懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛bingo,想問一下睇西醫同婦科驗孕有唔同嗎?大約幾耐知結果?

複式洋房

普通西醫/家庭醫生西醫, 即係平時睇傷風感冒嗰啲醫生,
都可以幫你驗孕寫醫生紙的,
見醫生嗰陣同醫生講你自己用棒棒驗到, 所以黎驗證一次,
通常醫生會問你上一次經期第一日係幾時, 問你經期準唔準, 有冇planning, 或者有冇食避孕藥之類, 跟住就會叫你留小便比佢地驗, (我嗰陣就即時行出去商場厠所留小便返診所) 喺診所姑娘會幫你用試紙驗一次, 醫生見到結果先叫做真係確認, 跟住醫生會幫你寫一張醫生證明, 比你留起用黎排政府醫院用的, 或者用黎話比公司知你懷孕 (如需要)!~

恭喜你, 希望我既體驗幫到你啦

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

newmumv 發表於 18-3-22 12:53
見醫生嗰陣同醫生講你 ...

係咪一攞咗證明懷孕個張紙就要去政府排?

大宅

newmumv 發表於 18-3-22 12:53
見醫生嗰陣同醫生講你 ...

感謝妳,我最後都book咗西醫,宜家去緊睇。驗了3週以上,我太大意了,完全感覺不到!

大宅

LoveRilakkuma 發表於 18-3-22 15:22
感謝妳,我最後都book咗西醫,宜家去緊睇。驗了3週以上,我太大意了,完全感覺不到!
...

3週以上先知都好正常呀因爲係計最後黎經日既第一日ma

大宅

paradise06 發表於 18-3-22 15:52
3週以上先知都好正常呀因爲係計最後黎經日既第一日ma

上次經期嚟唔到M,催經攪到嚟咗21日先完,即31/1先完,我係3月中先覺得唔妥,買棒驗咋!我2月尾開始腹痛,3月頭胸痛,無停過,先上網爬文睇吓懷孕特徵,一驗就中了!

大宅

LoveRilakkuma 發表於 18-3-22 16:07
上次經期嚟唔到M,催經攪到嚟咗21日先完,即31/1先完,我係3月中先覺得唔妥,買棒驗咋!我2月尾開始腹痛, ...

我朋友直情7週幾先知 就算我自己都4週先知 ,你算快架啦,我咩反應都冇,個排又岩岩走左隻狗以為心情影響,點知一星期後覺得唔係路先買野驗我咪仲遲

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

JD930 發表於 18-3-22 13:24

如果你打算係政府生,就係

如果d檢查打算搵私家做,可唔駛咁急,但都要在政府開個file, 產檢要去下,因為 in case 有咩急事要去政府都有你record

大事化小, 小事化毛.........

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-3-22 17:20
如果你打算係政府生,就係

如果d檢查打算搵私家做,可唔駛咁急,但都要在政府開個file, 產檢要去下,因為 ...

明白 希望會快快bingo

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

JD930 發表於 18-3-22 18:12
明白 希望會快快bingo

咦 jm你唔係就黎生咩 好似喺第個post見到你話就快生 唔通我睇錯.....

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-3-22 18:17
咦 jm你唔係就黎生咩 好似喺第個post見到你話就快生 唔通我睇錯.....
...

唔係我啊....
哈哈可能係我問紮肚陪月之類妳睇到啩

珍珠宮

JD930 發表於 18-3-22 19:11
唔係我啊....
哈哈可能係我問紮肚陪月之類妳睇到啩

原來係咁
哈哈
咁你應該好快就bingo
加油

珊瑚宮

kmbb519 發表於 18-3-22 20:52
原來係咁
哈哈
咁你應該好快就bingo

多謝妳

複式洋房

LoveRilakkuma 發表於 18-3-22 15:22
...
恭喜晒, 3週都好正常, 不過我都幾記得我岩岩驗到有嗰陣嗰秊開心 :D

記得要開始食返正餐, 食嘢小心啲,
同埋唔好飲同食凍野,
多啲訓覺休息, 食得就食, 訓到就訓,
因為之後既陀肚肚日子都有少少艱辛, (因為我而家都開始成日訓唔好, 又無胃口)
要好好保護佢,
我記得我有左6週嗰陣, 爭啲無左佢呢 ><
之後好彩佢都乖乖留喺我肚肚入面, 而家都16週了

準媽媽們努力!~~ ^^

複式洋房

JD930 發表於 18-3-22 13:24

拎到醫生紙, 其實就可以打電話去政府BOOK
對方會問你最後經期第一日係幾時 (又係嗰啲問題),
因為佢要幫你計日子, 要你有足夠週數先會比佢排呢

我喺香港區, 排瑪麗醫院 (產前就要喺贊育醫院覆診)
我嗰陣打去, 佢喺電話就可以幫你排日子, 不過問左好多野
同埋一定要我夠12w 先可以接見, 所以都等左好多個星期先去第一次登記。

我本人本身係諗住喺私家生的, 所以都一直有喺私家醫生睇開, 
一直有keep 住照b 同埋consult 醫生, 見到bb 相聽下心跳就安心啲!
就如另一JM所說, 兩邊睇為求到時有乜野事 TOUCH WOOD可以返去政府有RECORD 呢!~

祝你快啲成功!~ :)

珊瑚宮

newmumv 發表於 18-3-23 13:42
因為佢要幫你 ...

明白,好詳細啊

因為兩年幾前有朱古力瘤所以一直都有食避孕丸,希望三個月後快快可以有

珊瑚宮

newmumv 發表於 18-3-23 13:42
因為佢要幫你 ...

呀... 有多一個問題,政府醫院係一定要最近屋企個間定可以揀?

大宅

newmumv 發表於 18-3-23 13:35
恭喜晒, 3週都好正常, 不過我都幾記得我岩岩驗到有嗰陣嗰秊開心 :D

記得要開始食返正餐, 食嘢小心啲,

多謝妳呀,我其實瞓得唔太好,反而有咗BB無咁累啊,上年做咗個大手術,之後搵中醫師調理,無諗過手術一年後可以有BB,真係好開心㗎!而且我胃口細,食得少,成日唔多食嘢,但阿B宜家會成日提我食嘢,唔食真係個胃辛苦到想嘔!我會小心啊,有個信任嘅醫師睇住我,真係唔擔心嘅,佢都叫我放鬆啲!

複式洋房

JD930 發表於 18-3-23 14:15
呀... 有多一個問題,政府醫院係一定要最近屋企個間定可以揀?
幾年前我家姐都誇左區,佢住荃灣就去左廣華生, 重要兩胎都係呢
但近呢年好似都有限制,
你可以打去近你嗰間醫院問下會好啲,
不過近自己既原因, 都係方便孕婦覆診同去生產

因為懷孕之後, 個人好攰, 無乜力
肚肚又開始大, 可能真係無咁好心機
或者坐車會暈車浪,
近自己去覆診會方便啲,
而到時生嗰陣又近啲!~
因為有時時間緊迫, 限不得快啲到醫院,
唔到你信呢

複式洋房

LoveRilakkuma 發表於 18-3-23 18:35
多謝妳呀,我其實瞓得唔太好,反而有咗BB無咁累啊,上年做咗個大手術,之後搵中醫師調理,無諗過手術一年 ...
要加油, 好好保護佢!! :)))

首頁

尾頁

跳至