論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人來了一個星期,每天都在犯錯,比如將椰菜花放係冰格雪到變石頭,日頭家務沒做完就沖涼洗自己衣服,掛係廁所又唔扭乾少少水,掛10件滴水衫好像落雨咁,叫佢扭乾少少掛出去曬都唔聽,要我講幾次先做,廁所被佢搞到濕曬又唔抹乾,叫佢抹就求七抹兩下,最終要我自己抹!家務就求求其其做幾算!我指著污濁邋遢比佢看就話自己總之做過了唔知點改會污濁!我又要自己抹返乾淨!態度盡差!

大宅

dogcave 發表於 18-4-30 23:12
工人來了一個星期,每天都在犯錯,比如將椰菜花放係冰格雪到變石頭,日頭家務沒做完就沖涼洗自己衣服,掛係 ...

前幾日無啦啦同我2歲仔剪指甲(我唔係屋企)第二日同個仔食飯見到個仔手指甲位剪的超級入好多手指見血咁紅,嚇死我!即可問先知工人同佢剪!我唔知個工人也心還是無意,總之係咩原因都好,我真係怕著佢!咁樣我咁係要鬧個工人啦!叫佢唔可以有下次!鬧完第二日黑我面成日,叫佢都唔應!我同細仔睡覺,叫工人湊大仔放學去補習班順便拎個麵包比大仔食,結果個工人轉頭行出門口就丟個麵包入垃圾桶,我湊大仔返屋企,大仔話好肚餓,我問大仔唔係食左麵包咩,大仔話無食到,我返到屋企看見門口出邊個垃圾桶裏面個麵包先知個工人玩野!即刻火都來!我問個工人拎比大仔個麵包呢?一開始就話我沒比過任何野佢,問多幾句就話唔記得,再問就話我比個麵包叫佢丟左個包!

大宅

dogcave 發表於 18-4-30 23:26
前幾日無啦啦同我2歲仔剪指甲(我唔係屋企)第二日同個仔食飯見到個仔手指甲位剪的超級入好多手指見血咁紅 ...

我剛剛同佢一齊去街買的麵包點改會話丢左佢,就算丟一個麵包我都會隨手丟在廚房垃圾桶!個工人太恐怖!下次唔知佢會做滴咩野出來!佢係香港做過2年,唔知菜應該擺係保鮮仲擺係冰格,唔知炒菜蔥要最後放仲要第一時間放入油裡面炒到蔥濃晒都沒放其它菜入去炒,煮飯唔知比幾多水,整一個簡單三文治放半碗油入去,剪小朋友指甲剪到見血⋯⋯咁樣一個人話比我聽她已經做到最好!我太挑剔她了、太為難她了!她可以不停犯錯,而我只是指出她的錯誤叫她改正並按我的方法做也叫挑剔?然後告訴我她前僱主覺得她做的非常好只是太辛苦所以她才不做!我真的好想認識一下她的前僱主!

大宅

你請佢時無打比前僱主問咩?

MABOMA    發表於 18-5-2 11:36

大宅

anniter1000 發表於 18-5-1 06:36
你請佢時無打比前僱主問咩?

唔知佢前僱主邊個!可以同Agent攞前僱主資料咩?

大宅

回覆樓主

咁恐怖,絕對唔放心將細路交比佢照顧

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係咪特登博炒架? 衰成咁。

別墅

回覆樓主

好明顯搏你炒佢賺多個月糧又再去穩「水魚」我估佢前雇主都係死忍到佢完約吾益佢,做得好嘅工人有幾多個會吾續約呀?特別係第二個約(特別例子除外)。

MABOMA    發表於 18-5-2 11:36
wcpcelia    發表於 18-5-1 17:05

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嘩!完全係唔想做嘅心態,心地唔好

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

睇到火起,話你叫佢掉左個包,佢冇腦架!佢甘聽話我會執番叫佢食左佢!唔會炒佢最多一個月通知。剪到個仔仲唔係一隻我會報警話佢虐兒,起碼有左record先。你黑面我都可以黑面應對仲日日小佢。佢都唔係黎做野架啦!佢想拎多一個月,唔好比佢得逞,教小朋友如對佢唔好既要講,即報警再報埋入境處。機票都買最cheap果隻比佢掃把佢。

MABOMA    發表於 18-5-2 11:38

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解你唔同agent講件廢柴甘樣,可以换人嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

攞個麵包畀小朋友食都特登掉去垃圾桶,衰得咁交關,心地唔好

大宅

kit2004 發表於 18-5-1 11:44
點解你唔同agent講件廢柴甘樣,可以换人嗎?

講左啦!邊有的換啊!佢仲話我太為難佢,佢唔做啦!佢剪到我仔手指咁我話佢,佢仲话自己好心帮BB剪指甲被我闹!我警告佢唔可以有下次,如果下次再做伤害BB的事我会通知警察来解决!佢即可知驚!第二日黑我面兼叫及都唔應然後就有掉左個麵包件事!完約工人仲要賠埋來回機票比佢⋯⋯而家請工人真係好驚!比滴工人玩死!上一個工人就3月突然話走就走,賠埋一個月糧俾我,原來佢借左錢走佬!返去一個星期又話想返來!好彩無俾佢返來!從3月到而家我都無的返工⋯⋯做僱主真係唔易,辛苦搵錢就俾滴工人搵笨,做一個星期就被人搵笨萬幾,仲要自己無的返工!工人就保障多多隨便玩野都唔驚,僱主就俾人玩死都無計最終都要曬錢曬時間收場,幾時僱主先有保障啊!

大宅

回覆樓主

個衰人今日即刻走!俾左錢佢買機票,14/5號之前離港,今日出去後應該又要去搵工啦!46歲,沒結婚,沒仔女!長頭髮,屋企周圍都係佢的頭髮,我日日都要幫佢執頭髮,出街唔係幫BB準備而係打扮自己同行來行去唔知做咩!仲要我等佢!出街手插袋行的比我快,要我推著BB車自己按lift,仲要我推著BB車幫佢開門,食飯自己坐上檯先準備自己的餐具,幫我們準備餐具不是碗不夠就是勺子不夠總是缺這樣少那樣!成日係房玩電話!希望不要再有受害者啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

快投訴Immigration.
攞明呃一個月人工炒。

水晶宮

dogcave 發表於 18-5-1 14:55
個衰人今日即刻走!俾左錢佢買機票,14/5號之前離港,今日出去後應該又要去搵工啦!46歲,沒結婚,沒仔女! ...

佢自己辭工? 有無寫辭職信比你?
天空之城, 快樂之地

大宅

菲定印?

大宅

PCCW2319 發表於 18-5-1 15:42
佢自己辭工? 有無寫辭職信比你?

有寫!

大宅

northernstar123 發表於 18-5-1 15:51
菲定印?

菲啊!

水晶宮

dogcave 發表於 18-5-1 17:17
有寫!

你有寫同意佢唔需要代通知金即走人?

如果另1位jm話齋, 即通知入境處及投訴佢。唔好似為自己之前係完約就好吧閉, 以為自己隨時可以搵到工。等佢試下簽證唔批要返歸知味。

MABOMA    發表於 18-5-2 11:38

首頁

尾頁

跳至