自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

已經上左差唔多20幾堂,我學棍波貨van
我唔知係我問題定咩問題,好似好多野都唔識咁,我柏位成日都轉唔切,一係就太快,cfu 叫我搵雪糕筒距離,我完全唔識。佢仲問我都學左咁多堂,點解仲係咁,我心諗,因為從來都冇人教我點對位。

再加上我最近自己工作上又好大壓力,好想快快pass 左,真係唔想再浪費錢去補考,我手頭好緊,唔想再浪費任何錢,所以搞到我更大壓力逼自己要一take pass.
而且原本報名個個c fu 一共加埋都冇教我一半,一路教又一路睇手機,雖然態度唔係差,但係成日搵人替工,我次次都要適應唔同c fu 講ge 野。
我7月就要考,我準備要交多10堂錢,c fu 仲叫我一次學3-4堂會好d, 我依加直情想放棄

我好似同岩學冇分別咁,唉,好灰

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

不如學私家車自動波算啦!

wcpcelia    發表於 18-6-10 10:27

水晶宮

回覆樓主:

講真,你答公共交通工具会安全d
even 你最終pass

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

甄太太 發表於 18-6-3 20:42
不如學私家車自動波算啦!

佢個距離感有問題,轉左自動波都晤會改善到

珍珠宮

大富翁 發表於 18-6-3 20:38
我唔知係我問題定咩問題,好似好多野都唔識咁,我柏位成日都轉唔切, ...

若果師傅真如你所講無教,而晤係你領悟力問題,咁你轉師傅吧啦,再咁拖落去都晤會合格

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

20幾堂 好貴
當年考2次,加埋都無20幾堂
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆樓主

點解要學棍波van ?諗住第時要揸車搵食?如果唔係,私家車自動波已夠用!轉自動波啦,而家只會越來越多自動波車,van 都有自動波架喇

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

改學自動波

男爵府

我唔知係我問題定咩問題,好似好多野都唔識咁,我柏位成日都轉唔切, ...

師傅問題嗎?還是你太緊張?應該有教你泊車方法!

子爵府

我都學緊車,無咩天份個隻... 話說好多年前妹妹仔時fail 左兩次,而家大個左想捲土重來...其實你係學駕駛學院?點解會咁多師傅?
我自己so far 只學了六個鐘,自動波私家車,街師傅,覺得自己情況還可以
當然唔係表現好好,堂堂都有野俾cfu 話,但每堂都覺得自己學到d 野,又累積到d 經驗
泊車其實唔係好難喳喎,我學過兩次泊車,第二次已可以在cfu 無點提點之下自己泊得入個位。睇位其實可以靠睇鏡,cfu 應該會教你點睇鏡...

你唔好壓力先,愈大壓力愈易fail。你考慮下有無可能轉自動波,或者轉cfu啦!自動波真係好鬼易,得前波後波之嘛!

象牙宮

如果二十幾堂教學唔到野,係咪你問題呢?
識人有手腳不協調,佢學極都唔得最後放棄,
轉考自助波會易d.

寶石宮

2023年兔年勳章

加油

珍珠宮

回覆樓主:

當初我都好大壓力
之後我老公話你又唔係揸車搵食
之後放棄態度
放鬆好多
最終pass咗
不過都係唔夠膽揸

象牙宮

patpat234 發表於 18-6-3 20:55
20幾堂 好貴
當年考2次,加埋都無20幾堂
當年考掍波都係學左2x 個鐘,比師傅話要加多d鐘先會考到,
我唔理佢咪又考到。

水晶宮

回覆樓主

轉考自動波啦

我考棍波3次都fail

之後轉自動波就pass

禁止訪問

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

生活上唔駛用棍波既話就學番自動波, 留番d 精神放響對眼度, 專心睇路.

學車有壓力會越學越衰, 越心急就越揸得越差. 你唔解決你既壓力問題的話, 勸你暫停唔好學住, 咁學法考試費都o徒埋.

大把人自讚自己學得點快, 或者踩你學得慢, 呢d 唔駛理, 每個人都有自己既速度, 天份年紀師同師傅都唔同, 冇必要去比較.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

學得20堂比你考到,到要補鐘
路地經驗不足,揸出街好危險(我地d路人)

首頁

尾頁

跳至