懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在是懷孕初期,經常頭暈、作嘔、全身好疲倦,好似訓極都唔夠!

有時候,頭暈得好辛苦,頂唔順就會請病假/早退。但我個心會好唔舒服同內疚,覺得自己好冇用。又驚老細會覺得我小小事就請假,驚佢會唔高興,影響公司。

但我身體話比我知,我一定要訓係床休息,如果唔係就好易暈低!有時候,意志力冇咁高,撐唔到,我就會早退。

呢排產檢又密,已經間唔中要早退。而家仲加埋我啲反應咁大。我諗緊,係咪應該要放棄份工?雖然我心中有很多個不願意,但我怕會影響公司,又比人覺得我成日病,冇貢獻⋯⋯

究竟我應該點做呀?

有冇媽媽同我情況差不多?:(

複式洋房

imtheluckyone 發表於 18-6-26 19:54
我現在是懷孕初期,經常頭暈、作嘔、全身好疲倦,好似訓極都唔夠!

有時候,頭暈得好辛苦,頂唔順就會請病 ...

更正:全職工作媽媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我覺得 bb 係最緊要o既, 唔舒服 / 太倦唔好死頂, 你公司知你有左都預左你係咁請假, 個個大肚婆都係咁, 唔好諗咁多 我以前公司有媽媽請足三個月假無返過工, 身體頂唔順都無辨法, 唔好比咁大壓力自己

我同你一樣日日都好倦好眼訓, 個人又無乜力, 訓極都唔夠咁, 所以我直頭無做, 日日係屋企訓, 不過我本身係做緊 part time, 所以做唔做都得, 生完bb 之後先正正經經搵返份工
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

kmbb519 發表於 18-6-26 20:10
我覺得 bb 係最緊要o既, 唔舒服 / 太倦唔好死頂, 你公司知你有左都預左你係咁請假, 個個大肚婆都係咁, 唔好 ...

我都好想可以好似你咁灑脫:(
我一旦放棄呢份工,好難再搵返呢個人工⋯⋯所以好矛盾

珍珠宮

回覆樓主

我覺得有需要就要請假,咁一個通情達理嘅老细都會理解,不過你最好就同老細講清楚你嘅身體狀況,都俾佢有心理準備分配工作

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

imtheluckyone 發表於 18-6-26 20:19
...

如果係咁,你唔好自己放棄份工,最多咪生完之後做返好d勤力d, 而家陀住個b 唔舒服唔好勉強自己,
大事化小, 小事化毛.........

複式洋房

GCHK 發表於 18-6-26 20:23
我覺得有需要就要請假,咁一個通情達理嘅老细都會理解,不過你最好就同老細講清楚你嘅身體狀況,都俾佢有心 ...

唔知係咪我心理作用?我已經唔覺老細唔多高興

就連前排我入院留醫,佢都冇問候我一句

複式洋房

kmbb519 發表於 18-6-26 20:26
如果係咁,你唔好自己放棄份工,最多咪生完之後做返好d勤力d, 而家陀住個b 唔舒服唔好勉強自己,:fortunat ...

好,唯有係咁,見步行步!

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇下工作性質,同埋上司態度。
如果性質上真係無你做野會好似打仗咁的,咁你可以考慮下成個懷孕期你都會咁辛苦咁大壓力,有無咁的必要留低?如果上司無不滿,我覺得請假係權利,大不了用晒病假qouta咪請無薪假啦。
我覺得最重要唔係公司接唔接受你,你如果自已係會咁不安自已不在公司,你40週懷孕期+之後可能做泵媽呢?個d好多好多的問題...
大肚婆最重要係心境開朗,搵自已開心的方法啦!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

imtheluckyone 發表於 18-6-26 20:19
...

完全明白... 有苦自己知

伯爵府

imtheluckyone 發表於 18-6-26 19:54

我頭三個月真系試過一次暈低

大宅

回覆樓主

同感阿!我都因為孕期不適所以請病假比較多,同你一樣會覺得心裡面內疚對唔住公司。開頭我都有唸過辭職,但係唸唸吓又覺得好駛抵,連產假都會無埋,所以最後都選擇繼續做呢份工。如果你實在太難受,可以之後考慮Non Paid

複式洋房

imtheluckyone 發表於 18-6-26 20:38
唔知係咪我心理作用?我已經唔覺老細唔多高興

就連前排我入院留醫,佢都冇問候我一句

我都會好似你咁會唔好意思,但係我老細係會關心我嗰種,會令我更加唔好意思!
但聽你講你老細唔多高興的話,佢連你而家呢個情況都唔懂得體諒....你亦唔需要同佢客氣..身體最重要!

大宅

回覆樓主

同你一樣情況 少少意見同個人經歷
我第一胎都係嘔得好勁 6w開始就嘔到5個月先停 我都係唔舒服到要不停請假 一起身就暈就嘔 搭車又嘔 我主動辭職 覺得自己好影響公司運作 但我上司解釋俾我知 根本唔需要因爲大肚而辭職 好多媽媽都會經歷 而且公司覺得唔需要因爲咁少事而辭職 大肚唔係病 始終會有好返既一日 咁我就斷斷續續返工 精神好先返 或者返半日 終於捱到生完 返到公司要泵奶 公司都好支持
而家陀緊第二胎 我今胎除左嘔 仲流啡 我再次向公司請辭 公司建議我轉part time 我已經請假一個月 我都好內疚 覺得自己霸住個位 但上司同屋企人都叫我唔好咁諗 BB係最重要 幾多錢都換唔返 我同你一樣 怕辭職後出去搵唔返哩個人工 又有兩個bb要照顧 家庭開支會大 但我都係平常心 最緊要同公司有良好溝通 講清楚一個大家都舒服既方法 唔好估估下
你要加油呀!我捱到10w 期待住唔嘔 又有胃口既一日(emoji)(emoji)

男爵府

唔洗諗到自己喺公司太重要,你無返工,公司唔會執笠,但bb得你可以保護佢繼續生存。大肚產假同拎病假係法例容許,除非你大把身家,否則無理由自我放棄份工同有薪產假。
我有朋友因驚加重同事負擔,醫生叫要瞓床佢照返工,攪到bb早產,一世有後遺症,犧牲左自己個b一世其實老闆同事唔會多謝佢。

別墅

我都覺得有bb返工真係好攰,我懷孕18週,喺16週前覺得自己體力尚可以應付工作,但而家開始覺得自己體力上精神上都好攰,每天都感覺睡不夠,所以準備向公司申請轉兼職,因為怕自己有咩事影響到bb

複式洋房

回覆樓主:

如果真係想繼續工作但又唔影響自己身體會唔會考慮轉part time?如許可的話
雖然part time會冇咗產假福利但你係懷孕期間會多啲時間休息同做產檢咁樣你或者會冇咁內疚之餘仲可以安排多啲時間休息?
期待吖B來臨

複式洋房

回覆 hoimin 的帖子

你公司好體諒你.好好休息.生完之後真係抵同公司搏D

大宅

我都系全職 BB 岩岩2個幾月
其實唸真一點, 公司你都系打份工, 唔駛咁上心啊 公司唔系得你一個做野, 唔會倒閉架
你由拎信比公司開始, 你有咩唔舒服 或 去產檢
可以出示到醫生紙 (到診紙就睇下你公司受唔受啦)
你系有權放你既假 亦唔需要覺得對公司唔住

複式洋房

我好明呀, 我而家34週先黎感冒... 好辛苦... 但呢排產檢好密, 已經請左好多假, 但感冒又咳想死頂... 頂左2日... 但其實係頂唔到, 我返到工係呆左做唔到野... 我都唔好意思... 但又真係無辦法... 身體要緊, 加油媽媽~

首頁

尾頁

跳至