在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

3x嵗,女女今年升小一。做咗同一industry差唔多十年,中間轉過三間公司。呢行人工比較於其它行業同一類工作一向偏低,並且感覺再向上有難度(現公司階級觀念嚴重,要升都不易)。好處係大部分時間可準時收工。一直有想法趁仲未算年紀大跳出呢一行,上個月嘗試搵工,主要都通過agent,見左4份,一間公營機構,三間大公司。現在有一間唔係最心儀出咗offer,俾到我expect 人工,title都升咗,呢份本身請contract,因我同agent講不想做contract,最終間公司肯俾perm offer 我。琴日應承咗accept offer。但現在又好忐忑,新工一定忙過現在,唔知使唔使經常ot,公司距離都遠咗,又未知裏面環境係點,人事複唔複雜。但如果轉咗,人工同title都升,之後出路應會好過現在份工。我知我最後都會轉,但現在真係無咩開心既感覺,仲有d掙扎

象牙宮

tung_yuen 發表於 18-2-2 10:48
3x嵗,女女今年升小一。做咗同一industry差唔多十年,中間轉過三間公司。呢行人工比較於其它行業同一類工作 ...

新工一定忙過現在,唔知使唔使經常ot,公司距離都遠咗
又未知裏面環境係點,
人事複唔複雜。
但如果轉咗,人工同title都升,之後出路應會好過現在份工。
我知我最後都會轉,但現在真係無咩開心既感覺,仲有d掙扎

公司距離都遠咗 : 見工時, 你知了。

工作忙, 人事 : 不知數。
人工, title 升了.... 己經為未來鋪路。还不夠?
好好做。多學新事件。學到的都是自己的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 333s 的帖子

多謝你既鼓勵!道理我都明,也知這可能係好機會。但跳出comfortable zone真係做起來無講起來甘易。
現在不斷説服自己無論幾辛苦都要堅持兩年,提升自己,鋪定路。(但都希望無想像中辛苦)

wcpcelia    發表於 18-2-3 17:55
lamdou    發表於 18-2-2 14:33

子爵府

tung_yuen 發表於 18-2-2 10:48
3x嵗,女女今年升小一。做咗同一industry差唔多十年,中間轉過三間公司。呢行人工比較於其它行業同一類工作 ...

加油,要離開comfort zone 一定會有D忐忑,為了更好既將來,勇往直前呀

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆 草苺朱古力 的帖子

係呀,如果係contract我唔會accept offer

大宅

回覆 kwanlam0823 的帖子

多謝鼓勵,我會加油努力!

大宅

回覆 iriswy 的帖子

多謝哂!呢一個月要調整情緒,準備迎接挑戰!

別墅

回覆樓主

樓主加油,應該很快便可適應

請問能 share agent 資料給我嗎? 我也正在找工作

大宅

回覆 Kerrywws 的帖子

我經 Michxxl Pxgx,send cv 後就有agent搵我

別墅

tung_yuen 發表於 18-2-4 10:39
回覆 Kerrywws 的帖子

我經 Michxxl Pxgx,send cv 後就有agent搵我

Thx thx

男爵府

同你好似又係3x, 女女來黎升小一, 我都有諗唔做野,
可能陪個女上左小一上學期先再出番來搵野做.......

大宅

回覆 catlee324 的帖子

我做IT,呢行係唔可以停下來唔做野,除非想轉行。我呢排都成日諗40嵗后個腦唔夠快,要轉行可以轉邊行

男爵府

回覆 tung_yuen 的帖子

我做開文職 無諗咁多......應該唔求人工高的話 點都搵到掛
我想等個女適應左上小學的步伐再打算囉.... 出來做野都十幾年....未停過依家選擇呢個時候 係我覺得最適合.... 希望由暑假開始 等阿女更有安全感..... 更易適應

大宅

回覆 catlee324 的帖子

好羡慕做文職的媽媽,肯降人工,搵到工的機會都大d。我呢行如果停一段時間唔做,好難做返本行,轉行都難,因無經驗。唯有繼續搏殺,直到無市場價值

洋房

catlee324 發表於 18-2-5 16:24
同你好似又係3x, 女女來黎升小一, 我都有諗唔做野,
可能陪個女上左小一上學期先再出番來搵野做....... ...

上小ㄧ係好重要嘅ㄧ年, 尤其開學初期, 小孩和家長身心都要好大嘅調整和適應, 爸媽在身邊嘅支持和協助很重要, 所以要盡量早些收工, 可以停下職就更好, 但要預之後難揾好工。

無論在職或全職媽媽, 記著有質素嘅親子相處時光最重要, 陪伴和支持小孩重要階段成長, 大家一齊加油, 互勉之!

男爵府

回覆 hello2018 的帖子

謝謝回覆, 都會擔心日後未必搵番人工好/福利好的工但權衡過一切 覺得呢個安排係值得的........

男爵府

回覆 tung_yuen 的帖子

不要去羨慕啦 我都唔係有強大經濟BACK UP......將來都要搵野做始終多左個小朋友要兼顧 開支多左我都唔會唔做野 不過思前想後 升小可以倍伴到小朋友
佢地會安心D 加上現時星期一至五都係去99家食飯再回家 如升小都係咁安排 到時大人小朋友都會更覺唔夠時間用 會更多情緒......所以先會有咁安排.....

希望小朋友適應小學生活 到時會搵一份可以彈性D的工作.....以便接送

洋房

catlee324 發表於 18-2-7 11:29
回覆 hello2018 的帖子

謝謝回覆, 都會擔心日後未必搵番人工好/福利好的工但權衡過一切 覺得呢個安排係值 ...

恭喜晒! 呢個決定唔容易, 好好享受下親子樂趣!

我以前有去幼稚園做小ㄧ小二分享, 經驗之談交流下, 因為K3至小ㄧ都需要很大力度配合和適應, 尤其是happy school幼稚園升上私校或津校(我兩子女升上不同小學), 上左正軌之後會好(emoji)順, 有興趣再交流下。

首頁

尾頁

跳至