自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

咁就唔好亂講佢紀錄良好啦!
算九巴高層講大話嗎?
而且係佢當日最後一轉車,趕收工都唔好攪出人命呀

九巴證實涉事司機2014年涉及另一宗交通意外

香港電台-港聞
49 分鐘前

大埔公路昨晚發生嚴重交通意外,一輛雙層九巴翻側,造成18人死亡、超過60人受傷。
司機涉嫌危險駕駛導致他人死亡,及危險駕駛導致他人嚴重受傷被捕,正被扣查。

九巴說,這名司機在2014年入職,他在同年8月,涉及一宗交通意外,今次出事時,是他昨日最後一轉車。

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E4%B9%9D%E5%B7%B4%E8%AD%89%E5%AF%A6%E6%B6%89%E4%BA%8B%E5%8F%B8%E6%A9%9F2014%E5%B9%B4%E6%B6%89%E5%8F%8A%E5%8F%A6-%E5%AE%97%E4%BA%A4%E9%80%9A%E6%84%8F%E5%A4%96-172805294.html

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

琥珀宮

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主

其實傳媒都起到佢前科
點解九巴一開始就話佢紀錄良好啊?
佢地唔係仲易check到咩?

珍珠宮

熱血金章

sfuhsg 發表於 18-2-11 02:35
其實傳媒都起到佢前科
點解九巴一開始就話佢紀錄良好啊?
佢地唔係仲易check到咩?

邊個啱呢?
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

回覆樓主:

咁都得?

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

Conybrownbb 發表於 18-2-11 02:39
咁都得?

司機有前科,有當年新聞做證:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20140803/18820439

wcpcelia    發表於 18-2-12 16:05

伯爵府

唔知上次個單, 個三個乘客 出事前有冇向司機無禮投訴, 導致司機情勢失控揸快車呢?

有人話今次大埔意外, 係因為有乘客無禮, 係又鬧唔係又鬧, 所以司機太嬲先揸快車, 兇手係個位乘客先岩喎

男爵府

SUMMER581 發表於 18-2-11 03:18
唔知上次個單, 個三個乘客 出事前有冇向司機無禮投訴, 導致司機情勢失控揸快車呢?
咁嘅歪理都講得出?唔通我俾人激嬲就可以喺馬路上瘋狂駕駛,之後同警察講話係激嬲我那個人唔啱?人有情緒我明白,但係身為巴士司機,有責任保障全部乘客嘅安全同埋馬路嘅安全。

子爵府

回覆樓主

最多判十年?

子爵府

子爵府

Panda366 發表於 18-2-11 03:27
咁嘅歪理都講得出?唔通我俾人激嬲就可以喺馬路上瘋狂駕駛,之後同警察講話係激嬲我那個人唔啱?人有情緒我 ...

伯爵府

Eq咁低唔好做服務業,唔好做司機害死19條人命囉!講緊佢揸住部大巴高速掟彎喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係o咀,eq低就唔應該做服務性行業,琴日架車話差唔多滿座,成車人性命喺佢手 ,
比乘客鬧大不了停車唔行報警救助,
call上總部搵支援,而唔係搵其他乘客性命去發洩,
新聞話段路係落斜,都唔收油,到巴士站位置就翻左,
巴士站候車嘅乘客都出事,仲有,睇新聞,個司機自己落車後都唔去救乘客,
又點解呢? 因為太驚?
身為司機無做司機嘅負責,仲有人為佢護航,真係諗唔明,
乘客錯,司機更錯,
九巴亦錯,之前已經有不小心駕駛前科,仲請佢揸,

題外話,發覺多左唔少新司機,坐車時都成日感覺chok chok下,乘客好易被chok跌,
掟彎都唔係好收油,有時都覺得好危險

公爵府

太嬲就可以揸快車來發洩情緒?
太嬲可以原車去返總站放低班人之後辭職,而唔係攬炒。

伯爵府

MsBusy 發表於 18-2-11 04:39
真係o咀,eq低就唔應該做服務性行業,琴日架車話差唔多滿座,成車人性命喺佢手 ,
比乘客鬧大不了停車唔行 ...

如果佢幫手救人,都仲算佢有少少良心,但可惜唔係囉!
難為有咁多jm幫佢講說話,因為乘客野蠻呀 好無理呀,喂! 係佢一個巴士司機遇到呀,以香港係投訴之都為計,大把巴士司機都會遇到野蠻客啦,但人地唔會好似佢咁唔專業

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

司機肯定罪無可恕,俾人鬧就發顛不是藉口,EQ差其實真係危險人物,做司機發起顛嚟飛車,如果做肉類分割咪斬人?
九巴管理也有罪,司機有前科根本不應再聘用,另外根本不應設有兼職車長,一來不是日日揸路情況和車性能都未必掌握得最好,而且兼職你怎知道他其餘時間有足夠休息?請唔到人唔係借口,加人工加到有合資格人肯做為止。
電視上見九巴管理層鞠躬致歉,如果他們是負責人的話,應該即炒兼取消長俸/公司自願供款退休金。
所有公共機構應該好似地鉄咁,有失誤要罰款,今次罰佢幾佰億,以後就唔敢再莽顧乘客安全。
政府也應檢討一下,規定九巴聘請車長要評估心理質素,不能用兼職,如司機有交通意外前科,不准再任職任何駕駛工作,甚至永久取消駕駛執照,以免累及其他道路使用者。

大宅

BK Milk勳章

SUMMER581 發表於 18-2-11 09:00
如果佢幫手救人,都仲算佢有少少良心,但可惜唔係囉!
難為有咁多jm幫佢講說話,因為乘客野蠻呀 好無理呀, ...

報紙話條PK出事後,唔即時救人,仲玩WhatsApp!
人神共憤

珍珠宮

每個職業都有佢個操手, 同埋最基本的良知同common sense, 咁唔通有人當街鬧警察就可以開槍打佢? 鬧醫生就專登醫死你?巴士司機手握住咁多條人名, 應該要識控制自己eq, 有不滿咪埋站時同總站上司或同事講囉。。。

我覺得呢條友心浮氣燥,揸巴士純粹滿足自己鍾意巴士的意願, 唔係想服務市民, 上次已經衰左一次, 唔知九巴唔夠司機用定點, 要用返佢, 好啦今次又整多單大鑊野, 九巴如果唔話佢紀錄良好, 大家一定矛頭指去九巴公司方面, 但佢低估左我地起人底能力, 今次意外九巴公司責無旁貸!

子爵府

回覆樓主

高層都係靠下面比料

唔通高層自己埋電腦check
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

首頁

尾頁

跳至