自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

慎防小朋友玩硼砂鬼口水

曾在幾年前風靡外國甚至香港的「鬼口水」(Slime)強勢回歸!在內地稱為「水晶泥」或「史萊姆」(Slime的音譯)的鬼口水,近日在多個省市的小學生之間興起,但這款閃亮軟糯的玩具含有致命化學物質「硼砂」,實際相當危險,廣州及江蘇近日已有3名兒童因誤食而中毒嘔吐,媒體紛紛發聲要求當局杜絕有毒玩具流入市場,各地警方亦提醒家長警惕子女有否玩鬼口水,個別地方工商部門則清查市面相關產品(1),要求停售。在本港,鬼口水亦是現時不少中小學生的大熱玩物,而大部分產品均未有標明成分,安全成疑。

內地傳媒報道,鬼口水主要是用硼砂混入膠水,再加上一些顏料、閃粉和小飾物等製作而成,而且容易購買、價錢便宜,令不少小學生趨之若鶩。報道提到,在廣州、東莞、江蘇宿遷及河南鄭州等地,一些小學附近的文具店或小賣店均在當眼位置出售鬼口水及其材料,其中硼砂水(2)最平售5(人民幣,下同);材料包售1040元,硼砂每袋4元,鬼口水(3)每個售約2元,惟大部分都沒有標明生產廠家等資料。

包裝繽紛
兒童誤以為可飲
報道又指,有硼砂水以造型可愛的瓶子包裝,而且水色繽紛,雖然包裝標示了「請勿食用」,但不少低年級的小學生看不懂包裝上的文字,認為這些硼砂水可以飲用。有傳媒報道,廣州一對分別為8歲及1歲的姊弟,本月12日誤用裝過硼砂水的杯後,姊姊先後嘔吐十多次,弟弟亦嘔吐多次,而有關硼砂水是姊姊在學校附近文具店購買。
此外,小學生亦普遍不清楚硼砂有毒,宿遷一名12歲小六男童小奇,本月9日在校內與同學玩耍時,遭對方將一些狀似白糖的硼砂塞進口內,之後感到肚痛兼嘔吐不止,送入宿遷市第一人民醫院後證實慢性中毒,洗胃後已無大礙,但需留院觀察。該院醫生表示,硼砂屬於重金屬,可用作消毒及防腐,一旦攝入,沒有特效藥治療,小奇吃入肚的應該是含硼砂的粉末,「如果全是硼砂,搶救都來不及」,而過往曾有嬰兒服食1克硼砂致死的個案。有報道還提到,搓玩後鬼口水會殘留在手上,若不洗手就接觸食物亦恐將硼砂攝入體內。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

子爵府

牛年勳章

回覆樓主

我網上睇,我唔明點解好玩,完全唔想掂落去

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

thanks for sharing

寶石宮

2023年兔年勳章

catvv 發表於 18-3-22 08:48
慎防小朋友玩硼砂鬼口水

曾在幾年前風靡外國甚至香港的「鬼口水」(Slime)強勢回歸!在內地稱為「 ...

謝謝提醒

珍珠宮

BIABIABIA 發表於 18-3-22 09:12
我網上睇,我唔明點解好玩,完全唔想掂落去
無錯,同埋我覺得好核特

別墅

小學生睇唔明「請勿食用」4個字?
買的時候店家又無提醒

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

見過附近有中藥房放硼砂出黎賣呀

問佢用黎做咩, 佢話比小朋友整鬼口水

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主

其實係咩黎同點玩?
見有d鋪頭都貼唔好玩鬼口水

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

Angel_Rose 發表於 18-3-22 10:52
無錯,同埋我覺得好核特
大人覺得核特,但係小朋友會覺得好玩

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

謝謝提醒

子爵府

catvv 發表於 18-3-22 12:43
大人覺得核特,但係小朋友會覺得好玩

係,就好似細個紙公仔換衫,我而家大左覺得無聊 但細個勁中意

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

要小心, 依家好多中學生自製放係格仔舖賣.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小心

珍珠宮

adiencewon 發表於 18-3-22 10:53
小學生睇唔明「請勿食用」4個字?
買的時候店家又無提醒
定係小學生買完之後,該小學生年幼的弟妹不知情,所以食左?

大宅

回覆樓主:

我表妹好鍾意玩,話可以減壓

寶石宮

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女好鍾意玩,我自己都覺得好玩,不過我女會自製,硼砂水用梳打粉加contact lens 藥水代替便可以。

子爵府

見個女成日攞住玩,係咁督,成日玩完都要提佢洗手,都唔明有咩好玩,.

首頁

尾頁

跳至