自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

本人早前處理家事,沒有任何殯儀知識,係衰親戚介紹下,用了一個食水幾深既顧問,支付了高昂費用
後來,好彩遇上一位好心人幫我安排,才可以順利完成,故希望能把經驗分享,把之前所學到的和搜集得的有用資料分享,不論是傳統習俗還是殯儀程序,現在都有一定認識同了解,若果大家有疑問,可以隨便問,希望可以幫到有緣人
多謝Cibewong 提醒,我現在講下我既經歷!

我家人最初走的時候,真係好徬徨,連要做乜都唔知,只係知道要整死亡証,但去邊度整都唔知,有咩野傳統習俗都唔知,乜都唔識既情況下,當然問下其他親戚,之後有個親戚話識得人,可以一條龍幫我地搞,咁我諗住應該放心啦..........

呢位親戚又介紹咗一位殯儀顧問,呢位顧問最初都好正常,帶我去唔同殯儀館睇靈堂同話我知要做d乜,之後帶我去落訂,最初話一條龍服務,會包晒所有野,點知俾咗一半,30000大元訂金,原來有超多隠藏收費,樣樣野都係錢,我係卜最細個隻靈堂,到最後計條數竟然話要十萬蚊先可以埋單,後來先知阿媽有個朋友係做殯儀,同佢講完,佢話最多只係五萬蚊就可以搞掂,好彩佢好好人,話幫我地處理同對方傾,對方話買咗棺木同卜咗最細禮堂,差唔多用晒啲錢,之後我都唔用佢地,靠我媽個朋友幫手,先可以順利完成,仲教咗我好多習俗儀式
例如:屋企有咩事唔做得要配合呀? 頭七要點拜祭呀? 紙扎要燒咩野呀?....等等

慶幸係佢冇收我地錢,但我屋企都覺得唔好意思,俾咗封大利是佢多謝佢。

侯爵府

ccf2001 發表於 18-1-28 15:47
本人早前處理家事,沒有任何殯儀知識,係衰親戚介紹下,用了一個食水幾深既顧問,支付了高昂費用
後來,好 ...

咁不如你自己講下你的分享先,有咩要注意。

emt1314    發表於 18-1-28 16:20

伯爵府

回覆樓主

留毛等分享
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

留毛學嘢

侯爵府

回覆樓主:

要知收費如何??

我家第一次幫祖父造2x萬紅磡
到第二次幫祖母造1x萬九龍
只是地方不同已經覺得價錢好大分別
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

Huuu 發表於 18-1-28 16:16
要知收費如何??

嘩,要咁貴㗎。

大宅

回覆樓主

你地租大禮堂買好多野燒?棺木好貴?如普通的幾萬蚊應該都搞得到了(利申:我先生做殯儀業)

公爵府

Huuu 發表於 18-1-28 16:16
要知收費如何??

請問總共做幾多次法事?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

2024年龍年勳章

我家父前年過身, 在萬國的東華三院完成了整個事情, 一條龍., 收費透明.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

家父過身 我地冇搵任何顧問,而係自己走去紅磡搵間殯儀館搞,收費清晰,雖然我地揀左宗教儀式進行,但都冇樓上JM搞得咁貴;娘親話用左三萬幾(當然揀用靚棺木架話,淨係棺木都唔止三萬)

複式洋房

Rita 發表於 18-1-28 16:28
我家父前年過身, 在萬國的東華三院完成了整個事情, 一條龍., 收費透明.
東華我問過,佢啲收費話係透明,但其實食水超級深囉

大宅

kwanho409 發表於 18-1-28 16:24
你地租大禮堂買好多野燒?棺木好貴?如普通的幾萬蚊應該都搞得到了(利申:我先生做殯儀業)
...

其實真係豐儉由人,可以萬幾元院出,甚至幾萬元都可以好得體,我爺10幾年前死唔識人要10幾萬,我嫲死搵我老公搞幾萬就可以,做既野一模一樣,就算收街客都係做幾萬,除非個客要大禮堂,貴棺木
利申:我老公都係做殯儀業

複式洋房

丫雅 發表於 18-1-28 16:28
家父過身 我地冇搵任何顧問,而係自己走去紅磡搵間殯儀館搞,收費清晰,雖然我地揀左宗教儀式進行,但都冇樓上J ...
師姐,咁你屋企好好彩

公爵府

kwanho409 發表於 18-1-28 16:24
...

最近有親人離開、價錢完全睇用料,例如:
棺木、
被、
衣物、
殯儀車種類、
工作人員、
衣紙、
祭品、
法事。

未計租堂及山地都可以已經係天價
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

複式洋房

iamrainbow 發表於 18-1-28 16:31
其實真係豐儉由人,可以萬幾元院出,甚至幾萬元都可以好得體,我爺10幾年前死唔識人要10幾萬,我嫲死搵我 ...
我都覺得遇上好人,後來幫我個位朋友話,如果佢做的話,大約35000真係可以一條龍,所以有時真係睇彩數。

男爵府

熱血勳章

回覆樓主

等樓主分享

複式洋房

avril19 發表於 18-1-28 16:35
等樓主分享
己分享

複式洋房

cibewong 發表於 18-1-28 15:54
咁不如你自己講下你的分享先,有咩要注意。
己分享,多謝你提醒

侯爵府

2018復活節勳章

ccf2001 發表於 18-1-28 15:47
後來,好 ...

我上年搞殯儀時都試過呀,都係有人介紹出面嘅agent, 初時覺得應該都係呢個價喇。

後來我嫂嫂識人,同一禮堂,同一材料嘅棺木,係唔同道士 (Agent話如果用我爸爸鄉下嘅道士會貴一萬)仲可以用我爸爸鄉下嘅道士,收費仲平過Agent,最少平咗5-6萬呀。

複式洋房

淘寶 發表於 18-1-28 16:38
我上年搞殯儀時都試過呀,都係有人介紹出面嘅agent, 初時覺得應該都係呢個價喇。

後來我嫂嫂識人,同一禮 ...
所以我好想將經驗分享俾人,可以幫下人,起碼唔洗俾人呃先

首頁
12345...10

尾頁

跳至