在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

多謝甘多位媽咪既意見同support
我打算討個公道
遲D再更新同請教

男爵府

回覆 Emily2019 的帖子

唔駛驚佢,其實佢講個d説話可以錄音,大bank HR最怕攪大肚,你仲可以因為咁睇下精神科!放下假!我都做bank 見過好多大肚婆仲惡過上司

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

你經理又真係衰既!不過你本身個職位係要跑數,而你又真係因為大肚而交唔到數,公司話你唔達標都係正常。你可以同公司講轉部門或職務嗎?咁就唔駛跑數咁辛苦,自己又冇咁大壓力。

大宅

Emily2019 發表於 18-7-30 22:25
我係做跑數既sales
上年年中有左bb 話被老闆知
以前係top sales 既老闆不斷話擔心我身體健康

錄佢音啦! 我都係陀住b 做bank ; 一樣係俾個分行老闆暗地玩野,直到放產假!
你做得跑數sales 唔怕搵唔到野做丫;捱埋去放產假啦!
同意樓上講,大bank 真係最怕人玩野,加油呀

複式洋房

我係做跑數既sales

生咗就走,去其他scale 細啲嘅bank從頭開始

男爵府

我係做跑數既sales
你呢個case 機會開file. 開左file, send 番封野俾HR.平機會有個"家庭崗位" 項目,而且你老細所做同講係構成歧視。
開file 好簡單,去平機會網頁。為左自己同小朋友,唔可以忍。善良都有底線!

大宅

回覆樓主

我都係做bank,你一定要同HR講,HR會處理的

子爵府

我大肚時俾人當女皇咁,嚮大公司hr更加會嚴正處理呢類事件

wcpcelia    發表於 18-8-1 14:49

複式洋房

啦喇嘛嗎 發表於 18-7-31 05:03
生咗就走,去其他scale 細啲嘅bank從頭開始

我大肚期間距performance 已經被左4仔我
唔知影唔影響我找工作
我怕 岩岩生完bb 之後既應徴者
銀行未必考慮

複式洋房

Emily2019 發表於 18-7-31 20:13
唔知影唔影響我找工作

Pm

複式洋房

Cman0529 發表於 18-7-30 23:57
錄佢音啦! 我都係陀住b 做bank ; 一樣係俾個分行老闆暗地玩野,直到放產假!
你做得跑數sales 唔怕搵唔 ...

我好辛苦捱到放產假
而家放完產假 老闆又開始玩野 唉

複式洋房

readymama 發表於 18-7-31 06:24
你呢個case 機會開file. 開左file, send 番封野俾HR.平機會有個"家庭崗位" 項目,而且你老細所做同講係構 ...

假如我辭左職 係唔係可以照開file ?

大宅

MommyPanel勳章

回覆樓主

快啲打去平機會問啦呢度無人答到你肯定的答案。
唯一可以講就係係bank 都怕搞大肚....渣渣仲要之前推5個月產假講明支持同事照顧家庭喎。

別墅

回覆樓主:

其實你已經可以告佢!
諗返起我個衰格老細叫我比政府個電話佢佢要自己打去問清楚我係咪book個日產檢。
仲話我呃佢産假.
個時我30週同佢噪完心跳手震係咁喊。
嬲到我癲。

別墅

readymama 發表於 18-7-31 06:24
你呢個case 機會開file. 開左file, send 番封野俾HR.平機會有個"家庭崗位" 項目,而且你老細所做同講係構 ...

撐!我也做過渣x 簡直係地獄!去信平機會再搵蘋果,佢哋驚過你!

男爵府

唔知影唔影響我找工作
唔會啦,出邊工多的是。同埋有保密協議,基本上內部rating 同comments 係唔可以disclose 特別係大bank, 因受data privacy 保障。我有朋友係被公司用PIP 玩走,之後揾左4 個月揾到,作重係年紀大既都得唔駛擔心,但就一定去平機開file. 我有個男性同事又係無端端俾老細叫佢做PIP,要佢sign d 文件承認做錯唔係日後就會被炒寫花個file. 呢d 千祈唔好sign. 你唔sign 佢耐你唔何,重要去平機開file, 個file 好容易攪,我個男性同事就係張封信send 俾HR ,就攪掂佢老細。最重要係如果睇番以前rating 唔差,但你有bb 老細無adjust 番個objective 同俾得超低而你又完成左50% 既objective 既野係可以反影俾HR 做complaint 你老細,佢地要invesitigate. 你亦可send 去london head office 因london 個邊都會理解pregnant mom

男爵府

我係做跑數既sales

你錄低佢所講既野作保障自己。又或者可以去平機會及勞工處備案。

你老闆真係好過份

大宅

唔知影唔影響我找工作

無關係啦,你做開RM 間間bank 都要人架啦,有邊間bank 會話「我多RM 到爆,唔想請」
你先生有無俾咩意見你呀?

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

唔好影響自己先,所謂嘅老闆top sales又如何,都係打工的,鬧人咁冇品唔需要理佢,好好安胎先係首要嘅任務,佢再鬧你嘅,你就同佢講:你唔好嚇親我同BB,我同BB有乜事你就大件事。

佢咁嘅態度,你生咗仔佢都唔會對你好,準備轉工啦,記得同HR反影。
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

別墅

回覆樓主

邊間銀行咁衰?

首頁

尾頁

跳至