自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

其實我屋企部desktop 壞咗
諗緊轉唔轉買notebook

我在家會長時間上網和睇劇
咁多年嚟我都是用 desktop

但我啲朋友同同事
屋企也是用 notebook, 話方便
佢哋也只是在家用
仲好奇怪我仲用 desktop

但我覺得用notebook 會"叔"起背脊
啲字又較細
又較貴

子爵府

回覆樓主:

屋企部電腦長期無用lu,而家用手機

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

147741 發表於 18-3-10 09:03

我以前都喺用desktop好多年,因覺得太多電線又好多舊嘢(如機身, keyboard, mouse), 好易積塵,再加上部機放喺我睡房,有時夜晚做嘢又會騷擾身邊人瞓覺!

見laptop 方便,可以移動任何位置做嘢,又冇電線纏住,我用15.6”mon 主要在家用,用laptop都用咗10多年喇!

男爵府

回覆樓主

老公用desktop 上網買波買馬,做公司嘢!
阿囡用notebook 打機上網做功課!
我用手機上網打機睇BK!
我同老公都各自有notebook ,佢返公會帶notebook 而我果部幾年都冇開過
我覺得要換機就買notebook 方便用又慳位!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我屋企無用desktop十幾年,只用laptop,而家laptop都少用,用手機、tablet多

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

desktop

子爵府

回覆樓主

MacBook
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

珍珠宮

notebook. 無用desktop過十年.

侯爵府

回覆樓主

我有desktop同notebook
desktop駁落電視,主要用來煲劇,因mon夠大
notebook用來做私人野,上網買野

珊瑚宮

回覆樓主:

工作 & dl我一定用desktop, 怕線咪用無線mouse, keyboard。
不過唔否認, notebook真係方便。

男爵府

大mon laptop

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

回覆樓主

Desktop 同notebook 都常用
Desktop 效能勁啲
方便在家工作
Notebook 返學用,輕便為主

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

147741 發表於 18-3-10 09:03

我鐘意desktop

大宅

親子王國15週年勳章

一定desktop

珍珠宮

回覆樓主:

亞女用 notebook做功課,亞仔好多時用desktop打機及做功課。有啲網頁在手機係睇唔倒,都要用desktop上網睇。

公爵府

回覆樓主

兩樣屋企都有,但都無咩用。上年買咗mac book 後,日日都開嚟上下網,做下嘢。

男爵府

回覆樓主

我反而唔鍾意用notebook, 壞左之後已經買返部desktop!

珍珠宮

15週年勳章

laptop mon 細,唔多like, desktop 用緊24寸mon,
desktop 有野壞自己都識下整/換, laptop不曉

大宅

鐘意desktop, 大mon

首頁

尾頁

跳至