自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

親戚十年前結婚,同老婆生咗個女。之後離婚,同各自各組織家庭。

個女三歳就掉咗俾公公婆婆湊,平時兩個都不聞不問,極少主動帶個女去街,從來無教過個女讀書。公公婆婆亦開始年老同因爲唔係讀過好多書所以教唔到個孫做功課同温習。個孫嘅功課成績都好差。而家小學三年級,girl都唔識串。

如果唔諗住教好個女,點解要生個女出來?生完又不聞不問,咁即係點?嗰對離婚夫婦唔係無錢,但就完全唔擺資源喺個女身上。兩個都無諗住接返個女返屋企住。

個小朋友真係好可憐。自己啱啱生左,感受更深⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

現實生活中大把呢類人

象牙宮

回覆樓主:

人係自私,只怪做父母既當年太衝動

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

既自私,又不負責任

大宅

無話可說 發表於 18-4-30 16:38
人係自私,只怪做父母既當年太衝動

婆婆就係我奶奶,所以我同呢個妹妹係同住嘅。

我見到個嗰個親戚,真係好憎佢哋。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

甜甜人妻 發表於 18-4-30 16:31
親戚十年前結婚,同老婆生咗個女。之後離婚,同各自各組織家庭。

個女三歳就掉咗俾公公婆婆湊,平時兩個都 ...
小孩子真係好無辜。。
兩個大人都有自己新生活,孩子,誰想去理?

大宅

tester5 發表於 18-4-30 16:43
小孩子真係好無辜。。
兩個大人都有自己新生活,孩子,誰想去理?

就係唔明,都係自己嘅親骨肉⋯⋯真係唔理佢讀唔讀到書同唔理佢前途⋯⋯

水晶宮

回覆樓主

大把呢d 人啦。
以前有個鄰居係甘,個小朋友無人理,我同老公都會帶佢出街玩,但功課就理唔到 (因為其實我地已經搬走左)。 個小朋友係醒目同乖既,但讀書個底打得好差,嘥晒。我地只係希望佢大個唔好入黑社會就算喇。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁你做好心教下個小朋友

大宅

babynetnet 發表於 18-4-30 17:03
咁你做好心教下個小朋友

有教呀⋯⋯教到忟,更憎佢親生父母

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

甜甜人妻 發表於 18-4-30 16:50
就係唔明,都係自己嘅親骨肉⋯⋯真係唔理佢讀唔讀到書同唔理佢前途⋯⋯
現代人,普遍較自我主義,我開心、我快樂,最重要。你?責任?遷就?忍耐?是什麼來的?
而且,若果雙方有新家庭的,新的另一半既想法,又係點呢?真係可以視如己出的,又有幾人?
算吧,一講到離婚,孩子就注定是這樣過日子。沒人關心沒人理,隨非是旦一方肯承擔責任。

複式洋房

甜甜人妻 發表於 18-4-30 17:04

如果我,我會見親就鬧爆佢
我會同佢媽講,唔理都要拎錢補習,如果唔係就會喺佢老公囝囡面前數佢

小朋友,我就會盡能力照顧佢

kawai120    發表於 18-4-30 21:02
ccysj01    發表於 18-4-30 20:25

子爵府

回覆樓主:

做佢個女真系唔好命

子爵府

回覆樓主:

小朋友好無辜無可憐,希望佢會自強

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

伯爵府

回覆樓主

我有個朋友同你一樣, 兩公婆加個女原本開開心心, 點知個老婆勾佬男人梗係忍唔到離婚,於是個女跟爺爺嫲嫲住, 男人又同左第二個女人同居個女而家小一咋, D功課都唔知邊個睇

小朋友父母淨係星期六/日陪佢出去玩, 咁樣成長一定好有問題, 唉

男爵府

回覆樓主

大把衣d人,將老人家同小朋友責任推比政府

大宅

BlueMoonEE 發表於 18-4-30 17:20
如果我,我會見親就鬧爆佢
我會同佢媽講,唔理都要拎錢補習,如果唔係就會喺佢老公囝囡面前數佢 ...

唉,我哋眼見妹妹成績真係好差,剛剛開始請私人補習,當然,錢不是親生父母出的。

Band 1學校應該難考d, 但希望可以考到band 2中學。

公爵府

2024勳章

甜甜人妻 發表於 18-4-30 17:04

點解教到忟? 小朋友曳唔曳, 聽唔聽教?

首頁
12345...8

尾頁

跳至