自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

今日收到個friend what's app,問我係邊,覆左佢後,佢叫我幫佢去7仔買my card,先知道原來係騙案。我打去問friend,佢話尋日一模一樣有個friend app佢,佢回覆後,今日個what's app就俾人hack 左!

諗諗下,即係我個waht's app都有機會被hack,想問下如果真的被hack,可以怎麼做?原來的what's app還可以繼續用嗎?
日日是好日

侯爵府

回覆樓主

我會剷app再install個WhatsApp,因為再install時佢會send驗證碼叫你入,setting用埋two-step verification,如果唔安心就剷多一次咁佢send code俾你,又再加埋你自定password,應該都安全喇啩

翡翠宮

畀面勳章

amber-darling 發表於 18-6-11 12:16
我會剷app再install個WhatsApp,因為再install時佢會send驗證碼叫你入,setting用埋two-step verification ...
剷左個app,what's app record係咪會冇哂,需要先備份再行動嗎?
日日是好日

子爵府

mother904 發表於 18-6-11 12:01
今日收到個friend what's app,問我係邊,覆左佢後,佢叫我幫佢去7仔買my card,先知道原來係騙案。我打去 ...

email whatsapp 要求暫停whatsapp ac,換新sim card

呢排好多人中招

侯爵府

mother904 發表於 18-6-11 12:18
剷左個app,what's app record係咪會冇哂,需要先備份再行動嗎?

係會無晒,如果你要history,就要backup先

mother904    發表於 18-6-11 12:27

翡翠宮

畀面勳章

Teletrend 發表於 18-6-11 12:19
email whatsapp 要求暫停whatsapp ac,換新sim card

呢排好多人中招
真係防不勝防。我個friend what's app我,問我係邊,點知原來係騙徒!根本冇得防避,除非唔回覆所有what's app
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

已即時封鎖對方,這可以阻止佢以我名義出message俾我朋友嗎?
日日是好日

子爵府

mother904 發表於 18-6-11 12:27
真係防不勝防。我個friend what's app我,問我係邊,點知原來係騙徒!根本冇得防避,除非唔回覆所有what's ...

你 whatsapp 覆佢,跟住可能有一堆密碼叫你輸入,跟住你也被hack,用喀到whatsapp

珍珠宮

回覆 mother904 的帖子

FYI ~

最近很多朋友接二連三被不法之徒入侵WhatsApp帳戶

為免 WhatsApp 帳戶 輕易被人盜用,建議你盡快提升 WhatsApp 帳戶保護,請啟動👇🏻
[2 Steps Verifications]

1. 在 WhatsApp 內打開👇🏻
設定-> 帳戶 -> 雙步驟驗證 -> 啟用
2. 輸入自定的6位密碼兩次
3. 輸入電郵地址兩次
☀完成☀

做個聰明的智能手機使用者

伯爵府

mother904 發表於 18-6-11 12:18

早幾星期我C6也被人hack咗入whatsapp,之後聯絡whatsapp嗰面也暫停不到,佢剷了whatsapp再裝也要等12小時先可以有驗證碼,其間你whatsapp內的聯絡人會收到個衰人發出的whatsapp叫你買點數咭或比驗証碼,所以應該最安全係你一早裝上2個一

翡翠宮

畀面勳章

Teletrend 發表於 18-6-11 12:32
你 whatsapp 覆佢,跟住可能有一堆密碼叫你輸入,跟住你也被hack,用喀到whatsapp
...
如果我冇輸入任何密碼,係咪唔駛擔心被hack?
日日是好日

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1213 發表於 18-6-11 12:33

FYI ~
早排set 咗!

翡翠宮

畀面勳章

rubycourt 發表於 18-6-11 12:34
早幾星期我C6也被人hack咗入whatsapp,之後聯絡whatsapp嗰面也暫停不到,佢剷了whatsapp再裝也要等12小時先 ...
不好意思,什麼是2 個一?即是雙重驗證?

日日是好日

子爵府

mother904 發表於 18-6-11 12:35
如果我冇輸入任何密碼,係咪唔駛擔心被hack?

被hack 昱指你無法打開whatsapp,你的whatsapp ac 落入hacker 手中,任由對方使用

翡翠宮

畀面勳章

Teletrend 發表於 18-6-11 12:37
被hack 昱指你無法打開whatsapp,你的whatsapp ac 落入hacker 手中,任由對方使用
...

是呀。我朋友尋日覆左個騙徒,what's app都冇事,但今日就冇法使用,我地就收到佢叫我地幫手買咭的訊息。
佢都係冇輸入任何驗証碼,淨係覆左個 [friend] 自己係邊度。
佢話send 左what's app叫我地小心,唔好覆佢,但我地都冇收過佢呢個訊息。
日日是好日

伯爵府

mother904 發表於 18-6-11 12:37
不好意思,什麼是2 個一?即是雙重驗證?

BK不停跳返出個APPS,打唔到字,宜家去枱機打先OK,我想打係雙重驗證。另外不要比驗證碼對方和買點數咭,我識人中了招損失了數千元和報了警。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即set密碼

伯爵府

個衰人會問你係哪裡,如在街就叫你買點數咭,在OFFICE知道你行唔開就叫你比驗證碼。

珍珠宮

好媽媽勳章

想請問, 佢係用另一個新MSG SEND野比你, 定用舊有個個? 即係你同騙徒對話時, 係有之前舊既HISTORY嗎? 我想知佢地係用相假扮定真係LOGIN到你個FRD ACC, 因我唔明佢地點HACK, LOGIN WHATASPP係要SMS認証, 你個FRD有冇冇啦啦收到SMS CODE?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

翡翠宮

畀面勳章

rubycourt 發表於 18-6-11 12:49

個衰人會問你係哪裡,如在街就叫你買點數咭,在OFFICE知道你行唔開就叫你比驗證碼 ...
佢問我係邊,幾時得閒,咁岩我搭緊車,佢叫我落車後幫佢買點數咭,我就知佢係騙徒
日日是好日

首頁

尾頁

跳至