自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔科科都冇問題,唯獨中文(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
已經多看故事書丶多認字丶更加會同佢做閱讀理解練習,但係
大家有咩好方法?

子爵府

vivien918 發表於 18-1-24 14:20
仔仔科科都冇問題,唯獨中文(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
已經多看故事 ...

睇多d書吾代表識到字,我大仔熱愛睇書係瘋狂嗰隻,手冊俾老師寫上堂掛住台底睇課外書,佢中文係吾識寫出嚟,

男爵府

vivien918 發表於 18-1-24 14:20
已經多看故事 ...

小朋友幾大?

男爵府

Phyllisyam 發表於 18-1-24 17:32
小朋友幾大?

小一

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

中文多睇書真是唔代表識寫返出來,還要識解字,成語,句式運用,真是唔易

伯爵府

BK Milk勳章

我不會其他方法,只有買習題她自己做,so far ok

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主

小一女,同樣中文最弱
中文除左認字外
理解也很重要
所以有時低分是理解不足
所以要看佢問題所在再看如何幫佢地

wcpcelia    發表於 18-1-25 14:59

公爵府

我個女好鍾意睇漫畫,
不過唔好學呀,
佢寫作真係寫到好似漫畫咁
係一啲幫助都無架
所以睇啲真係文學既書

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔係單單認到每隻字就OK, 係要明白個詞語

例如: 無奈, 折斷, 等等

係要明白詞語既意思

識得多詞語, 自然係閱讀理解, 作句子等等, 有進步

最重要既當然係, 多閱讀, 中文自然會進步

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好高深既問題

由小一攪到個女升中一,各樣正路既野我都做哂,中文科仍然低迷
總有離別的時候

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我小朋友小一時中文考試只得3x分,佢認字冇問題,只係寫字慢及默字差,理解亦差,也不懂作答題目。從此教懂他作答題目,閱讀理解圈出詞語,重點,造句要有時,地,人及事,現在小三已經有7x分。雖然不能與8x, 9x分的人去比,但我已覺得他進步了很多。

男爵府

py84ko 發表於 18-1-24 18:15
我小朋友小一時中文考試只得3x分,佢認字冇問題,只係寫字慢及默字差,理解亦差,也不懂作答題目。從此教懂 ...

你小朋友好叻呀!

子爵府

回覆樓主:

我小朋友都係小一,又係中文差啲,主要錯閱讀理解搵詞語配新句子,及重組句子!

侯爵府

cherrieleung722 發表於 18-1-24 19:29
我小朋友都係小一,又係中文差啲,主要錯閱讀理解搵詞語配新句子,及重組句子!
...

我女小一,就係閲讀理解搵詞語配新句子,無次做得啱,求其塞個詞語落去,我叫佢讀一次就知道唔通順,擦咗再做又係亂咁填,嘔血!

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

回覆樓主

我覺得最緊要系多問多睇多寫。能做到以上幾點一定冇問題。我仔P1,中文90以上,幼稚園開始很喜歡問,寫,睇故事書,電視D字出咁快,佢可以沒有錯漏寫翻出來問我點解。父母要不厭其煩同佢解釋很重要

子爵府

回覆樓主:

學嘢先

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

vivien918 發表於 18-1-24 18:26
你小朋友好叻呀!

謝謝誇獎,他本身怕多字的文章,字多便冇心機去睇,所以上了三年級,我改變了佢溫書模式,就是每日也朗讀課文內容及詞語一次,包括中文,英文及常識,佢見到自己成績有進步,便自自然然好積極每天咁做,風雨不改,因為佢真的見到成效。

男爵府

stopBB 發表於 18-1-24 20:06
我覺得最緊要系多問多睇多寫。能做到以上幾點一定冇問題。我仔P1,中文90以上,幼稚園開始很喜歡問,寫,睇 ...

我諗你個仔呢D係天生好學同吸收能力好,我個仔都係p.1,中文科嘅弱項同以上JM仔女一樣,閲讀理解找詞語填新句係最差,重組句子尚可,測考好彩都叫勉強合格,但知道真係好多同學仔都唔合格

男爵府

Phyllisyam 發表於 18-1-24 21:56
我諗你個仔呢D係天生好學同吸收能力好,我個仔都係p.1,中文科嘅弱項同以上JM仔女一樣,閲讀理解找詞語填 ...

小朋友面對學習很怕枯燥無味,如是這樣很容易失去興趣。我自己就會同小朋友一起學習代入角色同扮演,生動教學,佢很喜歡

公爵府

回覆樓主:

我仔又係小一中文最弱,因為理解力差,重組句子冇concept,學校經常突擊小測,我都唔知佢教左咩,冇得溫習經常唔合格,但默書又從來唔使我同佢溫都90幾分
英文grammar我好似補習班咁教佢就ok,英文閱讀我讀問返佢中文就講得出大約意思,讀中文故事就聽唔明,明明屋企由細到大都講中文為主

首頁

尾頁

跳至