親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

我地到曼谷當日,司機遲到。打咗好多個電話至搵到泰國當地聯絡人,話司機到左,叫我等多陣。結果兩個老人家四個大人三個小朋友就呆等左成個鐘!因為佢話就到又唔敢走開。
我地都無怪佢只想快快去酒店就算,點知塞車!
去到酒店已好夜,想快快check-in去食飯!點知個司機問我地拎錢,話未夠車錢,明明我有invoice 同receipt 俾佢睇,佢屈我要俾錢同tips!火都嚟,帶住老人家小朋友企响度等你咁耐你問我拎tips?
個司機又係咁俾佢個電話我聽,對方一開聲就用廣東話話我唔俾錢,唔知邊個嚟!係咁罵,我叫佢查清楚先。
我終於打到電話俾個香港負責人佢話佢唔知乜事要查下。
我解釋完佢就話再覆我。係咁阻住我地check-in!! 勁打電話嚟煩,又攪左一大輪,香港嗰邊終於打電話嚟,大家都話對方溝通有問題,泰國話香港無通知泰國所以攪錯,香港就話通知左泰國可能攪錯左。咁關個客咩事先?

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

第二日仲包左車市內玩一日。點知,包車當日仲嬲!

1)同一個司機又遲到!又遲一個鐘!!

2)司機唔識路,連大商場邊度上落車佢都唔知!攪到我地成日要等佢!最慘係完全溝通唔到。

3)呢間包車返酒店之前要同佢去入油即刻俾返油錢佢,個司機又係唔識路,攪左好耐!好彩我地睇住佢入幾錢油,佢好唔老實!想呃錢!去食飯佢又講大話話停車場要收錢!好彩我一早同食飯間酒店講好左,根本有三小時free parking!!

4)最過份個司機場成日一路揸車一路玩電話!佢又唔識英文,叫佢專心楂車又聽唔明。根本完全溝通唔到。我book車時佢明明話啲司機係識英文我至book,根本基本英文都唔識!

5)個司機等的時候又食煙,所以佢同成架車都係煙味!好臭!

6)Book車時佢whatsapp相我睇係內外都白色的乾淨新款十人車。但係三次都嚟架超殘超舊的十人車,位又窄又臭,完全唔係佢俾相架車!

7)最最最最嬲係返香港去機場當日,個司機又遲到,係另一個司機嚟。我打電話問泰國負責人,我明明book 2點,我早一日至再confirm ,我咪send返whatsapp對話佢睇,香港係同我confirm 2:00pm但泰國負責人夠膽send 返張invoice話我係約左3點。我叫佢問香港負責人唔好同我argue 佢至立即聯絡個司機叫佢過嚟,我們响lobby等左成個鐘!真係超受氣!
好彩我預多左時間去機場咋!個司機又係一路揸車一路講電話,仲拎本薄仔出嚟寫字!

我有搵返佢哋香港同泰國負責人講返d問題,佢哋淨係識覆一句唔好意思就算!

呢間包車係我用過最差㗎!
只可以講facebook個名係S字頭!S##泰##車###

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

有圖有真相

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-3-1 13:28
有圖有真相

請pm我邊間公司,
以免中伏

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 13:11
第二日仲包左車市內玩一日。點知,包車當日仲嬲!

1)同一個司機又遲到!又遲一個鐘!!

其實你係咪一早畀晒所有包車嘅錢?

如果第一日已經咁鬼亂我就唔會繼續用佢包車之後嘅日子。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 18-3-1 14:26
其實你係咪一早畀晒所有包車嘅錢?

如果第一日已經咁鬼亂我就唔會繼續用佢包車之後嘅日子。。。

係啊,因為俾曬錢所以忍住,到最後一日我忍不住同個負責人講你地咁過份㗎。兩邊無溝通。
泰國負責人話正常响香港俾deposit ,分三日俾尾數司機。但香港同我聯絡的負責人係叫我三條數一齊入

因為我地兩個老人家,三個小朋友,包車都係想方便,希望呢度唔好有人會遇到呢d

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 14:35
係啊,因為俾曬錢所以忍住,到最後一日我忍不住同個負責人講你地咁過份㗎。兩邊無溝通。
泰國負責人話正常 ...

我自己聖誕節兩條友都有包車。。。

喺Facebook聯絡好唔使俾錢喎。。。當然去到就即刻聯絡啦。。又聯絡好聽日出車嘅司機同埋車牌號碼。。玩晒全日先至俾錢。。我有比多幾百匹佢㗎tips。。。因為我覺得佢服務得好又早到酒店來接我哋。。而且係識英文。。

如果要吡啶錢先我真係未必會包車。。因為好多間問過都唔使俾定錢先
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 18-3-1 14:38

喺Facebook聯絡好唔使俾錢喎。。。當然去到就即刻聯絡啦。。又聯絡好 ...

請問你可以話我知你用邊間?
我呢幾日睇Facebook d group分享,又係話到時至俾錢我好蠢

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 14:39
請問你可以話我知你用邊間?
我呢幾日睇Facebook d group分享,又係話到時至俾錢我好蠢 ...

我就係坐呢架車落真係好新淨㗎。。。

其實我都係呢度嘅jm介紹。。。才第一次幫襯
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 18-3-1 14:38

喺Facebook聯絡好唔使俾錢喎。。。當然去到就即刻聯絡啦。。又聯絡好 ...

請pm我邊間

大宅

Ashleycorina 發表於 18-3-1 13:28
有圖有真相
pls pm to me, 我準備 book 暑假, 謝謝

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 18-3-1 14:42
我就係坐呢架車落真係好新淨㗎。。。

其實我都係呢度嘅jm介紹。。。才第一次幫襯

佢俾相我睇都係呢架,點知就三架都唔係
唔該你啊,我地會再去,會試呢間。

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 15:07
佢俾相我睇都係呢架,點知就三架都唔係
唔該你啊,我地會再去,會試呢間。
...

我哋嚟到就係呢架車。。。其中一日包車去動物園就加埋另外兩個朋友。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 18-3-1 15:10
我哋嚟到就係呢架車。。。其中一日包車去動物園就加埋另外兩個朋友。。。

個車頂好fancy

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 15:11
個車頂好fancy

我都驚佢唔係比圖裏便嘅車我㗎。。。我問咗佢幾次問佢新吾新淨,冷氣足吾足。。。佢話保證夠凍
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 18-3-1 15:13
我都驚佢唔係比圖裏便嘅車我㗎。。。我問咗佢幾次問佢新吾新淨,冷氣足吾足。。。佢話保證夠凍
...

介意講幾錢?
我個機場接送$300一次,來回$600
市内包車$650十小時,另俾油費,toll fee同parking

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 18:05
介意講幾錢?
市内包車$650十小時,另俾油費,toll fee同parking

我呢架呢10人Van就包10個小時。。。3500bht,唔使另外再比油錢,toll fee。。。總之一條數囉。。。你兩個人又係咁多錢10個人坐又係咁多錢

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 18:05
介意講幾錢?

23/12 10 hours (2 hotel pickup + safari world + chocolate village--> back to Night market)

4person by Van (10hour)bht3500.

1)Bangkok city hotel (pickup)
2)hilton sukhumvit bangkok(pickup)

3. safari world
4. Chocolate village
5. Back to Train night market , then finish

我嗰日就係安排呢個行程。。。我唔知算唔算係市區市內。。佢未到九點就嚟到酒店接我。。我話未食完早餐佢就喺樓下等我。。差唔多夜晚8才送到我們去火車夜市。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

王國教室勳章

seaheart88 發表於 18-3-1 18:09
23/12 10 hours (2 hotel pickup + safari world + chocolate village--> back to Night market)

4person ...

咁你個好好同扺!因為safari world 同market 佢地唔計市內要再另加錢地。

瑪瑙宮

大廚勳章

Ashleycorina 發表於 18-3-1 18:11
咁你個好好同扺!因為safari world 同market 佢地唔計市內要再另加錢地。

如果機場來回我就嫌佢貴所以冇book到

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至