自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

請問如果想用微信支付,是否要登記晒信用咭及銀行賬戶?
如果只有香港賬戶,登記完之後,係國內用到嗎?

公爵府

親子王國15週年勳章

TPMummy 發表於 18-7-7 12:43

只登記香港信用咭,地區設定為香港,只可以香港用。

國內要國內银行戶口

珍珠宮

BK Milk勳章

oiyau2005 發表於 18-7-7 13:14

國內要國內银行戶口
想問下可唔可以用巳挷既信用咭發紅包或轉脹呢?

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇登記信用咭或銀行咭,去7-11增值就可以使用

伯爵府

rainiemama 發表於 18-7-7 13:28
冇登記信用咭或銀行咭,去7-11增值就可以使用

請問你意思係,不用登記任何信用咭或銀行咭,只要去7-11增值,就可以係香港及國內都使用到微信支付?

請教手續是如何?

伯爵府

oiyau2005 發表於 18-7-7 13:14

國內要國內银行戶口

咁我奇怪,講到咁多人於國內使用微信支付,咁多人有國內银行戶口咩?

其實而家係國內,是否真的好多只收微信支付,唔再收現金架?因為我好少上去,遲D想上去行下,但見有D人話,而家上面好多地方唔收現金。就算收現金的,又會冇現金找續俾你,真的咁誇張馬?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

TPMummy 發表於 18-7-8 20:00
咁我奇怪,講到咁多人於國內使用微信支付,咁多人有國內银行戶口咩?

其實而家係國內,是否真的好多只收 ...

之前係 BK 睇到話好像可以去兩替店增值國內錢包,冇需國內銀行戶口,我未試過

水晶宮

係大陸想用手機支付,最簡單就係dl個大陸支付寶App,做認證後就用得,有啲香港找換可以增值人民幣入餘額,或搵朋友轉人民幣比你用

侯爵府

岩岩去完廣州長隆,好多凈係可以用wechat或者支付寶,無⋯真係好煩。

水晶宮

唔會唔收嘅,但會bear下你咁啦

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

TPMummy 發表於 18-7-7 12:43

微信你要搵人轉$1人民幣利是比你,之後綁信用卡就可以開通中國個邊。我今日剛剛做左
之後我諗住去找換店入$落去用

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

ilikethis2005 發表於 18-7-8 20:55
岩岩去完廣州長隆,好多凈係可以用wechat或者支付寶,無⋯真係好煩。

想問我剛剛開通左大陸wechat,如果入$落去無做認證咁係店到買野比唔比到$嫁?

剛剛入帳戶睇左,原來已經認證左

伯爵府

yuensiu 發表於 18-7-8 20:56

微信你要搵人轉$1人民幣利是比你,之後綁信用卡就可以開通中 ...

真係諗唔到去那裡搵人轉$1人民幣利是俾我:)
對方都要有人民幣戶口嗎?

咁如果同時登記埋香港的信用咭及戶口,就可以隨時揀香港及中國嗎?

侯爵府

yuensiu 發表於 18-7-8 20:57

想問我剛剛開通左大陸wechat,如果入$落去無做認證咁係店到買 ...

你就好。

公爵府

回覆樓主:

我有大陸銀行,好多年前上大陸開,返大陸玩用國內支付寶同微信,香港我覺得冇必要用,亦唔係好普及,8達通同碌卡更方便

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

TPMummy 發表於 18-7-8 21:23

你有無master card? 如果有, 可以比利是你
放下自在

珍珠宮

TPMummy 發表於 18-7-8 21:23

唔洗人民幣戶口嫁。
轉左人民幣比你就會叫你入信用卡同電話,之後就開通左嫁啦。之後就可選中國/香港。
你需要就pm我轉人民幣比你。我都係呢到d jm轉比我嫁

伯爵府

cattz288 發表於 18-7-8 21:33
你有無master card? 如果有, 可以比利是你

唔該晒你,可惜我冇master card

珍珠宮

emimi 發表於 18-7-8 21:31
我有大陸銀行,好多年前上大陸開,返大陸玩用國內支付寶同微信,香港我覺得冇必要用,亦唔係好普及,8達通 ...

就係見之前jm們話轉晒要大陸電話同戶口先開通到,最近先可以用credit card認證咪快快攪左覺。日後真係返大陸都可以用嘛

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

TPMummy 發表於 18-7-8 21:35
唔該晒你,可惜我冇master card

啱啱jm話visa都得喎

首頁
12345...19

尾頁

跳至