附近診所睇住先, 因為本身睇開個醫生同我住嘅距離都比較遠我又要湊女

大宅

appleklw 發表於 18-1-16 20:46
好擔心我唯有喺附近診所睇住先, 因為本身睇開個醫生同我住嘅距離都比較遠我又要湊女
...

普通醫生未必可以幫你照,最好安排時間睇婦科,始終多同類經驗同有儀器。希望你快啲好番啦!

大宅

cacamon 發表於 18-1-17 08:1科
普通醫生未必可以幫你照,最好安排時間睇婦科,始終多同類經驗同有儀器。希望你快啲好番啦!
...
我未看過專科婦科,是不是診所即時有得照?我看普通科要約去第二度照。

男爵府

sze811 發表於 18-1-16 12:38
我1號,5號血崩,8號去急症淨係開止血藥我食,10號去左睇婦科,照到我有瘜肉,但我今日仲未停哂.....你地有 ...
我上個月25號來了2個幾星期唔停睇了普通科醫生,佢提議我睇婦科,因驚子宮頸有事,但我睇開個婦科要下個月先有得睇。最後成3個幾星期先停,停了M 後幾日同老公愛愛後見血,之後第2日又有少少血,剛BOOK 了後日睇另一個醫生再決定係咪是但搵個快D 有得睇的婦科睇先。

醫生話你有瘜肉,但無講點處理? 你而家係少量血定血崩?

男爵府

20171107 發表於 18-1-17 12:59
我未看過專科婦科,是不是診所即時有得照?我看普通科要約去第二度照。
如果婦科大多有得照,有D 照陰照,有D 照肚皮,如照肚皮就照前要飲大量水,要好急小便先照到。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

jwy2 發表於 18-1-17 14:56
我上個月25號來了2個幾星期唔停睇了普通科醫生,佢提議我睇婦科,因驚子宮頸有事,但我睇開個婦科要下個月 ...

佢開左黃體素比我,食10日,食完幾日血開始慢慢收,今日第8日已收淨水尾近無,食完m離第4,5日返去再照清楚,再睇做唔做手術之類,你呢?

大宅

jwy2 發表於 18-1-17 15:03
如果婦科大多有得照,有D 照陰照,有D 照肚皮,如照肚皮就照前要飲大量水,要好急小便先照到。
...
險照是不是貴過肚皮?險照好像准確的,我係政府係照險超。

男爵府

20171107 發表於 18-1-17 15:36
險照是不是貴過肚皮?險照好像准確的,我係政府係照險超。
我睇開個婦科照肚皮的,所以我未試過照陰超,唔知係咪貴D。其實,近年照果2次,都係政府照,但因想即照,所以先睇私家,但估唔到個期咁爆要等下個月先有得睇。。我等星期五睇多次醫生先再決定點。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

jwy2 發表於 18-1-17 16:09
我睇開個婦科照肚皮的,所以我未試過照陰超,唔知係咪貴D。其實,近年照果2次,都係政府照,但因想即照,所 ...

點解你有得政府照甘好既

大宅

回覆樓主:

今日終於睇左醫生打咗止血針在要食藥, 照咗陰超

男爵府

sze811 發表於 18-1-17 15:05
佢開左黃體素比我,食10日,食完幾日血開始慢慢收,今日第8日已收淨水尾近無,食完m離第4,5日返去再照清 ...
其實我呢幾日都無M,但因做愛後出血同之前來了超過3個月,同平時無M 肚痛,今次就好痛,驚有其他事,所以打算睇多次醫生先。

你今年大約幾歲? 朋友係醫生,其實佢有講過懷疑我提早更年期,因佢話而家D CASE 30尾至40歲已出病徵,佢話如果唔係血崩,照過無事,可以唔洗理。你有血崩,係驚肌瘤或子宮內膜異位,所以CHECK 清楚好D。

男爵府

appleklw 發表於 18-1-17 16:35
今日終於睇左醫生打咗止血針在要食藥, 照咗陰超
醫生有無話係咩原因? 你流好多血? 我見你又要打針又要食藥? 我上2星期睇醫生,我問醫生要唔要止血先,醫生唔建議我食藥,所以無比藥我呀

首頁

尾頁

跳至