自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

事件
朋友老公開咗間清拆建築物嘅公司,最近聘請咗1名員工做散工,但朋友老公並沒有同哩名員工簽過任何僱傭合約,只係口頭講過工作待遇,及出糧以現金方式。
朋友老公嘅公司最近報稅亦有報上哩名員工。

20日前,哩名員工報稱工作時扭親隻手條筋,要求私下賠償3萬5私了。
但奇怪的是,員工受傷當日並沒有向公司講,之後幾日依然繼續返工,同事見佢工作如常,亦睇唔出佢受傷。
之後哩位員工正常例假,但放假1日後,員工才致電公司報稱幾日前扭傷,要求5000蚊睇醫生。

朋友老公俾咗5000佢睇醫生後,照埋×ray,醫生話只係普通扭傷,冇咩大礙。

侯爵府

回覆樓主:

但之後,哩位員工就話哩份工佢唔做,要求賠償3萬5,私了。

朋友老公唔肯,但又怕上勞工處會好麻煩,於是就同佢傾個私了價錢。

員工嘅老婆今晚出咗來,依家話唔要3萬5,叫朋友個老公賠人工嘅五分四X24個月,但朋友老公當然唔肯。
員工嘅老婆發癲,話冇錢睇醫生,又叫朋友老公俾多5000來,如果唔俾就報警。

朋友老公怕潑婦,結果又俾咗5000佢

侯爵府

回覆樓主:

但問題來啦!前後俾咗1萬,但從未有叫員工或佢老婆簽過任何收據。

另外,員工個老婆咬住唔放,話如果唔按佢意思賠錢,就會去勞工處告朋友個老公,又話會日日去私家醫院睇醫生,到時就賠死朋友個老公。

哩個係我超級好朋友,今晚佢問我意見,我唔太清楚勞工法例,所以我又俾唔到咩好嘅建議。

請問有冇jm可以俾到意見嗎?

侯爵府

回覆樓主:

因為冇簽任何僱傭合約,所以朋友老公並冇買勞工保險。

我上網查過D法例,但我唔太明白。

而且,有個爭拗點係:

到底員工隻手係咪工作其間扭親,都係個問題!
因為佢整親時,冇上報過俾公司知,冇任何其他員工見到佢整親,而且仲要係幾日後,放完假後先同公司講扭親手。

公司係咪可以有合理懷疑哩位員工,係喺工作時間外整親?或者喺屋企整親?

哩件案,大家認為要私了好,定係上勞工處好?

男爵府

回覆樓主

咁公司有冇幫呢位員工買勞保?

侯爵府

nicolebean 發表於 18-7-8 22:20
咁公司有冇幫呢位員工買勞保?

男爵府

miuling814 發表於 18-7-8 22:20

噢!散工都要買勞保架
難怪人地禁住黎搶啦
因為你朋友老公犯左法喇

禁止訪問

侯爵府

nicolebean 發表於 18-7-8 22:21
噢!散工都要買勞保架
難怪人地禁住黎搶啦
因為你朋友老公犯左法喇

冇買勞保,告上勞工處,要坐監嗎?

珊瑚宮

miuling814 發表於 18-7-8 22:20

最好不要私了,手尾長。

工傷是要政府醫生驗証的=x% ,吾系病人口說算數。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

法例唔識
但你朋友咁比錢佢
可能會冇了期比佢屈錢
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珍珠宮

回覆樓主

段估上勞工處傾出黎既野會平過私了

扮傷獅子開大口不要姑息

不過無買勞保可能都有罰款甚至坐監

男爵府

回覆樓主:

勞保不一定是named的,即係勞保不需指定人名。肯報勞保就是了。

有無簽合約都無關喎,口頭承諾都是承諾。

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 18-7-8 22:23
比我唔會理佢,無僱傭合約,唔當員工,勞工處唔理,果個人擺明屈錢,有本事叫佢搵律師告你朋友,跟本可以 ...

口頭合約都有法律效力,仲要報稅報埋佢份糧,而人地都有做野有出糧,履行左合約啦

男爵府

回覆樓主

雖然冇合約,但報稅有報呢位員工,
已經證明佢係僱員,一定要買勞保
所以好難由得佢
但無了期俾人勒索又好唔抵,
問左勞工處先啦

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

至愛朱古力 發表於 18-7-8 22:23
比我唔會理佢,無僱傭合約,唔當員工,勞工處唔理,果個人擺明屈錢,有本事叫佢搵律師告你朋友,跟本可以 ...

但係朋友老公比人在佢公司開工, 即係默認人地係員工啦, 無買勞保, 斷正.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

miuling814 發表於 18-7-8 22:23
冇買勞保,告上勞工處,要坐監嗎?

東主吾使坐監,有保險就保險賠,無保險就公司賠錢,。

(通常公司買勞保,勞保公司是不需要每一個員工人名,公司只需要一個大約人數買,通常公司買100萬保額左右)

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kyliema2006 發表於 18-7-8 22:27
勞保不一定是named的,即係勞保不需指定人名。肯報勞保就是了。

有無簽合約都無關喎,口頭承諾都是承諾。

需然有不記名勞保, 但倩況好似係完全無買過任何勞保???
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好再私下畀錢,只會越畀越多,'無底深潭
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

andyman 發表於 18-7-8 22:28
但係朋友老公比人在佢公司開工, 即係默認人地係員工啦, 無買勞保, 斷正.
...

佢話哩個員工係散工,返工都唔夠1星期,哩位員工就話受傷,之後嘅日子就從未返工,直到今日。

首頁

尾頁

跳至